Evaziune fiscală de 20 de milioane de euro. Descindere a procurorilor DIICOT la casa lui Said Baaklini
- Ana Zid ărescu
- 22 iulie 2011, 11:09
Procurorii DIICOT au descins în această dimineaţă la vila şi la sediile firmelor afaceristului Said Baaklini, din Bucureşti şi Snagov. Baaklini este anchetat pentru evaziune fiscală. Prejudiciul estimat de procurori se ridică la aproximativ 20 de milioane de dolari.
În luna februarie, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Said Baaklini, asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL, pentru tentativă de stabilire cu rea-credinţă a taxelor având ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, precum şi pentru asociere în vederea săvârşirii acestei fapte, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Alături de acesta sunt judecaţi Adrian Chebuţiu, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al UCM Reşiţa, şi Coriolan Adrian Preda, director executiv al societăţii, pe care procurorii îi acuză de complicitate la tentativa de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, anunţă Mediafax.ro.
În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Eugen Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, pentru favorizarea infractorului şi intermedierea de operaţiuni comerciale de către persoana care, în virtutea atribuţiilor de serviciu, are obligaţia de a supraveghea şi controla un agent economic privat, dacă fapta este de natură de a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite.
În acest caz, senatorul Mircea Marius Banias a fost scos de sub urmărire penală pentru favorizarea infractorului.
Said Baaklini este acuzat că a cerut restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, după ce UCM Reşiţa i-a vândut patru motoare nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un preţ de 50 de ori mai mare. Pe de altă parte, în iunie 2010, procurorii DIICOT consemnau, în rezoluţia de începere a urmăririi penale pe numele a nouă persoane, între care şi fraţii Mehdi şi Hassan Awdi, patroni ai societăţii de difuzare a presei Rodipet, că "grupul a operat conform unei anumite discipline şi unui anumit control la nivel naţional şi internaţional şi şi-a exercitat influenţa în mediul politic, în mass-media, în sectoarele economiei, caracteristici esenţiale care conferă putere şi autoritate crimei organizate". Vom reveni cu amănunte