Cum să faci bani în studenţie fără să lipseşti de la cursuri

Cum să faci bani în studenţie fără să lipseşti de la cursuri

Munca în timpul facultăţii le asigură tinerilor banii de buzunar pe perioada studiilor şi îi familiariază cu rigorile şi disciplina pe care le presupun un loc de muncă.

Un job part-time pe perioada studenţiei nu te îmbogăţeşte şi nici nu-ţi oferă neapărat experienţă în domeniul de studiu. Aduce însă o serie de alte avantaje: bani de buzunar, cunoştinţe noi, contact cu piaţa muncii şi cultura organizaţională a unei companii, familiarizarea cu cerinţele angajatorilor.

Un studiu realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) arată că 25% dintre tineri se angajează în regim part-time în timpul facultăţii.

Abilităţi de comunicare şi zâmbetul pe buze

Ne puteți urmări și pe Google News

Vă prezentăm câteva dintre slujbele cu jumătate de normă pe care le pot face studenţii. Companiile care angajează în domeniile despre care veţi citi promit program flexibil, în aşa fel încât studenţii să lipsească foarte puţin sau deloc de la cursuri. Operator interviu. Munca acestuia constă în intervievarea de persoane şi completarea chestionarelor aferente. Interviurile pot avea loc pe stradă, acasă la respondenţi, în spaţii comerciale etc. Suma primită pentru această muncă variază în funcţie de rezultate: pentru un chestionar completat studentul primeşte minimum cinci lei. Promoter. Acest job presupune promovarea şi vânzarea de produse, consultanţă acordată clienţilor în magazine etc. Studenţii care optează pentru o astfel de slujbă trebuie să accepte şi munca în weekend. Pentru patru- cinci ore de muncă primesc aproximativ 40 de lei. Hostess. Acest job înseamnă participarea la evenimente, îndrumarea oaspeţilor, împărţirea de materiale promoţionale etc. Pentru angajare, sunt necesare aspect fizic plăcut, zâmbetul pe buze şi abilităţi de comunicare. În acest domeniu se munceşte şi la sfârşit de săptămână. O oră de muncă se plăteşte cu minimum 40 de lei.

Joburile de promoter şi hostess se pot obţine fie direct, urmărind anunţurile de angajare ale publicaţiilor, fie prin intermediul agenţiilor de casting.

Operatorii call-center trebuie să aibă dicţie bună Operator call- center. Este o muncă ce presupune preluarea apelurilor telefonice, programare de comenzi, asistenţă oferită clienţilor, menţinerea unei baze de date etc. Sunt imperios necesare abilităţi de comunicare, dicţie bună, spontaneitate, creativitate şi putere de convingere. Câştig în funcţie de rezultate

Agent de vânzări. Promovează şi vinde produse, iar veniturile obţinute sunt în funcţie de rezultate. Pentru un astfel de job se caută persoane cu putere de convingere şi prezenţă de spirit, dispuse la multă muncă de teren. În unele cazuri, angajatorul solicită şi carnet de conducere categoria B. 25% dintre studenţi optează pentru un job part-time, conform unui studiu ANOSR

PE CONT PROPRIU

Studenţii primesc de la părinţi mai puţin de 500 de lei pe lună

Aproape 70% dintre studenţi au venituri sub 500 de lei pe lună, iar de cele mai multe ori aceşti bani provin de la părinţi sau alte rude. Acestea sunt rezultatele studiului "Nevoile sociale ale studenţilor – o prioritate ce necesită soluţii", realizat anul acesta de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Conform acestor date, cei mai mulţi studenţi trăiesc din banii proveniţi de la părinţi, doar 25% având un job part-time ori full-time.

Cât despre banii proveniţi din burse, sub 10% dintre tinerii chestionaţi admit că se întreţin din sumele respective.

Taxe ce scot bani mulţi din buzunarele studenţilor

Studenţii admişi la o facultate de stat nu trebuie să îşi închipuie că serviciile oferite de instituţia de învăţământ sunt în totalitate gratuite. Universităţile au introdus o serie de taxe pentru a-şi creşte bugetele. Este vorba despre taxa de înmatriculare (cel puţin 50 de lei), care se plăteşte după ce studentul a fost admis, taxa pentru eliberarea unei adeverinţe (în special cea care atestă statutul de student), taxa de bibliotecă, taxa pentru eliberarea diplomei etc. Sumele sunt stabilite de fiecare instituţie în parte.

Bani de casă şi mâncare

O mare parte din bugetul lunar al unui student se consumă pe cazare şi cheltuielile de întreţinere, cei mai norocoşi fiind tinerii care beneficiază de loc în cămin. Chiar dacă plătesc mai puţin decât dacă şi-ar închiria o garsonieră sau un apartament, unii studenţi sunt nemulţumiţi de sumele pe care le plătesc pentru cazare. Astfel, 41,8% dintre tinerii chestionaţi în studiul realizat de ANOSR consideră că taxele percepute pentru cazarea la cămin sunt mari sau exagerate.

Puţini studenţi mănâncă la cantină

Dacă nu primesc pachete cu hrană de la părinţi, studenţii îşi gătesc sau mănâncă hrană rece, ocolind cantinele studenţeşti. În studiul citat anterior, se arată că doar 13.7% dintre studenţi mănâncă zilnic la cantinele studenţeşti şi 26,5% merg în aceste locuri o dată pe lună. Unul dintre impedimente este preţul ridicat al mâncării.

Vezi lista facultăților de stat și particulare 2011: I, II, III

Citiţi şi:

  • De ce este important să ai studii superioare
  • Ce facultate să alegi ca să nu ajungi şomer după absolvire
  • Meditaţii online pentru admiterea la facultate
  • Metode eficiente de învăţare pe ultima sută de metri
  • Să alegi o facultate în România sau în afară?