Efectul Fukushima: Germania închide toate centralele nucleare până în 2022 şi trece pe regenerabile
- Ana Bâtc ă
- 30 iunie 2011, 16:18
Parlamentarii germani au aprobat, astăzi, planurile guvernului de a închide toate centralele nucleare până în anul 2022, prima economie din Europa urmând să se bazeze pe energia regenerabilă, transmite AP.
Cu o largă majoritate de 513 de voturi pentru şi 79 împotrivă, camera inferioară a parlamentului german, Bundestag, a aprobat planurile anunţate de cancelarul Angela Merkel după dezastrul de la centrala nucleară de la Fukushima. Majoritatea parlamentarilor din opoziţie au votat în favoarea proiectului, informează Agerpres.
Săptămâna viitoare este aşteptat un vot favorabil şi din partea Camerei superioare a Parlamentului german, chiar dacă o mare parte din pachetul legislativ nu are nevoie de aprobarea statelor federale.
Acest vot reprezintă o răsturnare spectaculoasă a politicii energetice nucleare promovată de coaliţia condusă de Angela Merkel.
În toamna anului trecut, coaliţia guvernementală a amendat planurile precedentului guvern referitoare la abandonarea energiei nucleare până la începutul anilor 2020 şi a decis să prelungească durata de viaţă a celor 17 reactoare nucleare care funcţionează în Germania în medie cu 12 ani.
Graficul închiderii centralelor
Conform noii legi privind energia nucleară, la 21 decembrie 2022 urmează să se închidă ultima centrală nucleară din Germania. Opt reactoare au fost deja închise şi nu vor mai fi repuse în funcţiune. Celelalte nouă centrale vor fi închise treptat în 2015, 2017, 2019, 2012 (trei centrale) şi 2022 (trei centrale).
În schimb, până în 2020, Germania vrea să dubleze ponderea energiei energiei verzi - hidroelectrică, eoliană şi biogaz - până la 35%.
Anul trecut, energia nucleară a fost responsabilă pentru aproximativ un sfert din producţia de energie electrică a Germaniei.
România are o singură centrală nucleară, cea de la Cernavodă, care dispune de două reactoare. În proiect este construcţia a încă două reactoare.
Potrivit autorităţilor, Centrala de la Cernavodă este foarte sigură în primul rând datorită faptului că foloseşte o tehnologie bazată pe uraniu natural, nu pe uraniu îmbogăţit, ca în alte ţări europene.