"Mama judecătorilor" a primit ani grei de temniţă

"Mama judecătorilor" a primit ani grei de temniţă

În motivaţia sentinţei, magistraţii din Bacău o desfiinţează pe fosta judecătoare, reţinând că aceasta i-a minţit în faţă şi că a făcut de râs întregul corp al magistraţilor. I-au interzis până şi dreptul de a vota.

Informaţie uluitoare într-un dosar de corupţie. Una dintre cele mai cunoscute judecătoare din România, fosta şefă a Curţii de Apel Iaşi, lua şpagă cu sacoşa. Recent, judecătoarea Georgeta Buliga a fost condamnată la patru ani şi jumătate de închisoare, cu executare, pentru că ar fi primit mită 8.000 de euro.

În motivarea sentinţei dată de magistraţii băcăuani se arată că, pe vremea când deţinea funcţia de şef al Curţii de Apel Iaşi, judecătoarea ar fi primit, într-un alt dosar, sacoşe cu mâncare drept şpagă. Sentinţă usturătoare

Fosta şefă a Curţii de Apel Iaşi a schimbat vila din Copou pe o celula de 25 de metri pătraţi din Penitenciarul Bacău. Acolo stă închisă alături de alte 8 deţinute condamnate pentru diferite infracţiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Georgeta Buliga a fost condamnată luna trecută de magistraţii Curţii de Apel Bacău la o pedeapsă cu închisoarea de patru ani şi jumătate. Totodată, acesteia i s-a interzis şi dreptul de a mai alege sau de a fi aleasă, magistraţii menţionând că este "nedemnă" de a mai avea unele drepturi. Este o sentinţă fără precedent, Buliga fiind singura judecătoare ieşeană condamnată în ultimii 20 de ani.

Liviu Narcis Pârvu, avocatul judecătoarei, spune că îşi mai pune speranţe în ultima cale de atac: “Am declarat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Trebuie să-l motivăm şi acolo vom expune argumentele în favoarea clientei noastre".

Culmea decăderii: lua şpagă în produse alimentare

Judecătoarea a fost condamnată pentru că ar fi primit 8.000 de euro de la ieşeanul Liviu Popescu pentru a-i da acestuia o sentinţă favorabilă în procesul de partaj, în defavoarea soţiei lui. În motivarea sentinţei dată de instanţa de la Bacău a ieşit la iveală o altă informaţie şocantă. Astfel, potrivit Ziarului de Iaşi, judecătoarea Buliga ar fi primit sacoşe cu alimente de la acelaşi Popescu, într-un dosar mai vechi. Iată ce au susţinut judecătorii băcăuani: "Martorul Liviu Popescu a precizat că a cunoscut-o pe Buliga prin intermediul familiei D., rudă cu judecătoarea, care l-a prezentat acesteia în perioada în care el se judeca cu societatea comercială al cărei angajat era, pentru ca aceasta să îl sprijine cu scopul de a nu fi executată garanţia de gestiune pe care o constituise în favoarea angajatorului. După intervenţia magistratului, care în acel moment ocupa funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Iaşi, inculpatul s-ar fi revanşat faţă de aceasta oferindu-i produse alimentare, pe care inculpata le-a primit".

Instanţa din Bacău a menţionat că judecătoarea Buliga accepta asemenea "ciubucuri" deşi avea un salariu lunar net de 15.000 de lei. Dosarul de mită

Judecătoarea Buliga ar fi primit şpagă de la Popescu pentru a-i soluţiona favorabil dosarul de partaj. După ce Judecătoria şi Tribunalul Iaşi i-au dat câştig de cauză fostei soţii a lui Popescu considerând că aceasta a avut o contribuţie de 90% în dobândirea bunurilor comune, sentinţa s-a modificat la Curtea de Apel Iaşi. Popescu a avut câştig de cauză. Din acel complet de recurs a făcut parte şi Georgeta Buliga.

Mita s-ar fi dat în două tranşe. O dată în februarie – martie 2010 când, susţin procurorii anticorupţie, Buliga ar fi primit 4.000 de euro de la Popescu, bani pentru colegele din completul în care urma să se judece procesul de partaj. A doua tranşă de 4.000 de euro s-a dat în noiembrie 2010, când şi anchetatorii au intrat pe fir. Popescu a dat restul de 4.000 de euro, în doua zile consecutive, câte 1.000 şi 3.000 de euro. Când a mers a doua oară la locuinţa judecătoarei purta pe corp echipamente de interceptare video şi audio, montate de anchetatori. Procurorii susţin că penultima tranşă, cei 1.000 de euro fuseseră puşi de judecătoare în dormitorul conjugal, într-un sertar cu lenjerie intimă. Un ghem de pile şi relaţii la Tribunalul Iaşi

