Cine a luat primă de Paşte în al treilea an de criză

Cine a luat primă de Paşte în al treilea an de criză

O parte dintre angajaţii din sectorul bancar şi unii salariaţi ai marilor companii au luat anul acesta primă de Paşte, deşi recesiunea se resimte încă puternic în multe sectoare.

Unele companii le-au oferit prime angajaţilor, însă valoarea acestora a scăzut la câteva sute de lei, în timp ce înainte de criză ajungeau şi la o jumătate de salariu, potrivit in formaţiilor strânse de EVZ.

Băncile, care au unii dintre cel mai bine retribuiţi angajaţi din economie, le-au oferit în acest an prime de Paşte angajaţilor, deşi unele le-au inclus în bonusurile anuale. Media primelor de Paşte din sector a fost de circa 300 de lei anul acesta, potrivit lui Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB). "Anul trecut, media a fost de circa 500 de lei, mult sub cea din anii anteriori crizei, când primeau circa un salariu, împărţit sub formă de două prime: cea de Paşte şi cea de Crăciun", a spus Constantin Paraschiv.

Unicredit Ţiriac le-a acordat angajaţilor tichete-cadou pentru Sărbătorile Paştelui. La alte bănci, care nu au oferit prime, s-a considerat că acestea sunt încorporate în bonusurile anuale, spune Paraschiv. Un exemplu este Raiffeisen Bank, unde angajaţii au primit bonusuri pentru 2010 care, în unele cazuri, au depăşit două salarii.

"Cei care nu au plată variabilă (cei care nu lucreaza in vânzări - n.r.) au primit peste un salariu ca primă anuală, dacă au obţinut la evaluare calificativele conform aşteptărilor, peste aşteptări sau excepţional. Primele au urcat până la două salarii şi ceva", a spus pentru EVZ Maria Diţu, şefa sindicatului din Raiffeisen Bank.

Stimulente de încurajare Unele mari companii le-au acordat, la rândul lor, prime angajaţilor. La Dacia, valoarea acesteia a fost de circa 700 de lei, potrivit informaţiilor furnizate de Constantin Stroe, vicepreşedintele consiliului de admi nistraţie al companiei.

Dan Şucu, omul de afaceri care controlează grupul de firme Mobexpert, a spus la rândul său că le-a acordat prime de Paşte angajaţilor, fără a vrea însă să precizeze valoarea: "Sunt 40 de firme în Mobexpert, iar primele au fost diferite în funcţie de performanţă", a spus acesta.

Alţi manageri spun că dificultăţile crizei se resimt încă puternic, dar au premiat angajaţii, pentru că o minimă stimulare este necesară. Maria Grapini, preşedintele firmei din industria uşoară Pasmatex, a spus că le-a acordat angajaţilor prima de Paşte, fără a dori să menţioneze însă valoarea acesteia. "Am acordat şi primă de Paşte şi de 8 Martie pentru angajate, aceeaşi valoare pentru toată lumea, ca o formă de minimă stimulare în condiţiile grele ale crizei", a spus Grapini.

Unde nu a venit "iepuraşul"

Angajaţii firmei de turism Paralela 45 au primit o primă de câteva sute de lei, a spus Alin Burcea, CEO-ul companiei. "Faţă de ceilalţi ani, am reuşit să acordăm o primă mică în acest an", a declarat Burcea.

De cealaltă parte, există firme şi sectoare care nu le-au acordat prime angajaţilor de Paşte.

În industria cărnii, de exemplu, peste 80% din companii nu au oferit acest tip de bonusuri, potrivit lui Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc. Nici în industria panificaţiei lucrurile nu stau mai bine: "Angajaţii din panificaţie iau anul acesta salarii cu 20% mai mici decât în 2010. Ce să mai vorbim de prime", a spus Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase.

Nici companii publice precum Electrica şi Nuclearelectrica nu le-au oferit prime de Paşte angajaţilor.

"În 2011, în panificaţie, salariile au scăzut cu 20%. Ce să mai vorbim de prime?", AUREL POPESCU, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase

Ne puteți urmări și pe Google News