Unde scăpaţi gratuit de alcoolism

Unde scăpaţi gratuit de alcoolism

Dependenţii de alcool pot fi ajutaţi gratuit în două centre de dezalcoolizare, în Bucureşti şi Târgovişte.

Primul centru gratuit de dezalcoolizare din ţară, a fost inaugurat, ieri, în Bucureşti, pe strada C.F. Robescu, nr. 4, din sectorul 3, iar azi se deschide un centru similar la Târgovişte.

Cele două centre, deschise de Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor, se adresează dependenţilor de alcool şi familiilor acestora. Serviciile medicale sunt gratuite pentru următorii trei ani, iar costurile sunt acoperite de fonduri europene.

Asistenţa terapeutică este asigurată de o echipă de psihiatri, psihologi, asistenţi sociali, psihopedagogi, consilieri vocaţionali.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suport pentru partenerii de viaţă şi pentru copii

Pacienţii trebuie să se prezinte doar cu buletinul, iar medicii stabilesc tratamentul. Serviciile includ tratamentul dependenţei şi prevenirea recăderilor, suport pentru membrii familiei, formare profesională, mediere pentru obţinerea sau menţinerea locului de muncă.

  • Centrul este deschis de luni până vineri între orele 9.00 – 18.00.
  • Informaţii suplimentare la telefon 021. 334. 84. 06.

REABILITARE

De la evaluare psihică la calificare profesională Românii sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa, potrivit ultimelor statistici ALIAT. Două milioane de români fac abuz de alcool, iar media anuală este de 18,5 litri de alcool pe cap de locuitor, în timp ce media în Uniunea Europeană este de aproximativ 15 litri.

40% din crime, 40% din cazurile de înec şi 70% din cazurile de violenţă în familie sunt comise sub influenţa băuturilor alcoolice. Rata de succes a tratamentului ajunge la 50%

Alcoolismul nu este însă incurabil. "Rata de succes a metodelor care se aplică într-un astfel de centru este de 30-50%", a declarat Eugen Hriscu, medic psihiatru şi coordonator ştiinţific al proiectului ALIAT.

Cele două centre sociale de dezalcoolizare nu funcţionează în regim de urgenţă, nu asigură internare şi nu oferă servicii minorilor.

Paşii programului de dezalcoolizare

Pacienţii se vor prezenta cu buletinul la sediu, după care vor fi evaluaţi de asistentul social sau de psihologul centrului şi de medic. În cazul în care medicul va identifica o urgenţă sau o problemă medicală, va trimite pacientul la specialist. După evaluarea preliminară, beneficiarul va începe consilierea psihologică, individuală sau de grup. La finalul acesteia sau chiar pe parcursul ei, managerul de caz va include pacientul într- un program de consiliere şi orientare vocaţională.

La sfârşitul terapiei, pacientul va fi înscris într-un program de calificare profesională, de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale.

În perioada în care pacienţii participă la activităţile de grup, copiii lor vor fi consiliaţi de psihopedagog în spaţiul de joacă, iar partenerii sau rudele vor fi ajutaţi, la rândul lor.

STATISTICI

Jumătate din crime şi violuri se comit la băutură

Trei sferturi dintre români (76%) nu ştiu care este limita legală a concentraţiei de alcool în sânge şi o treime (28%) dintre manageri consumă alcool în exces, conform studiilor ALIAT.

Consumul abuziv de alcool se asociază cu:

  • 40% din crime
  • 1 din 6 cazuri de suicid
  • 40% din cazurile de înec
  • 70% din cazurile de violenţă în familie
  • 25% dintre decesele înregistrate la bărbaţii tineri (15 – 29 de ani) 
  • 60% din cazurile de viol
  • 30% din accidentele fatale prin cădere 
  • 46% din arsurile accidentale, cu consecinţe fatale
  • 25% din accidentele petrecute la locul de muncă

"Rata de succes a metodelor care se aplică într-un astfel de centru de dezalcoolizare este de 30-50%“ EUGEN HRISCU, medic psihiatru