China și Germania vor schimburi comerciale de 200 de miliarde de euro în cinci ani

China și Germania vor schimburi comerciale de 200 de miliarde de euro în cinci ani

Premierul chinez Wen Jiabao şi cancelarul german Angela Merkel şi-au propus să majoreze de la 130 la cel puţin 200 de miliarde de euro valoarea schimburilor comerciale între China și Germania în următorii cinci ani, au anunţat astăzi cei doi oficiali, în cadrul unei întâlniri la Berlin, informează BBC.

Șeful guvernului de la Beijing a sosit la Berlin aseară, în ultima etapă a turneului său european care a mai cuprins escale la Budapesta și Londra. Germania este principalul partener comercial al Chinei din blocul comunitar. Cancelarul german dăduse asigurări jurnaliștilor că nu va ocoli subiectul drepturilor omului în cursul întâlnirii cu oasptele său. „Avem opinii divergente legate de câteva lucruri, dar sunt sigură că le putem discuta”, a declarat Merkel înaintea unui dineu oficial. Într-un discurs rostit astăzi la o întâlnire a oamenilor de afaceri din cele două țări, Wen Jiabao a avertizat însă că țara sa nu va accepta lecții de la nimeni. „China respectă sistemul politic și modelul de dezvoltare ales de cetățenii europeni. În schimb, ne așteptăm ca UE să ne respecte suveranitatea, integritatea teritorială, precum și alegerile făcute de poporul chinez”, a subliniat șeful guvernului de la Beijing. Oamenii de afaceri germani au vorbit la întâlnirea de astăzi despre reținerile lor de a investi pe piața chineză deoarece le este teamă că un transfer de tehnologie în China le-ar putea dezavantaja apoi în competiția cu alte companii chineze. Wen Jiabao a profitat de oportunitate pentru a-şi exprima încrederea în zona euro, spunând că actuala criză a datoriilor din unele state membre, precum Grecia, este temporară.

Circa un sfert din rezervele de valută ale Chinei, care se situează la peste 3 trilioane de dolari, ar fi în euro. China şi-a reiterat încrederea în moneda europeană de la izbucnirea crizei datoriilor şi a promis să cumpere datorii suverane din zona euro.        

Ne puteți urmări și pe Google News