Varianta lui Băsescu, respinsă de UDMR. Kelemen Hunor, la vorba liderilor din teritoriu: 8+2 nu merge

Varianta lui Băsescu, respinsă de UDMR. Kelemen Hunor, la vorba liderilor din teritoriu: 8+2 nu merge

UDMR va respinge mâine, la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali, varianta 8+2 de reorganizare propusă de preşedintele Traian Băsescu, dar nu va aborda problema ieşirii de la guvernare. Decizia mini-parlamentului Uniunii a fost prefigurată astăzi de preşedintele Kelemen Hunor care, chiar înainte de întâlnirea cu liderii organizaţiilor formaţiunii, a declarat că propunerea preşedintelui nu merge, cum de altfel nu este acceptabilă nici cea cu opt regiuni promovată iniţial de PDL.

"Facem consultările cu platformele politice, mai încolo cu preşedinţii organizaţiilor judeţene şi mâine (sâmbătă - n.r.) în CRU vom formula un punct de vedere. Nu am ce comenta nimic în acest moment. 8+2 nu merge, 8 nu merge. În rest discutăm. Amânarea reorganizării administrativ-teritoriale până după alegeri trebuie acceptată de toată lumea dacă nu există consens pentru reformă în acest moment", a afirmat Kelemen Hunor, înaintea începerii consultărilor cu liderii platformelor politice din cadrul UDMR, la Târgu Mureş.

El s-a arătat mai rezervat cu privire la posibilitatea ieşiirii Uniunii de la guvernare dacă nu se găseşte un consens pe această temă, subliniind că formaţiunea sa nu doreşte să fie generator de instabilitate politică.

"Nu dorim instabilitate politică, nu dorim instabilitate şi economică şi financiară după cea politică. Noi suntem interesaţi pentru menţinerea coaliţiei în acest moment. Dar nu va depinde de noi", a arătat liderul Uniunii. Kelemen i-a asigurat pe jurnalişti să nu se îngrijoreze, "fiindcă nu se va vota aşa ceva" (ieşirea de la guvernare + n.r.). "Avem şi alte soluţii", a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, Kelemen a explicat că nu a văzut niciun coleg din Uniune entuziasmat de propunerea preşedintelui Băsescu, aşa cum nici el nu este. Totodată, liderul UDMR a spus că subiectul reformei administrative trebuie acceptat de toată lumea şi, dacă nu există consens pentru reforma administrativă în acest moment, ar fi de părere să se amâne până după alegeri acest subiect.

De aceeaşi părere cu preşedintele lor sunt şi liderii organizaţiilor UDMR din teritoriu. Aceştia au declarat, pentru EVZ, că nu sunt de acord cu varianta 8+2, considerată prea periculoasă atât pentru judeţele Harghita şi Covasna, cât şi pentru oraşele şi localităţile mai mici, care ar fi defavorizate în cursa pentru dezvoltare economică. Potrivit unor surse din cadrul formațiunii, citate de EVZ,  liderii de filiale vor solicita conducerii Uniunii să propună partenerilor din PDL amânarea chestiunii reorganizării administrativ-teritoriale pe județe până după alegerile parlamentare din 2012. Adoptarea statutului minorităților, eventual și prin asumarea răspunderii guvernului, rămâne însă principala prioritate a Uniunii pentru această sesiune parlamentară aflată la final, şi va fi abordată din nou la şedinţa coaliţiei de luni, susţin sursele citate. CITIŢI ŞI:

  • De ce se tem UDMR-iştii de varianta 8+2 propusă de Traian Băsescu
  • Oferta lui Traian Băsescu pentru UDMR
  • Oferta de reorganizare 8 superjudeţe + zona specială Har-Cov, o greşeală de traducere
  • "Suntem 1,5 milioane de maghiari aici. De ce vă e frică?"