Puterea, învinsă din nou de propriul absenteism la Senat: Corina Dumitrescu, validată membru CSM

Puterea, învinsă din nou de propriul absenteism la Senat: Corina Dumitrescu, validată membru CSM

Parlamentarii Puterii au fost prinşi din nou în off-said la Senat. Dacă săptămâna trecută, lipsa de mobilizare a condus la adoptarea unor restricţii care vizau puterea decizională a consiliilor locale dominate de minorităţi, astăzi, puţini senatorii PDL, UDMR şi UNPR au recurs la măsura extremă a părăsirii plenului pentru a împiedica validarea unui nou membru CSM , în persoana Corinei Dumitrescu.

Golurile în rândurile senatorilor Puterii s-au putut vedea clar în momentul în care Opoziţia a impus, prin vot, introducerea pe ordinea de zi a alegerii reprezentanţilor societăţii civile în CSM, o chestiune îndelung amânată, în ciuda existenţei unei decizii a Curţii Constituţionale ce facilita procedura de validare de noi membri în această structură judecătorească.

La propunerea reprezentantului PSD Adrian Ţuţuianu, plenul a decis introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de luni a completării CSM cu reprezentanţii societăţii civile, care trebuie validaţi de Senat. Iniţial, reprezentanţii coaliţiei guvernamentale au beneficiat de majoritatea din Biroul Permanent, pentru a respinge propunerea ca alegerea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii să aibă loc luni.

Cu doar 42 de senatori ai coaliţiei în sală, liderul de grup PDL, Cristian Rădulescu s-a folosit de pârghiile procedurale pentru a întârzia votul într-o încercare de ultim moment de a aduna pe unii senatori ai puterii răzleţiţi pe culoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rădulescu a solicitat o pauză de consultări, invocând existenţa unui consens pe o altă procedură în cadrul Biroului Permanent, anume "să se voteze tot pachetul CSM", adică alegerea unui candidat din partea societăţii civile, dar şi votarea OUG privind CSM, care a modificat condiţiile de cvorum.

Cum pauza s-a dovedit insuficientă pentru a aduna numărul necesar pentru a bloca iniţiativa Opoziţiei, iar liderii de grup nu au ajuns la nici un consens, Rădulescu a revenit la tribună şi a cerut o nouă consultare, de jumătate de oră, de această dată numai cu grupul său parlamentar, cererea fiind întâmpinată de protestele reprezentanţilor opoziţiei.

În replică, liderul grupului parlamentar al PSD, Ilie Sârbu, a susţinut că senatorii Opoziţiei “doresc să lucreze, să dea CSM-ului un cvorum" şi a criticat faptul că democrat-liberalii intenţionează să părăsească sala de plen.

Invocarea Regulamentului, care nu permite două pauze de consultări consecutive, i-a servit preşedintelui Mircea Geoană pentru a supune votului punerea în acord a deciziei CCR privind prezenţa Corinei Dumitrescu în CSM.

Nervoşi, senatorii Puterii au părăsit lucrările de plen sperând ca astfel că anuleze cvormul de lucru şi să blocheze validarea lui Dumitrescu. Cum însă toată chestiunea era doar o formalitate, aceasta fiind votată deja într-o şedinţă anterioară, senatorii PSD şi PNL au trecut la vot, validând numirea cu 58 de voturi, înainte ca lucrările de plen să fie suspendate.