David Heyman: "3D-ul din «Harry Potter» a fost discret"

David Heyman: "3D-ul din «Harry Potter» a fost discret"

Producătorul întregii serii de opt lungmetraje a explicat că studiourile unde au fost filmate acestea debordau de mândrie, dar nu de orgolii.

Lungmetrajul "Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea a doua" mai are puţin şi împlineşte o săptămână de când se află pe marile ecrane româneşti.

David Heyman, unul dintre producătorii aflaţi în spatele celei mai profitabile francize din istoria filmului, a explicat în exclusivitate pentru EVZ în ce notă s-au încheiat filmările la ultimul lungmetraj al seriei, de ce se reîntorceau pe platouri actori consacraţi care "ocupaseră" ecranul timp de doar două secunde şi care este impactul seriei de pelicule asupra industriei cinematografice din Marea Britanie.

EVZ: Finalul francizei v-a întristat? David Heyman: Absolut. Am şi sentimente amestecate. Când realizam filmele, funcţionam ca o familie. Se întâmplă, mai ales dacă lucrezi cu aceiaşi oameni, zi de zi, timp de nouă – zece ani. La finalul fiecărui lungmetraj ştiam că ne vom întoarce şi că vom vedea aceiaşi oameni pe platouri. La sfârşitul filmărilor de la "Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea a doua", ştiam că nu se întâmpla asta. Şi, pe deasupra, privilegiul de a lucra la "Harry Potter". Poveşti atât de fantastice, materie primă atât de ofertantă. Şi să cunoşti fanii – un public atât de entuziast, receptiv şi doritor, înzestrat cu răbdare. Asta a făcut ca rolul meu de producător să fie atât de special. Am fost în pre-producţie, producţie şi post-producţie încă din 1999. Asta înseamnă realmente stabilitatea.

Care este diferenţa dintre ultimele două părţi? Păi, aş spune că "Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea întâi" este într-un fel un "road film". Şi foarte european, într-o anumită manieră. Gama de culori este foarte discretă. Într-un fel, era o introducere pentru a doua parte, care este "de operă", epică, o confruntare amplă între bine şi rău, între forţele lui Voldemort şi acelea ale lui Harry, elevii şi profesorii de la Hogwarts. Aşa că am construit mult ca să ajungem la aceste concluzii epice, la acest final epic. Bătălia ultimă dintre Harry şi Voldemort.

Cum a schimbat 3D-ul modul de a spune povestea? Păi, cred că ne-am dorit abordarea "non-agresivă" a 3D. Ne-am asigurat că 3D-ul garantează profunzimea planului în loc să iasă în relief către public, ceea ce poate fi uneori supărător, îţi dă dureri de cap. În ceea ce ne priveşte, l-am folosit ca pe o "unealtă" expresivă, numai bună pentru implicarea spectatorului. 3D-ul din "Harry Potter" a fost discret, dar din când în când, David Yates l-a folosit expresiv şi în spunerea poveştii.

Actorii au revenit la filmări chiar dacă au apărut pe ecran timp de două secunde. Ceea ce înseamnă că sunt mândri de contribuţia lor la "Harry Potter", în contextul în care în distribuţie existau actori înnobilaţi pentru cariera lor. A fost realmente minunat, era încântător să vezi toate acele feţe. A fost o lungă listă de luat rămas-bun când fiecare avea ultimele momente, ultima sa scenă. Jo (JK Rowling – n.r.) a scris personaje fantastice, iar mediul şi atmosfera din timpul realizării acestor filme au fost pe măsură. Era un loc plin de căldură. Leavesden (studiourile unde s-a filmat – n.r.) era un loc care deborda de mândrie, dar nu de orgolii. Era locul în care îmi doream să mă aflu şi cred că foarte mulţi se bucurau să se afle acolo. Şi să fii în acel film înseamnă să joci într-un film de care te poţi bucura alături de întreaga familie. Unii dintre actorii mai în vârstă au jucat ca să le facă pe plac nepoţilor lor. Şi asta este cel puţin special.