Fosta preşedintă a Curţii de Apel Iaşi, Georgeta Buliga a fost supranumită în oraş "mama judecătorilor". Interesante sunt şi încrengăturile de rudenie care s-au creat în sistem la Iaşi, având-o în centru pe Buliga. Astfel, fosta judecătoare are un fiu avocat care în 2008 s-a căsătorit cu psihologul Tribunalului Iaşi, Daniela Butnaru. Naşii de cununie ai acestui cuplu au fost Cristina Văleanu (cea care i-a succedat Georgetei Buliga în funcţia de şef al Curţii de Apel Iaşi) şi soţul acesteia, avocatul Cătălin Văleanu. A doua pereche de naşi a fost cuplul Cristian Ştefăniţă (director economic al Curţii de Apel Iaşi, dar şi nepot al Georgetei Buliga) şi soţia acestuia Nicoleta Ştefăniţă (judecătoare la Tribunalul Iaşi). În 2008, băiatul Georgetei Buliga era avocat stagiar la cabinetul de avocatura al lui Viorel Olariu soţul unei alte judecătoare a Curţii de Apel Iaşi. Fragment din stenograme (noiembrie 2010, când Popescu a adus tranşele doi şi trei de bani, 1.000, respectiv 3.000 de euro):

Liviu Popescu: Doamna Geta! Am venit să vă spun sărut mâna pentru tot! Georgeta Buliga: Im! Ihi! L.P.: ...Şi să mă iertaţi că e... era... G.B.: Ei. Aha... L.P.: Era vorba să mai aduc o mie de euro pentru doamna...cu băiatu' cu şahu'. G.B.: Da, da, da, il...a...Este O.K.! L.P.: Da' eu am adus pentru dumneaei (conform imaginilor video, scoate din buzunarul interior al gecii un plic de culoare albă) G.B.: Ihi... Da, lasă că... câte am tras atunci, nu mai doresc să mai aud! Vai! L.P.: Îmi inchipui. G.B.: Ce ne-a mai reclamat şi ce... Ferească Dumnezeu! Eu vreau... L.P.: Mie, până la urma, mi s-a facut dreptate ca eu aveam dreptate în toată chestia asta. G.B.: Vai de capu' nostru ce ne-a facut! Ce ne-a reclamat şi ce ne-a... L.P.: Ce voiam să vă întreb (...) Vreau să-mi spuneţi, eu vreau să mă achit şi faţă de dvs., numai că nu ştiu exact cât. G.B.: Ei, nu. Cât vrei tu, n-am nici o treabă! L.P.: Trei mii e bine? Eu m-am gândit la trei mii de euro. E bine trei mii? G.B.: E bine, nici nu mai discut! L.P.: E clar! Ce voiam să vă spun: eu mâine dacă trec tot pe la ora asta - ziua am nişte treabă - da' trec tot pe la ora asta, vă deranjez? G.B.: Nu, nu, nu! L.P.: Nu vă deranjez? G.B.: Nu, tot aşa, pe întuneric! A doua zi, pe 27 noiembrie, Liviu Popescu i-a adus judecatoarei Buliga plicul promis, cu 3.000 de euro. Liviu Popescu: Doamna Geta! Sărut mâna, vă mulţumesc tare, tare mult! Sărut-mâinile, mersi mult! Georgeta Buliga: Să-ţi dea Dumnezeu să fie bine şi gata. L.P.: Cum am stabilit aşa a fost. Eu... G.B.: Da, nu-i nicio problemă! L.P.: Sincer, am avut tare mari emoţii! G.B.: Nici o problemă! L.P.: (...) Vreau să vă mai intreb ceva: doamnele sunt mulţumite cu câte două mii de euro? Eu vreau să fie totu' bine. G.B.: Da. E bun aşa, lasă. (Sursa: Ziarul de Iaşi) "Deţinuta are un program normal în penitenciar. Participă la activităţi cultural-educative, respectă orele de masă, cele de vizionare tv. Stă într-o celulă alături de alte 8 deţinute" Victor Cuzic, directorul Penitenciarului Bacău

LA BANI MĂRUNȚI Averea judecătoarei care făcea dreptate contracost

Potrivit ultimei declaraţii de avere a judecătoarei Georgeta Buliga, postată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii şi actualizată în februarie 2010, aceasta, împreună cu soţul său, deţineau două terenuri în Iaşi, pe strada Viticultorilor (o zonă imobiliară foarte scumpă). Unul în suprafaţă de 750 mp, cumpărat în 1998, şi altul în suprafaţă de 253 mp, achiziţionat în 2007. La aceeaşi adresă, familia avea şi o casă cu o suprafaţă de 89,20 mp, construită în regie proprie în 2003.

Judecătoarea mai deţinea şi un apartament în centrul Iaşului, de 64 mp, dar şi un autoturism Peugeot 407, achizitionat în 2007. În aceeaşi declaraţie de avere, judecătoarea a declarat că avea economii în numerar de 60.000 de euro şi trei depozite bancare. Unul de 42.000 de lei deschis la BRD în 2006, unul deschis la Bank Post în 2006 de 79.000 de lei şi completat în 2008 cu o moştenire de 30.000 de lei. Tot în 2008, judecatoarea a mai deschis un depozit în valoare de 100.000 de lei de data aceasta la Banca Transilvania.

De asemenea, soţul judecatoarei deţinea actiuni la SAFI INVEST SRL, BRD, SIF Banat Crişana, SIF 2 Moldova, SIF 3 Transilvania şi SIF 5 Oltenia, precum şi la SC Construcţii Căi Ferate Iaşi. În 2009, soţii Buliga au câştigat din salarii aproape 186.000 de lei.