Purtarea în public a veşmântului islamic ce acoperă faţa este interzisă, începând de ieri, în Hexagon.
Intrarea în vigoare a legii care interzice purtarea în public a vălului musulman integral a provocat ieri demonstraţii de protest şi a tensionat dezbaterea privind Franţa laică şi Islamul. E o problemă sensibilă privind drepturile civile, care a provocat lupte de idei între stânga şi dreapta, majoritari şi minoritari şi, nu în ultimul rând, este o chestiune electorală. Susţinător al legii şi al rezistenţei laicismului francez în faţa Islamului, preşedintele Nicolas Sarkozy a fost acuzat că vizează în primul rând o creştere a popularităţii, în vederea alegerilor de anul viitor.
Legea care a intrat în vigoare ieri interzice portul oricărui văl ce acoperă faţa (niqab, burqa), precum şi a cagulelor şi măştilor, cu excepţia evenimentelor sportive, artistice sau religioase. Legea nu se referă în mod explicit la vălul islamic. Interdicţia vizează locurile publice - străzi, mijloace de transport în comun, magazine, restaurante etc. - şi aduce o amendă de 150 de euro (plus un curs de cultură civică) pentru cei ce o încalcă. Bărbaţii care forţează femeile să poarte vălul sunt pasibili de o amendă mai mare şi de o pedeapsă cu închisoarea. Guvernul spune că vălul integral le oferă femeilor care îl poartă un statut de inferioritate incompatibil cu noţiunea franceză de egalitate.
2.000 de femei vizate de lege
Legea a fost întâmpinată ieri cu mici proteste organizate la Paris, care s-au sfârşit cu arestarea, pentru manifestaţia neautorizată, a mai multor persoane, inclusiv a două femei ce purtau niqab, un văl care acoperă faţa, dar lasă o fantă în dreptul ochilor.
Printre femeile arestate s-a aflat Kenza Drider. Tânăra musulmană, în vârstă de 32 de ani şi mamă a patru copii, a declarat pentru AFP că nu a dorit să provoace, ci să arate că legea este împotriva libertăţii ei individuale.
Mai mulţi lideri de opinie, dar în primul rând reprezentanţii opoziţiei franceze l-au acuzat pe Sarkozy că marşează pe cartea valorilor naţionale şi a restricţionării drepturilor musulmanilor în pur scop electoral şi că va sfârşi prin a alimenta procentele electorale ale extremei- drepte. Criticii au subliniat printre altele că, din întreaga comunitate musulmană, care reprezintă 10% din populaţia franceză, doar 2.000 de femei poartă vălul integral.