CIA își face o bază aeriană secretă în Orientul Mijlociu

CIA își face o bază aeriană secretă în Orientul Mijlociu

CIA construiește o bază aeriană secretă în Orientul Mijlociu, de unde intenționează să lanseze atacuri cu drone asupra teroriștilor din Yemen, informează astăzi presa americană.

Agenția Associated Press, prima care a relatat despre planurile CIA, citând oficiali americani care au dorit să-și păstreze anonimatul, susține că baza, aflată într-o zonă secretă, va putea fi operațională până la finele anului, transmite Voice of America.

Construirea bazei intervine în contextul în care SUA au devenit tot mai îngrijorate de faptul de atacurile pe care pot să le comită teroriștii rețelei Al Qaida din Peninsula Arabă. Potrivit oficialilor americani, gruparea teroristă a încercat să comită atacuri în Statele Unite și preluat deja controlul asupra unor regiuni din Yemen în timpul protestelor civile, din ultimele luni, față de președintele Ali Abdullah Saleh.

Yemenul a permis americanilor să efectueze operațiuni militare în această țară, iar acum dă undă verde extinderii unor atacuri împotriva țintelor reprezentate de Al Qaida.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directorul CIA, Leon Panetta, a afirmat săptămâna trecută că ofiţeri din cadrul agenţiei de informaţii colaborează în Yemen cu JSOC, precum şi în alte zone unde Al-Qaida este activă.

Administraţia Obama a încercat în ultimele luni, împreună cu vecini ai Yemenului din Golf, să-l convingă pe președintele Saleh să predea puterea. Acesta a fost evacuat, în Arabia Saudită, în urmă cu aproape două săptămâni pentru a primi tratament medical după ce a fost rănit într-un atac al rebelilor.