E prea devreme să realizezi cât de importantă este franciza "Harry Potter" pentru industria cinematografică engleză? Desigur că este un film hollywoodian, dar este şi pe cât de britanic se poate... Nu cred. Mi se pare că sună grandios şi este foarte greu pentru mine, care am fost atât de implicat în franciză, să spun "Oh, da, am făcut-o şi pe asta". Dar există deja "moşteniri" de-ale ei. Cred că au fost foarte mulţi oameni care şi-au făcut antrenamentul în aceşti 10 ani. Unii care au început prin a fi asistenţi, comisionari sau asistenţi de producţie conduc acum departamente întregi. Există şi acest element educaţional al francizei. Cineva care lucra pe post de comisionar în biroul unui producător se ocupă acum de întreaga post-producţie, un post foarte important. Altul, care era asistent la primul film, este acum un nume greu în publicitate. Asistenţii din departamentul "art" sunt acum art-directori. Asta e mare lucru, e fantastic. Oportunitatea de a învăţa meserie şi de a creşte în interiorul unei bresle este din ce în ce mai greu de obţinut. Şi pentru că franciza a fost consecventă, asta este cu siguranţă una din "moştenirile" ei.

Mai mult, studiourile Leavesden, unde am realizat filmele, a fost achiziţionat de Warner Bros., iar ei vor să îl facă unul din cele mai importante studiouri din Europa. Va fi o facilitate fantastică. Şi înseamnă şi că Warner Bros, şi alte studiouri mari de la Hollywood vor fi şi mai motivate să vină în Marea Britanie şi să facă filme în "patria lui Harry Potter". Cred că asta e fantastic. De asemenea, industria efectelor speciale e în plină înflorire. Poate e un termen prea radical, dar...

Vă veţi implica în viaţa post-cinematică a francizei "Harry Potter"? Există deja un parc tematic "Harry Potter" în Orlando, şi am fost implicat în asta. Să văd. Vreau să spun, voi fi mereu parte din Harry Potter, franciza va face mereu parte din mine. Şi voi face parte din franciză, absolut, atâta timp cât are de-a face cu literatura scrisă de Jo şi cu munca ei. Asta e cel mai important pentru mine. Jo a creat bătaia de inimă a acestei francize, ne-a dat acest material incredibil. "Am fost în pre-producţie, producţie şi post-producţie încă din 1999. Asta înseamnă realmente stabilitatea.“ DAVID HEYMAN, producător

BOX-OFFICE

Record încă din primul weekend

 Lungmetrajul cu cea mai bună lansare din istoria cinematografiei, "Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea a doua" a dominat incontestabil box-office-ul românesc din primul weekend, fiind vizionat în premieră de aproximativ 43.000 de spectatori.

Ultimul film al fenomenului mondial ce are la bază romanele lui JK Rowling, "Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea a doua", a fost lansat simultan în 26 de cinematografe de către Media-Pro Distribution şi a devenit odată cu premiera sa pe ecranele româneşti cel mai răsunător debut al seriei la noi în ţară.

În box-officeul românesc din acest weekend, "Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea a doua" a surclasat filme precum "Bad Teacher/ Profă rea, dar buuună" şi "Transformers 3", care au fost vizionate de aproximativ 13.000, şi respectiv de 9.000 de spectatori.

După ce a doborât mai toate recordurile posibile, generând încă din primele zile încasări de peste 476 de milioane de dolari la nivel mondial, ultimul film regizat de David Yates a fost lansat simultan în 59 de teritorii şi a devenit cea mai de succes premieră cinematografică a tuturor timpurilor din Anglia, unde a obţinut încasări de 36,6 milioane de dolari şi Australia, unde a generat venituri de 26,7 milioane de dolari.

Printre recordurile doborâte de ultimul "Harry Potter" se numără acela pentru cel mai bun box-office pentru o singură zi - vineri, când a cumulat 92,1 milioane de dolari – şi, totodată, recordul pentru cea mai bună zi de lansare.

Filmul a început să desfiinţeze recordurile precedente încă dinaintea lansării, numărul colosal de bilete vândute în avans oferind un prim indiciu al box-office-ului fenomenal ce avea să urmeze.

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/5NYt1qirBWg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aflaţi pentru ultima dată pe marile ecrane în interpretarea legendarelor personaje care le-au adus faima la nivel mondial, actorii Daniel Radcliffe, Rupert Grint şi Emma Watson îşi iau rămas-bun de la fani alături de nume mari ale cinematografiei precum Ralph Fiennes, Maggie Smith, Helena Bonham Carter şi Robbie Coltrane, ducând la bun sfârşit, cu stil, deceniul "Harry Potter".

Actorul Daniel Radcliffe a dezvăluit pentru EVZ ce s-a întâmplat cu protagoniştii în ultimele zile de filmare la "Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea a II-a". Citiți AICI interviul integral cu actorul britanic

Ne puteți urmări și pe Google News