Cursurile de pregătire profesională sunt o oportunitate pentru cei care vor să se angajeze în turism, dar nu au urmat o facultate de profil. Există şi cursuri gratuite pentru şomeri.
Prea puţini dintre cei care doresc să se angajeze în industria hotelieră au şanse să fie selectaţi pentru un job, dacă în CV-ul lor, la capitolul experienţă, spaţiul este, cel mai adesea, lăsat gol. Şi mai greu se descurcă persoanele care nu au în spate o diplomă de studii care să le certifice pregătirea, măcar teoretică, în domeniul hotelier. Tinerii pot alege să urmeze cursuri specializate pe acest segment, care, însă, de multe ori, sunt destul de costisitoare pentru persoanele aflate la începutul carierei sau pentru şomeri. Cursuri gratuite din fonduri europene Totuşi, datorită accesării fon durilor europene, repre zentanţii companiilor din industrie pot organiza cursuri gratuite pregătitoare pentru tehnicieni în hotelărie, recepţioneri, lucrători concierge, responsabili de cazare, iar cu o astfel de diplomă şansele de angajare cresc destul de mult, mai ales că şi reprezentanţii unităţilor de cazare din România se plâng de lipsa angajaţilor calificaţi.
Spre exemplu, THR Group începe, pe 16 august, un astfel de curs la care participarea este gratuită în limita locurilor disponibile. Cei interesaţi se pot înscrie doar dacă deţin o diplomă de Bacalaureat. Cursanţii beneficiază de consiliere şi orientare în carieră, o bursă de studiu, dar şi de un stagiu de practică în Italia. Potrivit reprezentanţilor THR, sunt aşteptaţi 15 cursanţi, însă condiţia de a fi acceptaţi la cursuri este ca aceştia să fie şomeri.
Şi agenţiile de turism pun la dispoziţia celor interesaţi cursuri de pregătire, unul dintre turoperatorii care are asemenea oferte fiind J’info Tours. Deşi mulţi tineri nu-şi găsesc de lucru în turism, site-urile de recrutări sunt pline de anunţuri de angajare, atât pentru persoane cu experienţă, cât şi pentru debutanţi. Spre exemplu, unul dintre cele mai mari hoteluri din Capitală, Radisson Blu, angajează personal, iar printre cerinţele la angajare se numără cunoaşterea limbii engleze, abilităţi de comunicare, respectiv un an de experienţă. Ce-i drept, condiţiile nu sunt identice pentru un post de manager pentru care se cere, printre altele, experienţă pe posturi similare.
Tot un an de experienţă li se cere şi celor care vor să devină agenţi de turism, însă nici salariul nu depăşeşte 300-400 de euro/lună. O remuneraţie mai mare primesc cei care vor ocupa posturile de recepţioneri la complexe turistice (400-500 de euro/ lună), precum cel de la Cheile Grădiştei.
Site-urile de recrutare au oferte şi pentru barmani, ospătari, bucătari, cameriste, reprezentanţi de vânzări, însă predomină agenţii de ticketing şi recepţionerii. Sunt câteva oferte pentru cei care vor să devină însoţitori de bord, însă ei trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. CERERE Ce locuri de muncă vânează românii RECEPŢIONER. Un hotel de trei stele din centrul istoric al Capitalei are aproape 1.500 de candidaţi pentru un post de recepţioner. Se cer peste trei ani de experienţă, seriozitate, iar persoanele din afara Bucureştiului care se califică primesc şi cazare. Salariul se negociază în urma interviului. AGENT DE TURISM. Agenţia Jeka Turism are aproape 500 de candidaţi pentru un post de agent de turism. Postul este plătit cu 400-500 de euro/lună, se cer cunoştinţe de limba germană şi engleză, abilităţi de comunicare, dar şi studii superioare. FRONT DESK. Ecorama Holidays a scos la concurs posturi pentru recepţioneri front desk şi maseuze pentru un hotel din Santorini, Grecia. Joburile sunt plătite cu 500-1.000 de euro pe lună, iar candidaţii trebuie să fie persoane de încredere şi muncitoare. Până în prezent, peste 455 de persoane şi-au depus CV-urile. WEEKEND DUTY MANAGER. Concurenţă mare şi pe posturile de manageri, în special pe cel de la hotelul de cinci stele Radisson Blu, unde aproape 400 de persoane au aplicat pentru un job de manager de weekend pentru care se cere cel puţin doi ani experienţă într-o poziţie similară. Citiţi şi:
- La muncă în ţări "exotice": bucătar în Afganistan, inginer în Australia, medic în Caraibe