Fondatorul WikiLeaks va contesta mâine, în fața instanței, extrădarea sa în Suedia

Fondatorul WikiLeaks va contesta mâine, în fața instanței, extrădarea sa în Suedia

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, se va prezenta mâine în faţa unei instanţe din Londra pentru a contesta extrădarea sa în Suedia, unde este acuzat de viol şi agresiune sexuală.

Arestat, în decembrie 2010, în urma acuzațiilor de agresiune sexuală şi viol aduse de două suedeze, Assange a susținut că este nevinovat și că tinerele şi-ar fi dat acordul pentru a întreţine relaţii sexuale.

Aflat de opt luni, la domiciliu forțat, în Anglia, australianul va compărea mâine în faţa Înaltei Curţi, unde va face recurs la decizia din luna februarie a unui tribunal londonez de a valida cererea de extrădare emisă pe numele său de autoritățile de la Stockholm.

Arestarea sa a intervenit exact în momentul în care WikiLeaks a început să publice sute de mii de telegrame diplomatice americane, punând într-o postură delicată numeroase guverne și scandalizând Washingtonul. De altfel, susținătorii săi au considerat că reținerea acestuia nu este decât un scenariu pus la cale de americani pentru neutralizarea fondatorului WikiLeaks. Avocații australianului susțin că cea mai mare temere a clientului lor este să nu fie extrădat în Statele Unite, de unde ar putea fi închis la centrul de detenție de la Guantanamo Bay sau ar putea fi condamnat la moarte.

Ne puteți urmări și pe Google News