Reţeta de succes a Festivalului Peninsula

Reţeta de succes a Festivalului Peninsula

Printre terase cu bere şi mici îşi fac loc atât trupe abia înfiinţate, cât şi greii rockului. Peninsula a însemnat transformarea unui câmp de 25 de hectare într-un mic "oraş" cosmopolit.

Britanicii au nevoie de mocirla de la Glastonbury sau Reading pentru un eveniment reuşit, americanii au avut nevoie de perioada hippie. Cele mai multe festivaluri din lume s-au evidenţiat prin tradiţia lor. Peninsula nu are nimic din toate acestea. În peisajul atât de nou al concertelor şi festivalurilor din România, cel de la Târgu Mureş se descurcă din ce în ce mai bine să o ia înaintea altor evenimente asemănătoare. Asta se datorează în mare parte uşurinţei cu care se adaptează de fiecare dată la cerinţele publicului.

Anul acesta, Peninsula a fost un amestec ciudat de formaţii pe placul unui public foarte divers, de la rock din anii '70 până la dubstep sau techno. Au fost cinci scene care au văzut de toate şi, chiar dacă pe la ora 17.00 mulţi dintre cei care erau programaţi să cânte ar fi avut probabil mai mult succes dacă îşi strângeau prietenii la un concert, având parte la Peninsula de doar câţiva rătăciţi în faţa scenei, fiecare trupă a avut parte de momentul ei de glorie.

Zeci de mii de oameni au venit, totuşi, pentru headlineri, iar oferta a fost una generoasă. După un concert plin de forţă al celor de la Guano Apes, au urmat Kasabian, Iggy and The Stooges şi Within Temptation. Acestea au fost şi formaţiile care au strâns, în spaţiul imens din faţa scenei principale, un public de admirat. Oamenii au cântat şi au dansat alături de idolii lor tot spectacolul.

"Fete frumoase, păcat de bărbaţi"

Vineri, cei de la Kasabian, chiar dacă nu au comunicat foarte mult cu publicul lor, au smuls aplauze după fiecare piesă. La asta a contribuit şi energia lui Tom Meighan, solistul formaţiei, dar şi stilul lor proaspăt, mereu în schimbare. Asemeni celor de la Guano Apes, Kasabian a venit în România cu un nou material discografic, care va fi lansat în septembrie. "Nu ne călcăm niciodată pe urme, întotdeauna căutăm un sound nou", au spus cei de la Kasabian în conferinţa de dinainte de concert. Tot piesele mai vechi ca "Thick as Thieves", "L.S.F (Lost Souls Forever)", sau "Empire", piesă înaintea căreia au amintit că au filmat videoclipul pentru ea în România, au fost, însă, cele care au animat publicul.

Tot solistul a admirat fetele din primele rânduri, acolo unde concertul se vede întotdeauna mai frumos. "Aveţi femei frumoase, păcat de bărbaţi", a spus el stârnind râsete în public.

Concertul lor nu a ţinut mai mult de o oră şi 15 minute şi s-a încheiat la câteva minute după miezul nopţii cu "Fire". <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/awqKmQETLqk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/dDFR1CD6TAo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Iggy, un concert ca în perioada de aur a hard rockului

Poate cea mai aglomerată seară a fost sâmbătă, atunci când pe scena principală a festivalului a urcat Iggy Pop. A fost experienţa care a dus publicul cel mai aproape de concertele nebune ale lui Jim Morrison de la The Doors.

Veteranul Iggy a venit plin de energie în Târgu Mureş, s-a târât pe scenă, le-a dat de furcă celor care păzeau publicul, lăsându-se îmbrăţişat de oameni şi a trântit de câteva ori microfonul de podea fără să pară deranjat de sunetul puternic făcut de acesta. A fost genul de concert în care scăpările vocii, accidentările neplanificate şi înjurăturile repetate pe care solistul le adresa publicului au fost primite cu entuziasm.

La ora 23.00 a apărut pe scenă pe acordurile lui "Raw Power", la bustul gol, într-o formă mai bună decât cei mai mulţi oameni de 30 de ani prezenţi, dar cu o înfăţişare oarecum sinistră. "Suntem The Stooges", a spus Iggy, deşi după moartea chitaristului Ron Asheton apar numai sub numele de "Iggy and The Stooges". Formaţia, vizibil mai conservatoare, a susţinut excentricităţie lui Iggy.

După ce s-a plâns că s-a rănit la picior după doar câteva minute de sărit şi alergat pe scenă, solistul a invitat în jur de 20 de oameni din public alături de el. "Lăsaţi oamenii să urce", le-a spus celor de la pază. Fanii au dansat alături de idolul lor, l-au îmbrăţişat şi unii chiar au cântat la microfon împreună cu el. <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/y8HgnXvfDtk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Tăceţi din gură voi, ăştia care ascultaţi techno. Unor oameni le place să se facă praf şi să asculte tuch - tuch. Mie îmi place să mă fac praf şi să sângerez", a introdus Iggy piesa "Open Up and Bleed". S-a întins pe scenă în timpul piesei "I Wanna Be Your Dog" şi a făcut un bis de 20 de minute cu patru piese la fel de energice printre care şi "Your Pretty Face Is Going To Hell" sau "No Fun".

Public cosmopolit

Fiind realizat în colaborare cu Sziget-ul din Ungaria, festivalul Peninsula are parte de foarte mulţi străini. Poţi auzi şi foarte multă engleză, dar maghiara este, cu siguranţă, la fel de des întâlnită ca româna. Astfel, nu numai prin muzică, ci şi printr-un public venit din toate colţurile lumii, din motive care mai de care mai trăznite, Peninsula pare locul în care să te afli dacă vrei să îţi faci cunoştinţe noi.

În plus, locaţia este una din cele mai potrivite pentru un festival de acest gen: un câmp foarte mare, la mică distanţă de centrul oraşului Târgu Mureş (10 minute cu maşina), cu un ştrand frumos amenajat în apropiere şi foarte mult spaţiu pentru corturi. Contează enorm, pentru atmosfera festivalului, că oamenii rămân la Peninsula după ce formaţiile principale ies de pe scenă. "Am dus oameni la pensiune şi la 8 dimineaţa", povesteşte un taximetrist. Toţi vor să simtă pulsul publicului şi întreabă dacă mai sunt mulţi la concerte. Toţi sunt surprinşi de cât de liniştit este evenimentul anul acesta, de faptul că lipsesc bătăile şi sunt cu mult mai puţini oameni beţi. "Unor oameni le place să se facă praf şi să asculte tuch - tuch. Mie îmi place să mă fac praf şi să sângerez." IGGY POP, muzician

Ne puteți urmări și pe Google News