ALERTĂ ÎN VĂMI: Bacterie periculoasă într-un transport cu seminţe de flori din Olanda

ALERTĂ ÎN VĂMI: Bacterie periculoasă într-un transport cu seminţe de flori din Olanda

ACTUALIZAT. Toate vămile din România sunt în stare de alertă, întrucât există suspiciunea că florile şi seminţele de flori care vin din Olanda sunt contaminate cu o substanţă periculoasă.

UPDATE 17.00 "Sunt oprite şi supuse controlului toate transporturile cu plante provenind din Ungaria şi Olanda. Primul asemenea transport a intrat vineri seară, prin PCTF Borş. Rezultatul preliminar, primit în această dimineaţă ( sâmbătă dimineaţa - n.r.), a arătat prezenţa unei bacterii periculoase pentru sănătate. În prezent se mai fac anumite investigaţii, iar rezultatul final va veni luni, când se vor dispune şi măsurile. Transportul este în prezent indisponibilizat", a declarat, pentru RTV, Comisarul şef al Gărzii Financiare (GF) Bihor, Călin Gal. UPDATE 12.00 TIR-ul care a fost oprit transporta flori, seminţe şi bulbi. Transportul era comandat de o firmă desfiinţată din anul 2007. Inspectorii Gărzii Financiare au început o anchetă în acest caz.

Eena Leaotă, director al Agenţiei Naţionale Fitosanitare, a declarat, la RTV, că "aceste controale sunt de rutină. Sunt oprite şi controlate, în această perioadă, toate transporturile care aduc în România produse vegetale aduse din Olanda. Se urmăreşte analiza fitosanitară, pentru a preveni intrare în România a diferitelor microorganisme periculoase".

UPDATE 11.33 Cu toate că în documentele care însoţeau acest transport se preciza că se transportă doar seminţe şi bulbi de flori, s-au descoperit şi alte substanţe străine. Autorităţile române caută microorganisme şi droguri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile române au transmis spre analize probe din transportul confiscat, pentru a determina exact despre ce substanţă este vorba.

"Până la primirea rezultatelor, în două-trei zile, transporturile vor rămâne blocate", a mai precizat Eena Leaotă, director al Agenţiei Naţionale Fitosanitare. Toate transporturile care vor veni din Olanda sau din alte ţări care aduc în România bulbi şi seminţe de flori vor fi atent verificate la intrarea în ţară.

În acest sens, Sabina Zereş, purtător de cuvânt ANAF, a declarat, la RTV, că "în acest moment, în toate vămile, indiferent de modul în care ajung, pe calea aerului, prin port sau în camioane, din toate aceste transporturi sunt prelevate probe".

Vom reveni cu amănunte