LukOil a "dezghețat" prețurile la benzină, în ciuda protestelor bulgarilor

LukOil a "dezghețat" prețurile la benzină, în ciuda protestelor bulgarilor

Speranța bulgarilor că grupul petrolier rus LukOil, cel mai mare operator de pe piața locală de distribuție a carburanților, va accepta să extindă cu o lună înghețarea prețurilor la pompă, s-a dovedit nerealistă.

Perioada de înghețare a prețurilor a expirat în timpul sărbătorilor de Paște, iar LukOil a majorat ieri prețul carburanților la pompă, ceea ce a dus imediat la proteste, potrivit Novinite.com.

Astfel, câteva sute de oameni au blocat unele zone din Sofia, pentru a protesta față de ceea ce ei numesc scumpiri "artificiale" ale carburanților. Prețul celui mai vândut carburant din Bulgaria a crescut joi de la 2,28 leva la 2,34 leva/litru.

La finele lunii martie, guvernul bulgar a reușit să convingă LukOil să nu mai majoreze prețurile timp de o lună, după ce șoferii au organizat proteste ample.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moratoriul a expirat pe 23 aprilie și s-a aplicat pentru doar 29% din piața de comercializare cu amănuntul a carburanților, respectiv cota deținută de LukOil.

Premierul României a solicitat, la jumătatea lunii aprilie, Consiliului Concurenţei să analizeze dacă o lege privind îngheţarea preţului carburanţilor este compatibilă cu reglementările europene.