Vermont, Ressu şi Verona, la licitaţie

Vermont, Ressu şi Verona, la licitaţie

Lucrări ale pictorilor români consacraţi au fost scoase la licitaţie aseară de casa Ara Art Collection.

Casa de Licitaţie Ara Art Collection a organizat, ieri-seară, la Muzeul Literaturii Române, o licitaţieeveniment care a celebrat artişti români consacraţi precum Nicolae Vermont, Arthur Verona, Dumitru Ghiaţă, Samuel Mutzner sau Petre Iorgulescu-Yor.

Lucrările licitate au putut fi admirate în ultimele zile în cadrul galeriei - 84 de opere de artă ale unori autori celebri, printre care Iosif Iser, Kimon Loghi sau Camil Ressu. Pionier al abstracţiei româneşti, Mattis Teutsch este prezent cu două dintre lucrările sale de maturitate, care fac parte din ciclul "Flori de suflet".

Casa de Licitaţie Ara Art Collection s-a înfiinţat în septembrie 2010 şi se află la a patra licitaţie. Casa aduce şi o serie de elemente noi pe piaţă, printre care faptul că oferă un sigiliu al lucrării, buletinul lucrării (datele despre autor, sănătatea lucrării care este garantată de firmătimpde50deani, intervenţiile ce au fost făcute asupra lucrării respective de-a lungul timpului, recomandările specialiştilor) şi certificatul de expertiză.

"Munca noastră este să încercăm să facem o selecţie foarte riguroasă pe lucrări foarte bune. De asemenea, există şi o negociere strânsă cu deponentul, în sensul că munca noastră este să-l convingem pe deponent că aceasta este valoarea reală a lucrării. Valoarea reală este, după părerea mea, atunci când investitorul poate să îşi recupereze investiţia şi cel puţin 100 de euro în plus. O lucrare pentru care un expert girează trebuie să funcţioneze ca o mică bancă, lucru care nu s-a întâlnit până acum în România", a declarat pentru EVZ Ariadna Zeck, istoric de artă şi expert.

"Evaluarea nu se produce pe autor, ci pe lucrarea artistică, deoarece în viaţa unui autor există şi perioade bune, şi perioade proaste. În funcţie de aceste perioade, lucrările pot fi mai slabe sau mai bune", explică expertul.

Cum se înrămează corect

Casa de Licitaţie Ara Art Collection doreşte să-i înveţe pe posibilii colecţionari sau chiar pe cei cu experienţă, care îşi completează colecţia, cum se face corect înrămarea.

"Înrămarea corectă se face după anumite reguli, o ramă poate să omoare sau să pună în evidenţă. De asemenea lemnul este un buret care atrage foarte tare bacteriile, şi nu numai că îmbolnăveşte lucrarea, ci şi pe cei care locuiesc în acea casă. Aceasta este o responsabilitate foarte mare care ne revine nouă", a declarat Ariadna Zeck.