Guvernul, remaniat în octombrie. Vezi miniştrii ce ar putea fi afectaţi

Guvernul, remaniat în octombrie. Vezi miniştrii ce ar putea fi afectaţi

Cinci miniştri vor fi sacrificaţi pe altarul recredibilizării Executivului şi al calculelor politico-electorale, urmând a trece prin furcile remanierii la începutul lunii octombrie. Surse din cadrul actualei majorităţi guvernamantele au declarat, pentru EVZ, că de la premierul Emil Boc îşi vor lua la revedere Teodor Baconschi (Externe), Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe), Traian Igaş (Interne), Valeriu Tabără (Agricultură) şi Valerian Vreme (Comunicaţii).PDL ar urma să facă şi o rocadă cu UNPR: Gabriel Oprea va ceda Apărarea pentru a prelua Internele, iar Cristian Diaconescu se va instala la Externe.

Conform surselor citate, Baconschi ar urma să plătească păcatele eşecului aderării ţării noastre la Schengen în calendarul stabilit iniţial. În cadrul unui interviu, preşedintele Traian Băsescu îl avertiza că este direct responsabil faţă de evoluţia României în această direcţie. Baconschi oricum trebuia retras pentru a se ocupa, mai pe îndelete, de proiectul Fundaţiei Creştin-Democrate, o componentă a viitoarei Mişcări Populare.

Igaş este, la rândul său, făcut responsabil de stagnarea procesului de restructurare la nivelul MAI, Ialomiţianu este considerat un personaj şters, iar lui Vreme i se impută modul defectuos de aplicare a programului e-România, în valoare de 500 milioane de euro.

Racolări de primari

Ne puteți urmări și pe Google News

Remanierea ar putea provoca unele tensiuni la nivelul coaliţiei. Încă din primăvara acestui an, UNPR a tot bătut monedă pe capacitatea de a-şi asuma o implicare mai largă în executiv. Marţi, după şedinţa conducerii UNPR, Oprea declara că Uniunea este gata să-şi asume noi responsabilităţi în guvern.

Potrivit aceloraşi surse, în perspectiva noii remanieri, Oprea ar fi cerut şi obţinut de la Boc promisiunea a două portofolii: Externele şi Internele. Oprea ar urma să cedeze Apărarea democrat- liberalilor pentru a lua locul lui Igaş, în timp ce Cristian Diaconescu va fi numit la Externe.

Pentru Agricultură s-ar încălzi pe margine fostul uneperist Adrian Rădulescu, mai nou deputat PDL. Acordarea mai multor portofolii UNPR-ului se înscrie şi într-o logică electorală: formaţiunea ar deveni şi mai atractivă pentru primarii cu dor de ducă din PSD şi PNL, dar încă indecişi.

LA NIVEL ÎNALT

Cristian Diaconescu face o vizită în SUA

Cristian Diaconescu, candidat cu mari şanse să preia funcţia de ministru de Externe, va efectua, la sfârşitul acestei luni, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii.

Potrivit unor surse parlamentare, el a depus deja la Biroul Permanent al Senatului- unde ocupă funcţia de vicepreşedinte- o cerere pentru a fi învoit de la lucrările acestei camere. Vizita este programată în intervalul 25- 30 septembrie.

În cele cinci zile în care se va afla la Washington, Cristian Diaconescu are programate întâlniri cu oficiali de rang înalt ai Departamentului de Stat, Congresului şi Casei Albe, dar ai CIA şi Agenţiei Naţionale de Securitate(NSA), unde vor fi discutate chestiuni legate de amplasarea unor componente ale scutului antirachetă în România. Diaconescu va avea o întrevedere şi cu preşedintele Partidului Democrat.