Ana, studenta vânată de cele mai bune universităţi din lume
- Cristina Olivia Moldovan
- 4 august 2011, 01:12
Tânăra are entuziasmul cercetătorului pornit să descopere lumea şi bunul simţ al omului educat. Pentru calităţile şi capacităţile ei intelectuale, este dorită de cele mai mari universităţi din lume.
A rămas mai puţin de o lună până când Ana Roxana Pop, absolventă a Colegiului Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Capitală, va urca în avionul cu destinaţia Statele Unite. Va reveni în România doar în vacanţe, conştientă că visul ei, de a face cercetare la cel mai înalt nivel, nu se poate împlini aici.
Din toamnă, va fi studentă la Princeton University, al cărei nume este asociat cu 33 de laureaţi ai premiului Nobel. Dintre ei, 17 au făcut la Princeton cercetare în fizică, ştiinţă de dragul căreia a ales şi Ana Statele Unite. Au declarat-o admisă şi alte instituţii de top. Printre ele, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Yale, Columbia University şi Cambridge.
Fizică la micul dejun
Medalii la olimpiadele internaţionale, 9,95- media de absolvire a liceului şi 9,87- media de la Bac, sunt doar câteva dintre performanţele Anei. Pune totul pe seama pasiunii, a sprijinului de la părinţi şi a profesorilor dedicaţi pe care i-a avut. De altfel, este convinsă că profesorii de la Princeton nu sunt mai buni decât cei de aici. Pentru ea, resursele necesare cercetării fac diferenţa.
Din dragoste de fizică, sâmbăta dimineaţa, la ora 8.00, Ana ieşea în parc unde, pe o bancă, rezolva probleme alături de alţi doi colegi, la fel de pasionaţi. Alteori, intra în Starbucks la prima oră şi, cu o cană de cafea în faţă, din care sorbea până după-masa târziu, descâlcea, alături de aceiaşi colegi, tainele fizicii: "Când faci ceea ce îţi place nu simţi cum trece timpul. Am lucrat tot timpul cât am vrut, când am vrut şi ce mi-a plăcut. Dacă am început o problemă şi am constatat că nu îmi place, am renunţat la ea, m-am culcat şi a doua zi dimineaţa s-a întâmplat să ştiu să o rezolv. Profesoara cu care m-am pregătit pentru olimpiade nu mi-a dat niciodată teme pentru acasă, pentru că ştia că sunt conştiincioasă. A ştiut să mă surprindă tot timpul cu probleme noi, îmi găsea materiale interesante, în aşa fel încât să îmi menţină interesul faţă de acest domeniu".
Doruri grele în SUA: părinţii, supa cu găluşte şi teatrul
Pe măsură ce se apropie ziua plecării, în Ana se conturează un sentiment pe care nu l-a conştientizat până acum, de ataşament faţă de România: "Zilele trecute, când am ieşit în oraş şi am văzut peste tot steaguri arborate de Ziua Imnului, am simţit că mi se strânge inima. A fost pentru prima dată când mi s-a întâmplat aşa, şi probabil toţi cei care urmează să plece din ţară simt la fel. Când se apropie ziua plecării începi să apreciezi că eşti român şi să conştientizezi apartenenţa ta la o naţiune, să realizezi că ţii la steagul tău".
Îi vor lipsi mult părinţii, supa cu găluşte a mamei şi piesele româneşti de teatru, pe care este convinsă că nu le va egala nicio piesă de pe Broadway. "Mă tot întreb cum va fi de Paşte acolo, cu ce voi vopsi ouă, ce voi face de ziua mea...Mi-e greu când mă gândesc că nu va fi mama să mă ia în braţe şi să mă pupe. În acelaşi timp, ştiu că, de fapt, greul rămâne acasă, la ai mei".
Idolii ei au inima mare
Când pregătea aplicaţiile pentru universităţile străine, mama, biolog, stătea ore întregi lângă ea şi o ajuta. Acum, după ce o ştie admisă, petrece ore întregi citind despre Princeton. "Mă surprinde în fiecare zi cu câte o informaţie de acolo. Ştie meniul de la cantină, ştie dimensiunea pernelor din dormitorul meu", se amuză Ana.
Despre părinţii ei, care nu i-au spus niciodată "nu pleca de lângă noi", Ana spune că sunt idolii ei. "Părinţii şi câţiva prieteni sunt idolii mei. Nu pot să numesc aşa nişte celebrităţi, pentru că, chiar dacă au făcut fapte mari, nu ştiu ce fel de oameni sunt, nu ştiu cât de mare le e inima". "Îmi vor lipsi mult părinţii, supa de găluşte a mamei şi piesele de teatru pe care sunt convinsă că nu le vor egala cele jucate pe Broadway. De fapt, greul rămâne acasă, la ai mei“. ANA ROXANA POP, studentă la Princeton, SUA
PERFORMANŢĂ
Problema de fizică ce a adus României cinci medalii
La Olimpiada Internaţională de Fizică din Thailanda, desfăşurată în urmă cu două săptămâni, lotul olimpic al României a obţinut cinci medalii: două de aur şi trei de argint. La concurs au participat 500 de concurenţi, din 84 de ţări.
Medaliile de aur au fost obţinute de Ana Roxana Pop şi Victor Luca Ilieşiu, ambii absolvenţi ai Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Bucureşti, iar cele de argint au fost câştigate de Roberta Răileanu (clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, Tiron Tudor Giurgică (clasa a XI-a/Colegiul Naţional din Iaşi) şi Matei Ioniţă (clasa a XI-a/Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Bucureşti).
Ana îşi aminteşte fascinaţia pe care a simţit-o, conştientizând că în acea încăpere se află alţi 499 de tineri ce împărtăşesc aceeaşi pasiune ca a ei. "E atât de interesant să ieşi în oraş cu aceşti oameni, pentru că văd în jurul lor exact ceea ce vezi tu, şi încearcă să găsească explicaţiile pe care le cauţi şi tu".
Ana povesteşte cum s-a desfăşurat proba practică, de cinci ore, a concursului: fiecare concurent avea un scaun şi un birou închis, pentru ca participanţii să nu vadă ce fac restul. Pe mese aveau un cilindru de metal gol, cu găuri folosite pentru fixare pe jumătate din lungimea sa. În interiorul cilindrului se afla o bilă de metal fixată într-o poziţie necunoscută. Candidaţii au primit următoarele instrumente: cronometru, aţă, riglă, bandă adezivă, o placă şi un ac subţire care intra în găurile cilindrului. Cerinţa problemei era: determinaţi poziţia bilei în interiorul cilindrului, raportul maselor cilindrului şi a bilei, acceleraţia gravitaţională. SUCCES. Lotul olimpic a câştigat cinci medalii la Olimpiada Internaţională de Fizică, desfășurată în acest an în Thailanda