Iniţiativă contrară Constituției: Urban, de la castrarea chimică, la pedeapsa cu moartea pentru pedofili

Iniţiativă contrară Constituției: Urban, de la castrarea chimică, la pedeapsa cu moartea pentru pedofili

Un senator propune introducerea pedepsei cu moartea în unele cazuri speciale, deşi Constituţia interzice o astfel de măsură. Pedeapsa cu moartea pentru persoanele care violează un minor sub vârsta de zece ani şi care moare sau se sinucide ca urmare a faptei, este considerată de senatorul PDL Iulian Urban cea mai bună metodă împotriva combaterii pedofiliei. Iniţial, el se pronunţase pentru castrarea chimică a acestora.

Urban a depus astăzi la Senat un proiect de modificare a Codului Penal în vederea pedepsirii mai drastice a acestei categorii de violatori. Potrivit expunerii de motive, iniţierea proiectului a fost provocată de recentul caz prezentat în media privind fata de 10 ani care a fost violată şi ucisă la Jimbolia.

"Luând în calcul gravitatea unor asemene fapte, cu raportare la vârsta fragedă a victimei precum şi la comportamentul deviant al unui asemenea individ, apreciind totodată că asemenea fapte nu ajung să fie sancţionate pe măsură în condiţiile actualului regim sancţionator", Urban propune modificarea articolului 198 din Codul penal privind actul sexual cu un minor, în sensul introducerii pedeapsei cu moartea pentru "fapta individului care întreţine un act sexual cu un minor în vârstă de până la 10 ani, faptă care duce la moartea sau sinuciderea victimei". Castrare după modelul polonez și cehesc

Iniţial, senatorul pedelist anunţase că vrea să iniţieze un proiect de lege prin care pedofilii să fie castraţi chimic, după modelul polonez sau cehesc. "Poate că de aceea Polonia este unde este din punct de vedere economic şi noi nu, pentru că au curajul să adopte legi sau măsuri care nouă ni se par inumane....Păi pentru un pedofil, eu consider că singura pedeapsă umană în cazul de exemplu al violării unei fetiţe de 8 luni de zile, este castrarea chimică, pentru că măsura ideală ar fi pedeapsa cu moartea aplicată imediat" scria Urban pe blogul său. Ce spune Constituția

Ne puteți urmări și pe Google News

Pedeapsa cu moartea este interzisă însă în România de Constituţie prin articolul 22, aliniatul 3, ceea ce face din proieectul senatorului PDL o iniţiativă fără şanse de a trece de Parlament sau de Curtea Constituţională. Interzicerea pedepsei cu moartea constituie în Constituţie o garanţie pentru apărarea dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică.

"Nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora", se arată în Constituţie la articolul 152.

Iulian Urban s-a pronunţat pentru prima dată în mai 2009 în favoarea reintroducerii pedepsei cu moartea, invocând prevederile Tratatului de la Lisabona şi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (ECHR 1950) care interzic această formă de sancţionarea unei infracţiuni, mai puţin în caz de război sau iminenţă de război, sau pentru acţiuni legale de aplanare a unei stări de insurecţie sau dezordine socială. Unde se mai aplică pedeapsa cu moartea: 40 de ţări au renunţat, alte 74 încă o mai folosesc În Statele Unite a fost reinstaurată pedeapsa cu moartea de Curtea Supremă, în anul 1976, după o suspendare de zece ani. Începând de la acea dată, 832 de condamnaţi au fost executaţi prin administrarea de injecţii letale, 152 prin electrocutare, 11 în camera de gazare, 3 prin spânzurare şi 2 prin împuşcare. Aplicarea pedepsei capitale este legalizată în 38 dintre cele 50 de state membre ale SUA.

În schimb, la nivel mondial, peste 40 de ţări au renunţat la această metodă din 1990 şi până în prezent. În momentul de faţă 122 de state au interzisă prin lege această pedeapsă sau nu o mai practică de multă vreme. Alte 74 de state folosesc încă pedeapsa capitală dar numărul prizonierilor executaţi este foarte mic.

Metodele de execuţie variază de la decapitare în Arabia Saudită până la electrocutare în unele cazuri înregistrate în Statele Unite ale Americii. Se mai practică spânzurarea (Egipt, Japonia), injecţia letală (Thailanda, Guatemala), împuşcarea (China, Belarus), lapidarea (Iran, Afghanistam). Rusia este pe cale de a renunţa la pedeapsa cu moartea, acest stat fiind membru în Consiliul Europei, grup de ţări care a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. CITIŢI ŞI:

  • Cazuri care au oripilat o lume întreagă. Doar castrarea îi mai poate opri pe pedofili!
  • Cum putem stopa numărul pedofililor?
  • Pedofilii şi violatorii, castraţi ca maidanezii