Bogaţii lumii au pierdut miliarde de dolari pe bursă, în câteva zile

Bogaţii lumii au pierdut miliarde de dolari pe bursă, în câteva zile

Carlos Slim Helu, Lakshmi Mittal şi Warren Buffett au pierdut, săptămâna trecută, câteva zeci de miliarde de dolari pe burse. Scăderea ratingului SUA le poate aduce acestora încă şapte zile de foc.

Cei mai bogaţi oameni de afaceri din lume au pierdut zeci de miliarde de dolari pe bursă, săptămâna trecută, pentru că investitorii panicaţi şi-au vândut masiv acţiunile. Campioni la acest capitol sunt Carlos Slim Helu, cel mai bogat om de pe planetă, şi Lakshmi Mittal, cel care controlează grupul ArcelorMittal. Aceştia au pierdut împreună peste 10 miliarde de dolari.

Pierderi de 1,4 miliarde de dolari pe zi

CARLOS SLIM HELU. Cel mai bogat om al planetei, cu o avere de 64,4 miliarde dolari, a pierdut săptămâna trecută aproape 7 miliarde dolari

Valoarea portofoliului celui care controlează cel mai mare operator de telefonie mobilă din America Latină, America Movil, a scăzut cu 9,5%, până la 64,4 miliarde dolari. Scăderea suportată de compania lui Carlos Slim este mai mare decât cea a indicelui S&P 500, care a căzut cu 7,2%.

Principalele cauze ale devalorizării acţiunilor America Movil au fost scăderea bursei din Mexic cu 6,4% şi a monedei peso cu 2,3% faţă de dolar, pe fondul temerilor că starea economiei americane va afecta investiţiile străine.

Portofoliul lui Lakshmi Mittal a scăzut mai puţin ca valoare, dar mai mult ca procent.

LAKSHMI MITTAL. Proprietarul ArcelorMittal, cu o avere 16 miliarde dolari, a înregistrat un minus de 3,53 miliade dolari în șapte zile

Astfel, săptămâna trecută, preţul acţiunilor ArcelorMittal pe bursele internaţionale a scăzut cu 18,7%. Averea omului de afaceri indian s-a redus cu 2,16 miliarde lire sterline (3,53 miliarde dolari), potrivit publicaţiei Daily Mail.

Nici Microsoft n-a scăpat

Nici Bill Gates sau Warren Buffett, situaţi pe locurile doi şi trei în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere totală de peste 110 miliarde dolari, nu au scăpat de furtuna de săptămâna trecută. Deşi Microsoft are cel mai mare rating, AAA, chiar mai bun decât cel al guvernului SUA, acţiunile companiei au scăzut cu 6,3%. Vehiculul de investiţii al lui Buffett, Berkshire Hathaway, a avut o scădere pe bursa americană de aproape 4%.

Alţi oameni de afaceri cunoscuţi care au pierdut mult pe bursă sunt traderul de mărfuri Ivan Glasenberg, care controlează Glencore International (minus 1,3 miliarde dolari), Mike Ashley, proprietarul clubului de fotbal Newcastle United (minus 335 milioane dolari) şi Charles Dunstone, fondatorul Carphone (minus 65 milioane dolari).

Zile negre pe piaţa de capital

În şapte zile de tranzacţionare, începând cu 26 iulie, valoarea acţiunilor listate pe bursele din întreaga lume a scăzut cu 4.500 miliarde dolari, potrivit unui studiu McKinsey, informează Business Insider. Anul trecut, valoarea acţiunilor la nivel global a crescut cu 11.000 miliarde de dolari faţă de 2009, depăşind nivelul din 2007 şi ajungând la 212 mii de miliarde de dolari. Valoarea acţiunilor de pe bursa londoneză a scăzut cu aproape 270 miliarde de dolari săptămâna trecută. Joi a fost cea mai proastă zi pentru investitori, minusul înregistrat la sfârşitul zilei fiind de circa 82 miliarde de dolari. Iar vineri, Bursa din Bucureşti a scăzut cu circa 4,8%.

RETROGRADARE

SUA şi-au pierdut ratingul AAA

Pentru prima dată în istorie, SUA şi-au pierdut ratingul AAA, iar investiţiile în datoriile americane nu mai sunt considerate ca fiind cele mai sigure din lume. Ratingul a fost redus, sâmbătă, de către agenţia de evaluare Standard & Poor’s (S&P), la calificativul AA+, cu perspectivă negativă. Oficialii Administraţiei Obama au pus la îndoială credibilitatea analizei, după ce au constatat o eroare de calcul.

Oficialii Trezoreriei SUA au descoperit că estimările privind cheltuielile discrecţionare ale guvernului au fost cu 2.000 de miliarde de dolari mai mari decât cele reale, potrivit unor surse apropiate discuţiilor. S&P a fost nevoită să elimine cifra din analiză. Reacţiile adversarilor politici ai preşedintelui Obama nu au întârziat să apară.

“Ţara noastră are un rating de AAA încă din 1917, care nu s-a schimbat nici în timpul Marii Depresiuni, al celui de-al doilea Război Mondial, al războaielor din Korea şi Vietnam şi al atacurilor teroriste din septembrie 2001", a spus Michele Bachmann, membră a Partidului Republican.

DUMINICĂ FIERBINTE

Italia aştepta intervenţia Băncii Centrale Europene

Guvernul de la Roma aştepta, aseară, o veste bună de la Frankfurt, unde era programată o reuniune de urgenţă a consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE). Asta după ce Italia, aflată în colimatorul pieţelor financiare pentru nivelul ridicat al datoriei, anunţase vineri că BCE i-ar putea veni în ajutor, achiziţionând obligaţiuni de stat. Această opţiune nu era însă confirmată încă de la Frankfurt, potrivit cotidianului francez "Le Monde". Scepticism german

Guvernul german consideră că Italia este o ţară prea mare pentru a fi susţinută prin Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF), principalul instrument pentru evitarea răspândirii crizei datoriilor suverane în Zona Euro. Practic, guvernul german consideră că o economie ca a Italiei este prea mare pentru a fi salvată, iar nevoile sale financiare prea importante, explică publicaţia "Der Spiegel".

În consecinţă, executivul condus de Angela Merkel insistă ca Italia să iasă singură din criză, făcând economii şi implementând reforme. Pentru oficialii de la Berlin, apreciază "Der Spiegel", Fondul European de Stabilitate Financiară, în valoare de circa 440 de miliarde de euro, a fost creat numai pentru a veni în ajutorul ţărilor de dimensiuni mici şi mijlocii.

Premierul italian, Silvio Berlsuconi, a anunţat, vineri, accelerarea măsurilor prevăzute în proiectul de buget pentru următorii ani, cu scopul de a se ajunge la un echilibru bugetar în anul 2013. (Dan Stancu)

Ne puteți urmări și pe Google News