Obama s-a întâlnit cu regina Elisabeta a II-a şi a jucat ping pong cu premierul Cameron

Obama s-a întâlnit cu regina Elisabeta a II-a şi a jucat ping pong cu premierul Cameron

ACTUALIZAT. Preşedintele american Barack Obama şi-a început astăzi vizita de trei zile în Marea Britanie, în cadrul turneului său european. Tot astăzi, Barack Obama şi soţia sa, Michelle, au avut prima lor întâlnire cu regina Elisabeta a II-a.

Liderul de la Casa Albă a sosit în arhipelag cu o zi mai devreme decât calendarul oficial din cauza problemelor create de norul de cenuşă vulcanică din Islanda. Mâine, el se va întâlni cu şeful guvernului de la Londra, David Cameron, cu care va discuta, printre altele, despre situaţia din Orientul Mijlociu şi campania militară a NATO din Libia.

Într-un editorial publicat în ziarul "Times", Obama şi Cameron reliefează importanţa relaţiei bilaterale dintre SUA şi Marea Britanie. "Nu este doar o relaţie specială. Este o relaţie esenţială, pentru noi şi pentru restul lumii", subliniază cei doi lideri.

"Atunci când SUA şi Marea Britanie se aliază, popoarele noastre şi cele din lumea întreagă se simt în siguranţă şi devin mai prospere (...) pentru că noi avem interese şi valori comune. Este o armonie pefectă între nevoile şi credinţele noastre", mai susţin cei doi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obama şi Cameron au dat asigurări că nu îi vor abandona pe cei care luptă pentru democraţie în lumea arabă. "Nu vom sta deoparte în timp ce aspiraţiile lor vor fi zdrobite de bombe, gloanţe şi mortiere", avertizează în final cei doi lideri.

Astăzi, Obama şi Cameron au fost fotografiaţi de reporterii Reuters în timp ce jucau o partidă de tenis de masă, la Globe Academy.

Întâlnire cu William şi Kate

Înainte de întâlnirea de astăzi cu regina Marii Britanii, cuplul prezidenţial american a depus o corană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut de la Westminster Abbery. Cei doi i-au cunoscut pe prinţul William şi pe soţia acestuia Kate.

"Putem să confirmăm că preşedintele Obama şi soţia sa se vor întâlni cu ducele şi ducesa de Cambridge după sosirea lor la Palatul Buckingham, astăzi", preciza, dimineaţă, un purtător de cuvânt al casei regale. Întrevederea, de aproximativ 10 minute, a precedat primirea solemnă a cuplului prezidenţial de către regina Elisabeta a II-a, cu salve de tun. Barack Obama este cel de-al treilea preşedinte american primit la Palatul Buckingham, în ultimul secol.

Mâine, preşedintele american va ţine un discurs în faţa parlamentarilor britanici la Westminster Hall, în care va reitera liniile principale ale politice externe promovate de administraţia sa. Cuplul prezidenţial se va întâlni apoi cu veterani americani şi britanici, încheindu-şi ziua la banchetul organizat la reşedinţa ambasadorului american la Londra, la care va participa şi regina Elisabeta a II-a.

Următoarea escală a liderului american va fi în Franţa, unde va participa la summitul G8 de la Deaville. De aici Obama se va deplasa în Polonia, unde îşi va încheia turneul european.

CITIŢI ŞI:

  • Turneu european al preşedintelui SUA. Barack Obama a ajuns în Irlanda
  • Obama nu uită că a luat Nobelul pentru Pace