Ultima şansă ca să luăm fonduri UE

Ultima şansă ca să luăm fonduri UE

Pentru realocarea banilor comunitari între programe avem nevoie de un aviz de la Bruxelles.

Rata de absorbţie a fondurilor europene pe politica de coeziune este de numai 3,2% (sumele aprobate şi plătite de Bruxelles), potrivit evaluării din aprilie a Comisiei Europene (CE). O soluţie pentru a mai reduce din pierdere este realocarea anumitor sume prinse în bugetul pentru 2007-2013, între programele operaţionale, scrie revista "Capital" din această săptămână.

Leonard Orban, consilier prezidenţial şi fost comisar european, susţine că problema realocării între diferitele programe operaţionale trebuie discutată în a doua parte a acestui an. Decizia presupune un anumit timp atât la instituţiile româneşti, cât şi la CE, Bruxelles-ul analizând o astfel de cerere între trei şi şase luni.

În următoarea perioadă, Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), împreună cu autorităţile de management pentru programele operaţionale, va realiza o analiză de fond privind necesitatea realocării fondurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai eficiente programe

Transferul de sume de la domenii de intervenţie/axe prioritare/ programe care nu au dovedit, până în acest moment, performanţe deosebite către alte domenii mai performante reprezintă unul dintre criteriile de prioritizare.

Cele mai multe proiecte au fost depuse în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), 10.100, locul doi fiind ocupat de POS CCE, cu 8.500 de proiecte. Pe a treia poziţie s-a situat POR cu 7.700 de proiecte. Cele mai multe contracte semnate, peste 2.000, sunt destinate resurselor umane, 1.700 vor contribui la creşterea competitivităţii, iar peste 1.350 sunt cele pentru dezvoltarea regională. Situaţia finală este dată de plăţile făcute de autorităţile de management: 3,33 de miliarde de lei (808,5 milioane de euro) în cadrul POR, 2,67 miliarde de lei (648,5 milioane de euro) pentru proiectele de resurse umane şi 1,4 miliarde de lei (338 de milioane de euro) pentru POS CCE.

Programul Operaţional Sectorial Transport a avut cel mai mic grad de absorbţie, de 2,59%, fiind depuse 80 de proiecte, din care 41 au primit finanţare.

"Realocarea fondurilor trebuie discutată în a doua parte a acestui an."LEONARD ORBAN, consilier prezidenţial