Traian Băsescu răspunde la "atacul" Rusiei: "Dacă cineva are dureri că a dispărut Uniunea Sovietică ... Eu nu am"

Traian Băsescu răspunde la "atacul" Rusiei: "Dacă cineva are dureri că a dispărut Uniunea Sovietică ... Eu nu am"

Moscova s-a declarat indignată de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora, în 1941, şi el i-ar fi trimis pe soldaţii români să ia parte la atacul împotriva Uniunii Sovietice, relatează agenţia oficială ITAR-TASS, preluată de Agerpres. "URSS nu mai există. Dacă cineva are dureri că a dispărut Uniunea Sovietică...Eu nu am", a replicat Traian Băsescu comentând "isteria" creată în jurul declarațiilor sale.

"Este absolut evident că o astfel de bravadă neruşinată, care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de victime ale nazismului, este inadmisibilă şi merită o reacţie adecvată din partea Europei civilizate", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici. "Cuvintele lui Băsescu - despre faptul că, «în locul mareşalului Antonescu, în 1941, şi el i-ar fi îndreptat pe ostaşii români peste Prut» pentru a lua parte la agresiunea Germaniei hitleriste împotriva URSS - sunt revoltătoare", consideră Ministerul rus al Afacerilor Externe. „O sfidare obraznică" Diplomaţia rusă a subliniat că o asemenea declaraţie, făcută chiar în ziua comemorării a 70 de ani de la intrarea României în al Doilea Război Mondial, în care poporul rus "a pierdut 27 de milioane de vieţi", nu poate fi explicată "nici prin actualele circumstanţe din politica internă (a României - n.r.), nici făcând trimitere la întrebările provocatoare ale jurnaliştilor".

<script type="text/javascript" src="http://www.b1.ro/embed.js?id=7964"></script>

Băsescu: URSS nu mai există Preşedintele Traian Băsescu a răspuns în această seară, referindu-se la reacţia MAE rus faţă de afirmaţiile sale, că nu vede unde este supărarea şi a remarcat că "URSS nu mai există". "Se pare că unii devin sensibili şi dacă discuţi despre istorie. Eu nu sunt istoric, dar cred că răspunsul meu a fost în deplin acord cu poziţia României, care, prin Parlamentul României, a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov. Mai mult, Duma de Stat a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov. Deci nu văd unde e supărare, iar Uniunea Sovietică nu există. Nu mai există. Noi avem o relaţie acum cu Federaţia Rusă, iar când discutăm despre Uniunea Sovietică, discutăm despre ceva ce a fost. Despre istoria noastră nu avem cum să nu discutăm", a spus Traian Băsescu. Președintele a comentat  faptul că unul analişti "s-au isterizat" față de relaţia cu Federaţia Rusă. "Dacă cineva are dureri că a dispărut URSS....Eu nu am" "Aş mai spune un lucru. Am înţeles, chiar înainte să intru în întâlnirea cu doamna preşedinte (Micheline Calmy-Rey, preşedintele Confederaţiei Elveţiene, n.r.), că sunt deja mari analişti militari şi politici care s-au isterizat deja cum atacăm noi Federaţia Rusă. Nu, era vorba de o realitate din istoria acestei ţări şi a relaţiei României cu Uniunea Sovietică. Nimic nou sub soare, mai ales că poziţia a fost în deplin acord cu condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov. Dacă cineva are dureri pe la vreo Antenă 3, cu analişti mereu furioşi că a dispărut Uniunea Sovietică, o avea dureri. Eu nu am", a spus Băsescu.

Asta e reacție țeapănă? Președintele a ironizat reacția ministerului rus de externe. Întrebat cum comentează faptul că reacţiile Rusiei au fost lansate de la nivelul purtătorului de cuvânt al MAE rus, Traian Băsescu a răspuns: "Dacă vouă vi s-a părut reacţie ţeapănă...". MAE despre reacţia Moscovei: „Violenţă de limbaj inacceptabilă”

Ministerul Afacerilor Externe al României a luat notă cu surprindere de declaraţia exprimată în numele Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, care se referă la unele comentarii ale Preşedintelui României pe teme istorice. „Considerăm regretabilă şi lipsită de temei lansarea unei asemenea reacţii publice cu o violenţă de limbaj inacceptabilă, fără o informare completă şi o minimă interacţiune prealabilă în plan diplomatic”, se arată într-un comunicat MAE.

MAE consideră că acest episod nu trebuie să conducă la afectarea dialogului firesc, purtat în termeni de civilitate, care este normal să definească relaţiile bilaterale şi îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog cu Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse pe orice temă de interes bilateral. Pentru liderul PSD, Victor Ponta, reacţia vehementă a Moscovei faţă de preşedintele statului român este una corectă, deoarece preşedintele a dat de înţeles că s-ar fi comportat ca un aliat al Germaniei. Ponta: „Un șef al statului în 2011 ar trebui să fie mult mai responsabil” "Reacţia Statelor Unite, ca şi reacţia Rusiei, reprezintă un semnal corect pentru un gest incorrect. Cred că dl preşedinte Băsescu a greşit fundamental atât prin faptul că a lăsat de înţeles că s-ar fi comportat ca un aliat al Germaniei naziste, cât şi prin modul în care s-a exprimat şi a interpretat evenimentele istorice. Îmi doresc un şef al statului mult mai responsabil şi să-şi păstreze doar pentru el eventualele sentimente negative la adresa unei persoane. Nu eşti preşedinte al ţării ca să spui exact pe cine urăşti şi pe cine iubeşti, ci ca să-ţi serveşi ţara şi ţi-o serveşti cu mândrie", a apreciat liderul PSD. Liderul PSD a făcut apelat la autoritatea unui stat mai puternic, precum SUA, care are altă poziţie faţă de problema abdicării Regelui Mihai decât cea expusă de Traian Băsescu. "Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, prin două documente, mult mai apropiate de acele momente, a arătat poziţia ţărilor democratice faţă de momentele 1941, 1944 şi 1947. Încerc să mă păstrez în acest mod foarte clar şi elegant de a spune că un şef al statului în 2011 ar trebui să fie mult mai responsabil cu declaraţiile pe care le face, ar trebui să îşi cunoască mai bine istoria propriei ţări şi ar trebui să ţină sentimentele personale pentru domnia sa, nu pentru opinia publică", a mai spus Ponta. De unde a pornit scandalul Preşedintele României Traian Băsescu a afirmat, pe 22 iunie, într-un interviu televizat, că abdicarea Regelui a fost un act de trădare a interesului naţional al ţării.

"Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României, abdicarea din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu, la postul B1 TV.

Şeful statului român a revenit, ieri, asupra subiectului. Traian Băsescu a afirmat că pentru el un şef de stat sau un comandant de navă reprezintă meserii în care nu se abandonează echipajul, explicând astfel afirmaţiile sale de săptămâna trecută cu privire la abdicarea Regelui Mihai şi precizând că nu are ce să retracteze cu privire la respectiva afirmaţie. <iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/mszoS_DLE8s" height="349" width="628"></iframe> CITIŢI ŞI:

  • Tismăneanu, "șocat de tsunamiul" reacțiilor în disputa Băsescu-Regele Mihai
  • Iliescu: Băsescu s-ar putea să părăsească președinția chiar dacă nu vrea
  • Traian Băsescu, despre atacul la Regele Mihai: "Nu am ce să retractez"

Ne puteți urmări și pe Google News