Ce îl sfătuia Dick Cheney pe George W. Bush în 2007: să bombardeze Siria

Ce îl sfătuia Dick Cheney pe George W. Bush în 2007: să bombardeze Siria

Fostul preşedinte american George W. Bush a fost sfătuit de adjunctul său, Dick Cheney, să lanseze, în iunie 2007, un bombardament asupra unei instalaţii siriene suspectate de SUA că era un reactor nuclear, scrie ziarul New York Times, citând mai multe pragrafe din autobiografia fostului număr 2 de la Casa Albă care urmează să fie publicată săptămâna viitoare.

Tot Cheney mai arată în cartea sa că preşedintele Bush i-a respins recomandarea şi a ales abordarea diplomatică după ce unii dintre consilierii săi i-au cerut să dea dovadă de prudenţă. Respectiva locaţie a fost bombardată de aviaţia militară israeliană în septembrie 2007.

"Am susţinut opţiunea militară a Statelor Unite împotriva reactorului nuclear", scrie Cheney făcând referire la o reuniune pe această temă, potrivit cotidianului american care a obţinut o copie a memoriilor sale înainte de publicarea acestora.

"Însă părerea mea a fost izolată. După intervenţia mea, preşedintele a întrebat dacă cineva este de acord cu mine. Nu s-a ridicat nici o mână", a adăugat Cheney.

În cartea sa, intitulată "In My Time: A personal and political memoir" (Pe vremea mea: memorii personale şi politice), fostul vicepreşedinte afirmă că membrii administraţiei Bush s-au temut să intervină în Siria din cauza precedentului din Irak: "informaţiile greşite despre armele de distrugere în masă" primite înainte de invadarea Irakului.

Într-un interviu acordat postului de televiziune NBC şi care urmează să fie difuzat luni, Cheney rămâne de altfel fidel concepţiei sale de republican intransigent când vine vorba de terorism. Fostul vicepreşedinte nu neagă faptul că este adeptul torturii în practica de interogare a persoanelor suspectate de acţiuni teroriste, într-un moment în care preşedintele actual Barack Obama a pus capăt acestor metode.

"Aş susţine în continuare folosirea acestei metode dacă am avea un deţinut valoros şi dacă aceasta ar fi singura modalitate de a-l face să vorbească", a afirmat Cheney, citat şi de Agerpres

Ne puteți urmări și pe Google News