Traian Băsescu se întâlneşte cu Barack Obama. Ce va discuta preşedintele la Washington. Plus: Cum comentează Ion Iliescu

Traian Băsescu se întâlneşte cu Barack Obama. Ce va discuta preşedintele la Washington. Plus: Cum comentează Ion Iliescu

Preşedintele Traian Băsescu va efectua la începutul săptămânii viitoare o vizită de lucru la Washington, SUA. Scutul antirachetă, care va fi amplasat la Deveselu, este unul dintre elementele importante ale relaţiei România-SUA.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, se va afla la Washington, în data de 13 septembrie a.c., într-o vizită de lucru, pentru finalizarea unor acorduri bilaterale între România şi Statele Unite ale Americii", informează preşedinţia într-un comunicat dat publicităţii azi. Semnarea acordului privind scutul antirachetă Recent, la reuniunea anuală cu amabsadorii români, Traian Băsescu a vorbit despre despre faptul că într-un timp foarte scurt se va produce semnarea acordului dintre SUA şi România privind scutul antirachetă. "S-a finalizat negocierea acordului legat de amplasarea elementelor de scut antirachetă pe teritoriul României, parafarea s-a produs. Probabil într-un timp relativ scurt se va produce şi semnarea acordului între România şi SUA, urmând apoi ratificarea în Parlament", le spunea Traian Băsescu ambasadorilor români la Palatul Cotroceni, pe 1 septembrie, cu prilejul reuniunii anuale a diplomaţiei române. "Parteneriatul cu SUA funcţionează în parametri normali, care satisfac şi partea română şi, sper, şi pe cea americană", descria cu acea ocazie preşedintele României relaţia cu SUA. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, declara, la 14 iulie, că acordul privind scutul antirachetă va fi semnat de şefii diplomaţiilor română şi americană, el adăugând la acel moment că se lucrează pentru stabilirea condiţiilor în care documentul să fie semnat cât mai rapid. La sărbătoarea Zilei Naţionale a SUA, ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, se declara optimist în ceea ce priveşte semnarea, în acest an, a acordului privind scutul antirachetă, el spunând însă că acesta nu va fi semnat la nivel de şefi de stat. Ion Iliescu: E un lucru util Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a comentat vzita preşedintelui Băsescu la Washington drept un "lucru util". "Important e faptul în sine, această vizită, chiar dacă e de lucru, nu de stat, este un lucru util ", a spus Iliescu în opinia căruia "aceste contacte la nivel de şefi de stat" ar fi trebuit să fie mai dese.

Cronologia întrevederilor cu SUA Aceasta este prima vizită preşedintelui Traian Băsescu în SUA, în timpul mandatului lui Barack Obama. Băsescu şi Obama s-au mai întâlnit anul trecut, la Praga, în cadrul unei cine oferite de liderul american după ceremonia de semnare a noului tratat START cu Rusia. Preşedintele Traian Băsescu a mai efectuat o vizită în SUA în martie 2005 în timpul mandatului lui George W Bush. De asemeni, în iulie 2006 Traian Băsescu a avut o vizită oficială la Washington, tot în timpul mandatului preşedintelui american George W. Bush. CITIŢI ŞI:

  • Scutul antirachetă vs. rachete nucleare ruseşti
  • Băsescu: CSAT a aprobat ca scutul antirachetă să fie amplasat la Deveselu, Olt
  • Traian Băsescu a cinat cu Barack Obama la Praga
  • Baconschi merge la Londra pentru a pregăti vizita lui Băsescu
  • Baconschi "a pregătit terenul" pentru vizita lui Băsescu în SUA

Ne puteți urmări și pe Google News