Nina, taximetrista din tenebrele Bucureștiului

Nina, taximetrista din tenebrele Bucureștiului

S-a apucat de taximetria de noapte de foame. Evită traficul diurn din cauza aglomeraţiei şi spune că solidaritatea în breaslă a murit.

La vârsta ei, alte femei îşi alintă nepoţii, împachetează sarmale, dau cu aspiratorul şi se uită la telenovele. Noaptea dorm liniştite în patul lor şi visează la treburile casnice de a doua zi. De Paşte, Crăciun şi Anul Nou stau cu rudele şi împart daruri prichindeilor. Nina, în schimb, cum se întunecă, sare în maşină şi o ia la plimbare pe străzile Capitalei.

Nu se fereşte să ia în Loganul său pe oricine i-ar face cu mâna. Clienţii nu sunt mulţi, e criză. Acum, se scumpesc tarifele. O să fie şi mai greu. Se mai teme când observă o mutră mai dubioasă şi atunci se face că nu vede. În general, însă, nu refuză pe nimeni.

Dacă urci la ea în maşină cu gânduri necurate e suficient s-o priveşti că-ţi trec. Ştie să-şi compună imediat o figură fioroasă şi nu ţi-ai dori să simţi greutatea vreuneia din palmele bătucite de volan. Numele ei e Nina Eremia, are 51 de ani şi de opt e taximetristă în Bucureşti. Numai de noapte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două pachete de ţigări pe zi

"Vorbesc greu că mi-am pus proteza că am întâlnire...“, e timidă şoferiţa. De Mărţişor, a împlinit 8 ani de când e "pasăre de noapte“, la Taxi As. Conduce sportiv, cu o mână pe volan şi alta pe schimbătorul de viteze. "Gogule! Că-ţi zic una... Nu-ţi mai zic!", se zborşeşte Nina Eremia la un nesimţit care tocmai i-a tăiat faţa la intersecţia lui Lizeanu cu Ştefan cel Mare. N-are însemnele de taxi pe maşină, ăla a văzut că-i femeie mai în vârstă şi a zis că "se poate". Acum l-a lăsat în pace, că avea treabă, altfel îi arăta ea lui: "Îi mai înjur şi io, aşa, cu spirit de glumă, să nu supăr clientu’!".

Tanti Nina vrea să devină bunică, la anu’: "Noră-mea e fată bună! Să dea D-zeu un nepoţel!", se roagă ea. "Ia uite ce i-a oprit p-ăştia aici!", se miră la vederea unei coloane oprite de un poliţist la intrarea pe Barbu Văcărescu. Are vocea tabagică, de fumător înrăit: "Fumez două pachete în 24 de ore! Asta-i treaba...", se justifică, vinovată.

Taximetristă de nevoie

Nina începe programul la opt seara şi termină când se crapă de ziuă. Sâmbăta şi duminica o prinde lumina la treabă. "Stau mai mult, că sunt clienţi şi nu e trafic", explică femeia. La dreapta, într-un locaş din faţa schimbătorului, e "biberonul". Un pet de băutură energizantă folosit pe post de termos de cafea: "O fac aşa, mai moale, cu iz de cafea că e noapte şi o iau pe arătură!".

Nina e la bază contabilă. A lucrat la Granitul, în Pantelimon, 12 ani şi la IIRUC. "Din cauză de vârstă, nimeni nu voia să stea de vorbă cu mine. Mi-am creat singură un loc de muncă! Ăştia micii au senzaţia că am băut cerneală şi n-am făcut nimic în viaţă", se bosumflă inimoasa femeie.

Pumni în faţă şi selecţie de clienţi

"Am vrut noaptea din cauza traficului... A implicat şi o groază de dezavantaje: mai puţini kilometri şi clienţi, multe drumuri «în gol» şi riscuri!", îşi explică decizia, nepotrivită pentru o doamnă. Orice client poate oferi surprize neplăcute.

