Deşi românii sunt de acord cu donarea de organe, mulţi pacienţi mor pentru că nu pot face transplantul la timp
- Marian Păv ăla şc
- 19 iunie 2011, 14:13
Irinel Popescu, şeful Agenţiei Naţionale pentru Transplant, a declarat la sfârşitul acestei săptămâni că în România rata de consimţământ al populaţiei pentru donarea de organe este aproape la nivelul mediei Uniunii Europene.
Cu toate că românii sunt de acord cu donarea de organe, sistemul medical de specialitate nu este în stare să beneficieze de acest consimţământ al populaţiei, aşa cum se întâmplă în restul statelor comunitare. Irinel Popescu a mai precizat că media în România este de patru donări la un milion de locuitori, iar în Uniunea Europeană este de 15 donări la un milion de locuitori. Explicaţia constă în lipsa coordonatorilor de transplant, fiind nevoie de 12 astfel de specialişti. “Dacă mă întrebaţi cam câţi coordonatori ar fi nevoie, aş spune 12, pentru că sunt 12 unităţi acreditate din care se pot face prelevări de organe. Şi fiecare dintre aceste unităţi de terapie intensivă ar trebui să aibă câte un coordonator de transplant. Analizând cele două cauze majore, rata de consimţământ al familiei - care este la nivelul mediei europene - şi câţi donatori potenţiali ar fi în aceste centre, în această a doua componentă încă este de lucru şi aici rolul coordonatorilor de transplant ar fi important”, a mai declarat Irinel Popescu în timpul unei vizite în Târgu Mureş Puţin, dar în creştere La rândul său, medicul Radu Deac a precizat că în ciuda existenţei a doar opt coordonatori de transplant în ţară numărul transplanturilor a crescut în România faţă de ceea ce a fost până anul trecut. “Important este că numărul donatorilor a crescut, de exemplu la transplantul de ficat au ajuns la 292 de transplanturi, ceea ce pentru România este mult, este la nivelul oricărui centru de vârf din lume. La Târgu Mureş s-au făcut şapte transplanturi de la începutul acestui an, mai mult decât în aceeaşi perioadă din alţi ani", a arătat dr. Deac.
Statistică Conform datelor oferite de Agenţia Naţională de Transplant la sfârşitul anului 2009 erau 2194 de români care aveau nevoie urgent de un transplant de rinichi. 7.000 de persoane făceau dializă. Dintre acestea 24 de oameni au murit anul în timp ce se aflau pe lista de aşteptare. 338 de români aveau nevoie de un transplant de ficat la finele anului trecut, dintre aceştia 22 au decedat pentru că nu s-au găsit organele necesare la timp. Cererile de transplant de inimă se ridică la 158. 15 solicitanţi de transplant de inimă au murit înainte de a se recolta organul necesar. În ceea ce priveşte transplantul de pancreas cererile erau în număr de 70 la finalul lui 2009. Patru români au murit în timp ce se aflau pe lista de aşteptare.