Un gazoduct egiptean care alimentează Israelul, atacat a treia oară în cinci luni

Un gazoduct egiptean care alimentează Israelul, atacat a treia oară în cinci luni

Un gazoduct egiptean care alimentează Israelul şi Iordania a fost vizat de un nou atentat în cursul nopţii în peninsula Sinai, în apropierea Canalului Suez, fără să provoace victime, relatează ziarul israelian Haaretz.

Transportul de gaze a fost sistat imediat după explozie. Acesta este cel de-al treilea atac asupra gazoductului din luna februarie, când a avut loc transferul de putere la Cairo. Modul de operare este acelaşi, au dezvăluit surse din serviciile egiptene de securitate.

Cu puţin timp înainte de explozie, un vehicul a fost văzut parcat în zona Bir al-Abd, la 80 de kilometri de oraşul El Arish. Mai mulţi bărbaţi înarmaţi cu mitraliere i-au somat pe paznici să plece după care au plasat explozibili.

Acordul prin care Egiptul livrează gaze naturale statului evreu a fost tot timpul contestat, mai ales după căderea regimului Mubarak. Fostul preşedinte şi alţi oficiali ai administraţiei sale sunt urmăriţi în prezent în justiţie pentru acte de corupţie care au legătură şi cu acordul respectiv.

Aceştia sunt acuzaţi că au vândut gaze Israelului şi mai multor ţări europene sub preţul pieţii, generând pierderi statului egiptean de mai multe miliarde de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News