"Odată, mi-am luat un pumn de mi-a mişcat dinţii. Era băut şi nu-l puteam lua deşi venisem la comandă. Am dat prin staţie şi mi-a răspuns un coleg, la mişto, că vine în zece minute. Păi, io eram pe Şoseaua Nordului şi el în Drumul Taberei! Noroc că a fugit clientu’ euforic!", îşi pipăie fălcile tanti Nina. Drogaţii sunt şi ei o problemă: "Le ştiu zonele unde hălăduiesc şi nu le abordez. Le ştie şi poliţia, nu-s noutăţi".

Clienţii de bază ai Ninei sunt cei permanenţi. Personalul cluburilor, barurilor şi restaurantelor. Restul, başca. Clienţii "consumatori" sunt în weekend: "Mulţi dintre ei sunt chiar simpatici, cheflii, glumesc şi-ţi face plăcere să vorbeşti cu ei. Distracţia e asigurată. Mai sunt, însă, cei cu beţie agitată şi atunci e necesar să te dai bine pe lângă ei, să le cânţi în strună şi să nu-i necăjeşti...".

Solidaritatea taximetriştilor, pe cale de dispariţie

Noctambula a "cărat" şi vipuri. "Am avut şi celebrităţi! Oameni de bun-simţ: Cristina Deleanu cu Eugen Cristea, Benone Sinulescu cu soţia şi, recent, Raed Arafat. Ei sunt cei de bună calitate.Odată, pe la începuturi, am luat-o şi pe Anna Lesko. Era cu nasul pe sus şi am ignorat-o".

Tanti Nina spune că proverbiala solidaritate a taximetriştilor a dispărut: "Apar şoferii de taxi doar la vreun accident, să caşte gura! Concret nu te ajută... Înainte, se adunau la orice scandal. Se făceau banii mai uşor şi îşi permiteau să stea trei ore la «discuţii»!". Cu poliţia zice că n-are probleme noaptea: "Poliţiştii ştiu că 99% dintre noi au actele în regulă şi nu prea te opresc. La «filtre», însă, ne mai trag pe dreapta".

"Odată, mi-am luat un pumn de mi-a mişcat dinţii. Era băut şi nu-l puteam lua, deşi venisem la comandă. Am dat prin staţie şi mi-a răspuns un coleg, la mişto, că vine în zece minute.", NINA EREMIA, taximetristă de noapte

"O CHESTIE TARE!"

Din taximetrie nu te căpătuieşti

Scandalurile pornesc noaptea de la ţepele date de clienţi: "Mulţi o fac din teribilism. Puşti care se laudă la colţ că au ţepuit taximetrista. Am luat şi io... Ho, ho! Cele mai multe de la fete. «Urc să mă schimb şi vin!». Duse au fost... De bătut n-am bătut pe niciunu’, da’, de mă prinde unu’ nervoasă, nu-l iert. I-am aruncat afară, da’ de bătut... le-am dat şi doi pumni", e fioroasă doamna Nina.

"Când simt că nu-i în regulă, trag într-o intersecţie cu trei-patru taximetrişti şi le zic: «Băieţi, hai!». «Ce-ai păţit, colega?». Atunci, se dau jos fără comentarii...". Noaptea, în Bucureşti, sunt trei taximetriste. Ziua sunt vreo 50. Restul până la 10.000 sunt bărbaţi. Nu te căpătuieşti, zice Nina Eremia: "Până în 2000 şi ceva probabil că unii s-au «scos». Se făceau bani! Haos, de-a valma! Acum, după ce plăteşti taxele, carburantul şi consumabilele rămâi cu mai nimic. Tariful e foarte mic!".

A luat şi amenzi: "După ce am schimbat Dacia cu Loganul, băgam picioru’ cam tare. În Dacie trebuia să împingi. M-a luat radaru’ două nopţi! Au mai fost pentru centură sau telefon, da’ n-am avut permisul suspendat!", se laudă profesionista. Acasă nu poate să stea: “Şi când lucram la stat mai aveam două joburi, că nu stăteam în salariu. Am învăţat două meserii: croitorie şi frizerie. Da’ mai bine-i cu taximetria, că sunt şi bani şi nu te plictiseşti. E o chestie tare!".