A început curăţenia de vară! Cine şi când pleacă de la stat

A început curăţenia de vară! Cine şi când pleacă de la stat

Disponibilizările anunţate ieri de Guvern la companiile energetice vor însoţi închideri de unităţi neperformante, potrivit informaţiilor obţinute de "Evenimentul Zilei".

Din companiile energetice de stat vor pleca 1.300 de angajaţi, potrivit hotărârii adoptate ieri de Executiv. Termoelectrica va concedia 300 de persoane, Compania Naţională a Huilei - 900 de angajaţi, iar Electrocentrale Deva - 100 de salariaţi, în cadrul unui program de eficientizare a companiilor publice convenit de Executiv şi FMI.

În unele cazuri, disponibilizările însoţesc închiderea unor puncte de lucru neperformante. Potrivit lui Florin Mârza, directorul general al Termoelectrica, "circa 10 persoane vor pleca din divizia centrală a companiei, iar acestora li se adaugă personalul a două centrale, cea de la Doiceşti şi Borzeşti, a căror activitate va înceta, în condiţiile în care instalaţiile actuale şi-au epuizat durata de viabilitate".

Mârza a declarat pentru EVZ că Termoelectrica pregăteşte proiecte noi, "pe care le va dezvolta cu o companie chineză".

Când vom vedea primele plecări din companii

Potrivit lui Răzvan Orăşanu, fost preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), concedierile efective ar putea începe de-abia în toamna acestui an, luând în calcul răstimpul necesar pentru negocierile cu sindicatele precum şi toate formalităţile care trebuie întocmite. Disponibilizările anunţate ieri ar trebui să fie doar primele dintr-un lung şir anunţat de autorităţi în cadrul proiectului de hotărâre, unde erau trecute şi: Complexul Energetic Turceni, de unde ar trebui să plece circa 200 de persoane, Complexul Energetic Rovinari - 30 de persoane, Complexul Energetic Craiova, cu 250 de persoane şi Societatea Comercială ElectricaServ, unde 600 de posturi ar trebui desfiinţate.

Efectul măsurii

Impactul social nu este de neglijat. "Vom avea de-a face cu un şomaj structural, pentru că pe concediaţi nu îi aşteaptă alte locuri de muncă, iar programele de reconversie profesională lipsesc cu desăvârşire", a spus Răzvan Orăşanu.

Efectul concedierilor asupra bugetului este relativ insignifiant, ţinând cont că bugetul de şomaj va pierde circa 25 de milioane de lei, în 2011 şi 2012, comparativ cu un deficit bugetar estimat pentru acest an de circa 25 de miliarde de lei. Însă, previne Orăşanu, rezultatul ar putea fi mult mai prost. "Dacă, odată cu închiderea contractelor de muncă, angajaţii nu sunt puşi să semneze că nu mai au nicio pretenţie de la companie, pot apărea diverse revedendicări financiare, cum se întâmplă în multe cazuri de disponibilizări".

Concedierile sunt doar unul din punctele convenite de stat şi finanţatorii externi, pentru eficientizarea firmelor publice. Conducerea unor companii ar putea fi înlocuită de manageri din mediul privat. "Vom avea de-a face cu un şomaj structural, pentru că pe concediaţi nu îi aşteaptă alte locuri de muncă, iar programe de reconversie nu există.“ RĂZVAN ORĂŞANU, fost preşedinte AVAS

STUDIU DE CAZ

Bilanţurile unei firme publice

În 2008, compania Căile Ferate Române a fost supusă unui exerciţiu de audit, realizat de o firmă de consultanţă şi o firmă de contabilitate, timp de o lună, o lună şi jumătate.

Potrivit concluziilor, circa 40% dintre activele companiei nu aveau forme de proprietate, în condiţiile în care, în anul 1999, Societatea Naţională Căile Ferate Române se divizase în circa 20 de societăţi, unde se răspândiseră bunurile fostului SNCFR. "Asta înseamnă că managementul societăţii nu ştia exact câte vagoane de călători, câte vagoane de trasport marfă şi câte locomotive deţinea compania", spune un specialist care a participat la control. Pe de altă parte, compania nu avusese banii necesari pentru a înregistra la cadastru titlurile de proprietate, iar rapoartele contabile erau întocmite într- o formă care nu putea fi descifrată de specialiştii. "De altfel, obscuritatea actelor contabile are rostul ei. Să nu uităm că, în engleză, forensics sunt denumiţi doar criminaliştii şi investigatorii fiscali, iar asocierea nu este întâmplătoare pentru că în bilanţurile contabile se pot ascunde multe "cadavre". Potrivit actelor contabile, pe vremea fostului director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, CFR cumpăra inclusiv trandafiri", spune specialistul citat mai sus. Prejudiciul total adus companiei de Necolaiciuc este estimat la circa 50 de milioane euro.

INEFICIENŢĂ

Pierderile unităţilor vizate de restructurări, peste 3,2 mld. lei

Dinu Boboc

Pierderile înregistrate, numai în 2009, de către companiile vizate de restructurări în acest an, sunt uriaşe, depăşind 3,2 miliarde lei (780 milioane euro). Astfel, potrivit mfinante.ro, în 2009, SNLO a înregistrat pierderi nete de 70,42 milioane lei, CNH Petroşani a raportat un minus de 606,43 milioane lei, Termoelectrica a avut 365,54 milioane lei pe minus, iar CFR Călători 210,38 milioane lei pierderi.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a avut pierderi de 528,2 milioane lei, CFR Marfă a avut un minus de 342 milioane lei, CFR peste 924 milioane lei, iar Poşta Română un minus de 181,6 milioane lei. Cele 1.300 de concedieri anunţate astăzi sunt doar începutul unui lung val de restructurări. Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) că va desfiinţa peste 7.000 de posturi din companiile de stat.

Companiile vizate

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (600 posturi), CFR Marfă (3.000 posturi), CFR Călători (1.000 posturi), CFR (1.500 posturi) sunt doar câteva dintre companiile vizate.

Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) şi Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani, vor disponibiliza împreună circa 4.200 angajaţi până în anul 2018, potrivit oficialilor din Ministerul Economiei. La Poşta Română urmează să fie desfiinţate cel puţin 70 posturi administrative, în timp ce numărul de oficii poştale va fi redus cu mai mult de 900 unităţi.

Vânzare de active

Potrivit negocierilor purtate între reprezentanţii FMI şi autorităţi, un pachet de 20% din acţiunile CFR Marfă va fi vândut pe bursă sau către un investitor strategic până la finele anului, pentru ca privatizarea completă să aibă loc când piaţa va fi pregătită.

De asemenea, până la finele lunii noiembrie, va fi numită o echipă de management privat la compania de transport.

Subsidiarele vor fi incluse în compania-mamă până la sfârşitul lunii septembrie. La Termoelectrica, activele viabile ale companiei vor fi pregătite pentru privatizare până în martie 2012.

Ne puteți urmări și pe Google News