Vacanţă pe meridianul zero

Vacanţă pe meridianul zero

Situat la doar opt kilometri de Londra, Greenwich adună la un loc istoria marinei britanice.

Greenwich, locul unde "se naşte" timpul, este un orăşel de vis, situat la doar opt kilometri de Londra, capitala Marii Britanii. Burgul tipic englezesc găzduieşte singurul muzeu al evantaielor din lume, cel mai mare parc închis şi Observatorul Regal, prima clădire cu destinaţie strict ştiinţifică. Şi pentru a-i sublinia frumuseţea, dar şi valoarea arhitecturală, orăşelul englez se află, din 1997, pe lista monumentelor UNESCO.

Turiştii care ajung în Greenwich vor descoperi Colegiul Old Royal Naval, construit pe locul Palatului Tudor, acolo unde s-au născut regele Henric al VIII-lea şi regina Elisabeta I.

În capela colegiului se află mormântul Amiralului Lord Nelson, ucis în bătălia de la Trafalgar. Nu trebuie să rataţi nici Muzeul Maritim Naţional, unde sunt expuse ambarcaţiuni britanice din toate timpurile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Privelişte asupra zgârie-norilor din Londra

Cei care vor să admire Londra de pe cealaltă parte a Tamisei, trebuie să ajungă în Parcul Greenwich, cunoscut şi sub apelativul de Parcul Regal. De pe dealul unde este amplasat parcul vizitatorii au parte de o privelişte impresionantă asupra întregii Londre, până spre Canary Warf şi arena internaţională O2. Chiar în centrul parcului se află Observatorul Regal, prima clădire ştiinţifică special construită pentru cercetare în navigaţie în 1675, de către regele Charles al II-lea.

Timp de 250 de ani, observatorul a fost centrul naţional de cercetare în astronomie, reglarea timpului şi evenimente solare şi magnetice. Motiv pentru care, Meridianul Greenwich (longitudinea de 0 grade) a fost acceptat, în 1884, drept meridianul zero al lumii. Cea mai simplă cale de a ajunge în Greenwich este aceea de a zbura până la Londra.

Fiind situat la doar aproximativ opt kilometri de centrul Londrei, accesul se poate face cu metroul uşor de suprafaţă (DLR), cu trenul, autobuzul sau chiar cu barca, pe râul Tamisa. Din cauza taxelor piperate pentru parcare, e bine să nu mergeţi cu autoturismul.

În ceea ce priveşte cazarea, oraşul britanic pune la dispoziţie o ofertă variată de hoteluri şi pensiuni. Tarifele pentru o noapte de cazare încep de la 20 de lire de persoană.