EDITORIALUL EVZ: Cazul Oprescu: i se spunea Chirurgul

EDITORIALUL EVZ: Cazul Oprescu: i se spunea Chirurgul

Trebuie să recunosc că nu mă dau deloc în vânt după doctorul Sorin Oprescu.

De fapt, ca un alegător de dreapta, l-am şi votat pe Vasile Blaga. Era mai ursuz, nu avea miere pe limbă, dar nu puteam să am încredere în talentul de manager al unui individ care susţine că o dreaptă e paralelă cu un cerc. Tot el spunea că Ion Iliescu este un mare om politic, un mare român dar şi că va face o autostradă suspendată. Am scris, încă de acum doi ani, că discursul lui Sorin Oprescu e flegmatic, de băieţaş crescut într-un cartier privilegiat al nomenclaturii. Că are un discurs antisistem, de independent, gen galeria echipei Rapid - "singur împotriva tuturor" - şi hiperbolizează profesia sa de medic. Subliminal, bucureştenii ar trebui să-l perceapă ca pe un fel de Doctor Jivago, un medic fără de arginţi, care nu are somn, gata să-şi dea şi ultima picătură de energie în slujba oamenilor. În realitate, Sorin Oprescu rămâne un mic histrion, care încearcă să-şi acopere incompetenţa prin gesturi teatrale, uneori atinse de megalomanie. Rămân la părerea care mi-a fost confirmată de-a lungul timpului, aceea că Oprescu e un bucureştean get-beget, un Mitică autentic: "E absolut fabulos. Deşi se pricepe la administraţie cât eu la medicină, Oprescu clamează competenţa. Are o morgă serioasă şi aruncă şmechereşte cuvintele printre buzele subţiri. Nici nu clipeşte atunci când enunţă bazaconii, spre deliciul «pulimii». Le ştie pe toate, e sictirit de tot ce se întâmplă, e arogant ca un nemuritor…".

În politică, Sorin Oprescu îl imită pe Traian Băsescu milimetric. E un fel de "Imitatio Băsescu“. Lozinca sa este "singur împotriva tuturor“ sau "Oprescu - panaceul României“. Se victimizează necontenit, deşi nimeni nu-l persecută, poate doar propria sa neştiinţă. Ultimele dezvăluiri despre Sorin Oprescu nu m-au luat prin surprindere. Bănuiam că acolo unde este lipsă de competenţă se instaurează birocraţia, dar şi corupţia. Populismul ieftin al lui Oprescu, discursurile sale arogante, dar fără substanţă, cuvintele aruncate şmechereşte printre buzele subţiri nu mai ameţesc bucureştenii. Ei vor fapte, realizări, nu tăieri festive de panglici tricolore.

Drama e că doctorul Sorin Oprescu habar nu are habar de administraţie, îi este complet străină. Ce a făcut la Primăria Capitalei? Care-i proiectul său acătării? Doar idei extravagante, concursuri de Cartea Recordurilor, cârnaţi şi Moşi Crăciuni la pachet... Toate, dar absolut toate "împlinirile" lui Oprescu sunt simple prelungiri ale proiectelor existente. Toate aparţin înaintaşilor săi. Dacă Videanu a muncit şi a fost apostrofat de bucureşteni pentru proiectele sale, Oprescu primeşte laudele. Deocamdată, Sorin Oprescu stă nu bine, ci foarte bine în sondaje. Asta în contextul în care principalele fomaţiuni politice nu şi-au anunţat potenţialii candidaţi la Primăria Capitalei. E normal ca într-o ţară aflată în criză simpatia populară să se îndrepte spre Opoziţie. Dar este Sorin Oprescu o soluţie pentru USL? Doctorul s-a declarat dintotdeauna ca un om de stânga, deci din acest punct de vedere ar putea fi "înghiţit" de PSD. Dar ce ne facem cu cei din PNL? Dincolo de prietenia dintre Crin Antonescu şi Sorin Oprescu, eu nu-i văd pe liberalii autentici mari admiratori ai doctorului. Ai aceluia care-l preţuieşte pe Ion Iliescu, băiatul de general de securitate şi multe alte valenţe incompatibile cu dreapta tradiţională. Dar ce opoziţie e asta cu Oprescu candidat?

Ne puteți urmări și pe Google News

La fel de autist se comportă şi PDL-ul. Acesta refuză să-şi nominalizeze un contracandidat pentru Primăria Capitalei. Liderii democraţi trăiesc pe altă lume. Nu mai au un om precum Băsescu care să se înscrie în cursă cu trei săptămâni înainte de vot şi să şi câştige. Un potenţial candidat la primăria generală trebuie anunţat din timp, crescut şi cunoscut de populaţie, de electorat.

Liderii democraţi trebuie să priceapă că cine câştigă Bucureştiul dă un semnal în întreaga ţară, iar soarta alegerilor generale este indisolubil legată de alegerile din Capitală. De ce atâta lentoare? Poate pentru că unii o vor pe Elena Udrea candidată, ca ea să-şi rupă gâtul. Un Negoiţă, un Prigoană sunt soluţii viabile, dar nimeni nu-i aruncă în cursă şi nu pricep de ce. Uite aşa o să rămânem cu Oprescu pe cap, care ne operează de atâţia ani la buznare!