Ce condiții pune UDMR pentru un nou ministru la Sănătate. Tatăl șefului de cabinet al lui Cseke, propunerea filialei Bihor

Ce condiții pune UDMR pentru un nou ministru la Sănătate. Tatăl șefului de cabinet al lui Cseke, propunerea filialei Bihor

Subordonarea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate către Ministerul Sănătăţii şi deblocarea programelor finanţate de Banca Mondială în acest domeniu constituie baza de negociere pentru numirea de către UDMR a unui om pentru acest portofoliu. Premierul Emil Boc şi liderul UDMR, Kelemen Hunor vor negocia, astăzi şi marţi, aceste cerinţe din partea Uniunii care nu mai este dispusă să numească un ministru peste un sector subfinanţat. Conform unor surse udemeriste, numai dacă Boc va fi de acord ca MS să controleze CNAS, atunci formaţiunea va da ministrul. Deocamdată, filiala de Bihor şi-a făcut publică opţiunea: medicul Ritli Ladislau, tatăl unuia din consilierii lui Attila Cseke, și directorul Spitalului Municipal Oradea.

Uniunea nu va veni cu o altă nominalizare la Sănătate câtă vreme nu vor fi găsite soluţii pentru rezolvarea problemelor de fond din acest domeniu: găsirea de surse pentru investiţii, deblocarea programelor de investiţii bazate pe banii Băncii Mondiale prin găsirea, ca şi în cazul altor ministere, de fonduri pentru efectuarea plăţilor pentru licitaţii, şi, nu, în ultimul rând, subordonarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) către Ministerul Sănătăţii. CNAS subordonat MS, cerință primordială. Proiectele BM mai pot aștepta Potrivit unor surse din cadrul Uniunii, Kelemen Hunor şi restul conducerii formaţiunii s-ar mulţumi numai cu controlul CNAS şi ar renunţa la pretenţiile legate de deblocarea proiectelor derulate prin Banca Mondială. În prezent, MS are nevoie de 106 miliarde de lei vechi pentru a începe licitaţiile pentru opt maternităţi, proiectele fiind în prezente blocate ca urmare a verificărilor cerute de Comisia Europeană. Udemeriştii au fost în special nemulţumiţi de faptul că, spre deosebire de alte ministere, unde Guvernul a alocat săptămâna trecută fonduri pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor structurale, MS a fost ignorat la împărţirea banilor de la Trezoreria Statului. În schimbul satisfacerii doleanţelor Uniunii, premierul Boc ar fi cerut, la rândul său, lui Kelemen Hunor, garanţii că viitorul ministru al Sănătăţii va promova reformele negociate cu instituţiile financiare internaţionale, una dintre acestea fiind introducerea pachetului minimal de servicii de sănătate suportat prin asigurările de stat, susţin sursele citate.

Potrivit deputatului UDMR de Bihor, Petru Lakatos, astăzi şi mâine, premierul Emil Boc şi liderul Uniunii, Kelemen Hunor, vor purta o serie de negocieri pe aceste teme pentru găsirea unor soluţii de compromis. "Am şi stabilit pe cine propunem. Şi alţii pot să o facă şi au făcut-o deja. Problema de bază este alta. Cum rezolvăm, măcar parţial problemele care au dus la demisia domnului Cseke Attila? Sunt o serie de programe ale Băncii Mondiale în suspensie, mai există şi problema CNAS. În funcţie la ce înţelegere ajung (Emil Boc şi Kelemen Hunor – n.r.), aşa va fi şi nominalizarea. Altfel, nu are nici un sens ca în aceleaşi condiţii să numim pe altcineva la Sănătate" a explicat, pentru Evz, parlamentarul Uniunii. Inginerul lasă locul medicului Potrivit surselor citate, deputatul Derzsi Akos, iniţial luat în calcul pentru portofoliul Sănătăţii ar fi refuzat nominalizarea, aşa că udemeriştii bihoreni au optat pentru soluţia numirii şefului de cabinet al demisionarului Cseke, medicul Ritli Ladislau, care este directorul medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea. Prima opţiune a UDMR Bihor pentru un nou ministru al Sănătăţii a fost deputatul Lakatos Peter, însă acesta a refuzat oferta care i-a fost făcută motivând că la fel a procedat şi în 2009, când a fost propus în funcţia de ministru chiar înainte de Cseke. "Da, e atractiv. M-a onorat această propunere. Un pic de gândire a fost, dar am acceptat. Eu concret încă n-am discutat (n.r - despre subfinanţarea din minister). Eu am lucrat în administraţie. Am asistat la diverse momente când de la o zi la alta s-au produs minuni în finanţare, nişte scăderi. Poate prind o perioadă când va fi voinţă politică. Eu sunt un optimist. Problema CNAS cred însă că trebuie să fie rezolvată. (…) Da, a fost necesar acest lucru. (n.r- desfiinţarea unor spitale). Erau o povară pentru sistem. A fost un pas necesar. Concret nu ştiu situaţia spitalelor din ţară. Cel mai important este ca să se restabilească un echilibru între cele trei entităţi: MS, CNAS şi Colegiul Medicilor", a declarat Ritli Ladislau, în direct la Antena3. Deputatul UDMR Derzsi Akos declara, sâmbătă, că a fost propus, neoficial, în cadrul Uniunii pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, însă, în cazul în care propunerea va deveni oficială, este tentat să decline oferta, din cauza subfinanţării domeniului sănătăţii.

"Dacă voi fi propus în mod oficial, mult mai probabil este să refuz decât să accept nominalizarea. Motivul meu constă în condiţiile precare, adică finanţarea sănătăţii, care este mult sub necesar", declara Derzsi Akos. Implicat în scandalul bebelușilor morți la Maternitatea Oradea Specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie şi cunoscut ca unul dintre cei mai profesionişti medici din Oradea, Ritli Ladislau nu ar fi la prima funcţie administrativă: a fost director al Spitalului de Recuperare din Băile 1 Mai şi consilier al fostului ministru al Sănătăţii Cseke Attila. Între anii 1978-1986, Ritli Ladislau a fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Ştei, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Între 1997 şi 2002 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor, funcție pe care a pierdut-o după scandalul celor 20 de bebeluși, decedați în condiții suspecte la maternitatea Oradea. Din 2010, este director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea. CITIȚI ȘI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Ministrul Sănătății a demisionat. Cine vine în locul lui
  • UDMR îl înlocuieşte pe Cseke, dar nu mai acceptă lovituri sub centură
  • Demisia lui Cseke, la o săptămână după avertismentul lui Băsescu