CEDO obligă Rusia să îi plătească 10.000 de euro lui Mikhail Hodorkovski

CEDO obligă Rusia să îi plătească 10.000 de euro lui Mikhail Hodorkovski

Guvernul de la Moscova trebuie să îi plătească magnatului rus al petrolului Mihail Hodorkovski, fost director al companiei Yukos, suma de 10.000 de euro, drept daune pentru că i-au fost încălcate drepturile prin încarcerarea sa în condiții inumane și degradante, a decis azi Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

CEDO a hotărât că Rusia a încălcat legea în momentul în care l-a menținut pe Hodorkovski în arest, în urma reținerii sale în 2003. Totodată, instanța cu sediul la Strasbourg a respins acuzațiile conform cărora arestarea magnatului rus ar fi fost motivată politic, notează bloomberg.com.

Considerat drept unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia și un critic acerb al fostului președinte rus Vladimir Putin, Hodorkovski, în vârstă de 47 de ani, a fost condamnat în 2010 la încă șase ani de  pușcărie, pentru că ar fi furat petrol de la propria companie, pe lângă cei opt ani pe care îi are de ispășit pentru fraudă și evaziune fiscală. Fostul patron al Yukos trebuie să stea în pușcărie până în 2016.

“Dl Hodorkovski a fost ținut în condiții degradante în perioada 8 august - 9 octombrie 2005 ” , susține CEDO în declarația de azi. Curtea critică faptul că magnatul rus a beneficiat în celulă de un spațiu mai mic de patru metri, iar condițiile sanitare au fost improprii.

Ne puteți urmări și pe Google News