Vedetele românești la bacalaureat: Adelina Pestrițu l-a picat, Marius Moga ”s-a consultat” cu colegii

Vedetele românești la bacalaureat: Adelina Pestrițu l-a picat, Marius Moga ”s-a consultat” cu colegii

Dan Negru se miră de exuberanța celor care au luat examenul de bacalaureat, în timp ce fotomodelul Natalia Mateuț a avut emoții la matematică, dar s-a ales cu un 7. Andreea Bălan a luat 9, după ce a luat meditații la toate cele șapte materii de la bacalaureat.

Adelina Pestrițu a terminat Colegiul Național ”Dinicu Golescu” din Câmpulung, secția filologie, în 2006. Ea nu a luat examenul de bacalaureat și asta pentru că a picat la scris proba de Limba și literatura română. ”Am luat nota 10 la proba orală, dar la scris am luat numai 3,6. Nu se pune problema că nu am învățat. S-a întâmplat însă ca în acest an, am confundat subiectele, și, în loc să scriu despre «Ion», am scris despre «Moromeții». Am umplut patru pagini despre un subiect greșit. În acel an trei sferturi de țară a picat la română”, a spus Adelina. Prezentatoarea Paparazzi de la Kanal D a terminat Facultatea de Management, dar nu și-a dat încă licența.

Elevi faimoși care s-au consultat cu colegii

Marius Moga a luat bacalaureatul cu 9.30 acum 11 ani, la Alba Iulia. El nu a copiat, dar a recunoscut că s-a consultat cu colegii săi la una dintre materii: ”La liceul unde am învățat, «Horea, Cloşca şi Crişan», erau tot timpul cu ochii pe noi. Nu puteam copia. Pot să spun însă că am întrebat în stânga şi în dreapta la «logică», dar atât”, mărturiseşte Moga. ”Oricum, bacul a fost un fleac pe lângă ceea ce a urmat la Facultatea de Sociologie”, a continuat artistul. Fotomodelul Natalia Mateuț a dat bacul acum doi ani şi l-a luat cu 9.20. Ea a recunoscut însă pentru EVZ că avusese mari emoții din cauza uneia dintre materii. ”A fost o perioadă destul de stresantă, că am stat două luni închisă în casă să învăț. Am fost la un profil real şi de matematică mi-era cel mai teamă. Credeam că o să-l pic. Dar am luat 7 şi a fost bine”, a spus fotomodelul. Întrebată dacă s-a putut copia în sala de clasă, ea mărturisit că supraveghetorii îi lăsaseră pe elevi să vorbească. „Nu am putut copia, dar ne-au lăsat să mai vorbim”, a spus Mateuț. Meditații la șapte materii Andreea Bălan a trebuit să împace în timpul liceului învățatul cu concertele pe care le-a susținut cu trupa Andre, astfel că în clasa a XII-a a făcut meditații la toate cele șapte materii de la bacalaureat. "De luni până miercuri aveam două meditații pe zi și joia una. Ieșeam de la liceu la ora 14.00 și până la 19.00 aveam 4,5 ore de meditații la două materii", își amintește Andreea Bălan, care a absolvit Liceul ”Ion Luca Caragiale” din Ploiești. "Trebuia să recuperez toate orele la care am lipsit timp de patru ani, din cauza concertelor", continuă cântăreața, adăugând că eforturile sale au dat în cele din urmă roade: a luat bacalaureatul cu media 9.   

Ne puteți urmări și pe Google News

Vremea celor care nu cuvântă

Dan Negru a atras atenția pentru EVZ că se pune o presiune nedreaptă pe presă și pe televiziune. ”Se pune un semn de egalitate între analfabetism și programele difuzate. Nu televiziunea trebuie să-i învețe carte pe tineri, televiziunea și presa sunt chestiuni opționale. Eu pe fiica mea, Daria, o voi îndruma mai întâi spre citit și abia mai târziu voi decide dacă o voi lăsa sau nu să se uite la televizor. Părinții sunt responsabili de educația copiilor lor, nu televiziunile”, spune Dan Negru, adăugând că a fost șocat nu doar de rata mică de promovabilitatea a bacalaureatului de anul acesta, ci și de exuberanța celor care au promovat. „Eu am dat bacalaureatul în 1989, iar pe atunci nimeni nu se bucura când lua bacalaureatul. Marea încercarea era admiterea la facultate. Astăzi, dacă iei bacalaureatul e ca și cum ai fi în preajma lui Liiceanu sau coleg cu Patapievici”.

Vedeta TV mai atrage atenția că elevii care au dat anul acesta bacalaureatul reprezintă prima generație care a fost formată de profesori care au terminat Facultatea după 1989. Întrebat dacă este pesimist în legătură cu viitorul educației autohtone, Dan Negru a răspuns că este optimist în ceea ce privește viitorul ziarelor și a televiziunilor: ”Marea bucurie este că vom avea cui vinde produsele mass-media”. Dan Negru a comentat și pe blogul său situația dezastruoasă de la bacalaureatul 2011: „Am întâlnit de-a lungul vremii zeci de semidocti, analfabeti , invitați în showurile mele, persoane publice, cu dese apariții prin presă… Recunoști un analfabet dupa cuvintele dintr-o frază, după felul în care construiește fraza și după modul arțăgos în care scuipă cuvintele… Țineți minte că vocabularul limbii române e alcătuit din fondul principal lexical și din masa vocabularului? Aici e secretul… Cunosc zeci de persoane publice care au doar câteva cuvinte în masa vocabularului… Au de fapt o măsuță a vocabularului… E vremea analfabeților, a ignoranților, a inculților pe care nu televiziunea i-a născut, televiziunea doar i-a descoperit. Și nu de azi, de ieri (…) E vremea lor… A celor care nu cuvântă…”. (a contribuit și Alexandra Lopotaru)