Documentarista lui Hitler

Documentarista lui Hitler

Helene Bertha Amalie "Leni" Riefenstahl. Fotomodel, actriţă, regizoare, fotografă şi dansatoare. Până aici toate datele unei posibile dive controversate a Hollywood-ului. Dar este mai mult: Leni a intrat în istorie supranumită fiind "documentarista lui Hitler"!

Riefenstahl (22 August 1902 - 8 Septembrie 2003) a devenit favorita dictatorului Adolf Hitler în anii '30, realizând filme de propagandă pentru nazişti. Celebru a rămas "Triumful voinţei" - film de propagandă realizat cu prilejul Congresului Partidului nazist de la Nurenberg (1934).

Peliculele sale au fost apreciate pentru inovaţii tehnice de excepţie, cum ar fi filmarea cu mai multe camere simultan. De asemenea, Leni este şi autoarea documentarului "Olympia"- despre Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936. Criticii au spus că munca ei a glorificat un regim responsabil de moartea a milioane de oameni, ea a susţinut însă că a realizat filmele de dragul artei, nu al politicii.

"Eram doar interesată cum pot face un film care să nu fie stupid ca un jurnal de propagandă, ci interesant", a declarat la un moment dat pentru BBC online. "«Olympia» reflectă adevărul aşa cum era atunci, în 1934. Este un documentar, nu propagandă".

Ne puteți urmări și pe Google News

Faptul că a fost o figura proeminentă a celui de-al III-lea Reich, precum şi prietenia personală cu Hitler au dus la arestarea sa la finele războiului. A fost eliberată fără acuzaţii, continuându-şi activitatea până târziu. După război nu şi-a putut găsi de lucru şi a început să facă fotografie (lucrările ei despre tribul Nuba din Sudan- pe cale de dispariţie, fiind foarte apreciate).

La vârsta de 70 de ani, regizoarea a început să facă scufundări pentru a-şi calma durerile de spate, iar în 2002 a lansat filmul "Impressions Under Water", o compilaţie din peste 200 de scufundări. "Documentarista lui Hitler" a încetat din viaţă la remarcabila vârstă de 101 ani!