MOL va semna mâine acordul cu ANRM pentru explorări petroliere în vestul ţării

MOL va semna mâine acordul cu ANRM pentru explorări petroliere în vestul ţării

Compania MOL din Ungaria și partenerul său Expert Petroleum vor semna mâine cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) acordul petrolier pentru trei perimetre petroliere în vestul ţării, potrivit informațiilor EVZ.

Perimetrele au fost adjudecate în urma unei licitații, organizate în 2010, care a vizat în total 30 de perimetre - atât din bazinul Mării Negre, cât şi de pe uscat.  MOL şi Expert Petroleum (MOL 70%, EP 30%) au depus oferte pentru trei perimetre cu o suprafaţă totală de 3.434 kilometri pătraţi, din Bazinul Panonic, în vestul României.

MOL anunţa, anul trecut, că perimetrele câştigate au un potenţial bun de petrol şi gaze, iar unele dintre ele au şi potenţial pentru resurse neconvenţionale.

După semnarea acordului cu ANRM, trebuie obţinute avize de la o serie de ministere, iar apoi este necesară aprobarea guvernului pentru adjudecarea perimetrelor. Abia apoi pot fi demarate lucrările.

Ne puteți urmări și pe Google News

ANRM a organizat anul trecut o licitaţie pentru concesionarea a 30 de perimetre aflate în zona de vest a României, Dobrogea şi în platoul continental al Mării Negre. Cele 30 de perimetre însumau o suprafaţă de 30.000 kilometri pătraţi. În urma licitaţiei au fost acordate licenţe pentru explorarea şi exploatarea a 20 de perimetre.

Dintre companiile câştigătoare, singura cu care mai trebuie semnat acord este Avere Energy, potrivit informațiilor primite de la ANRM. Rușii, câștigători la Marea Neagră

În cadrul amplei licitaţii de anul trecut, câştigătorii unor perimetre din platoul continental al Mării Negre au fost: rușii de la LukOil Overseas & Vanco International (perimetrele Rapsodia si Trident), Melrose Resources & Petromar Resources (Muridava şi Cobălcescu) şi Petro Ventures BV (perimetrul Luceafărul).

De asemenea, în cadrul aceleiaşi runde, au mai fost concesionate alte 12 perimetre în Depresiunea Panonică societăţilor Audax Resources Ltd., Avere Energy Inc, Clara Petroleum Ltd., Moesia Oil&Gas PLC, MOL & Expert Petroleum SRL şi Universal Premium SA.

În plus, companiei Chevron Romania E&P BV i-au fost concesionate trei perimetre în Dobrogea, la Costineşti, Vama Veche şi Adamclisi.