Jean Valvis: Anulez investiţiile în energie "verde" dacă se modifică legea de sprijin
- Teodora Cimpoi
- 23 martie 2011, 16:26
Omul de afaceri Jean Valvis a delarat astăzi că toate proiectele lui în energie regenerabilă vor fi anulate, dacă legea de sprijinire a investiţiilor în domeniu va fi modificată.
"Dacă se face vreo modificare a legii, anulez orice investiţie", a spus astăzi Jean Valvis, co-preşedinte al grupului de lucru pentru energie al Consiliului Investitorilor Străini (CIS), precizând că nu poate admite nici cea mai mică reducere a stimulentelor.
El a adăugat că Valvis Holding pregăteşte "investiţii serioase" în domeniul regenerabilelor, dar va anunţa planurile sale când legea de promovare a energiilor verzi va fi aplicată. Frică de supracompensare a investițiilor
Omul de afaceri a criticat faptul că nici acum, după doi ani şi jumătate de la aprobarea ei, legea 220/2008 nu se aplică şi ne este frică de o "supracompensare" a investiţiilor în domeniu, deşi nu există încă investiţii atrase.
"În România sunt 3-4 milioane hectare nepropice hranei, dar bune pentru plante energetice. Există un potenţial extraordinar şi investiţii zero. Deşi nu există investiţii deloc, ne e frică de supracompensare", a afirmat Jean Valvis.
Legea 220 a fost elaborată şi aprobată de parlament înainte de consultările obligatorii cu Comisia Europeană şi de aceea nici până acum nu a intrat în vigoare, ceea ce a pus în aşteptare majoritatea proiectelor de investiţii în domeniul energiilor regenerabile în România.
Autorităţile de la Bruxelles verifică în prezent dacă autorităţile române nu acordă prin această lege stimulente prea mari, ceea ce ar duce la profituri nejustificate pentru investitori. În acest context, nu sunt excluse modificări la cadrul legal aprobat. Emisiile poluante vor scumpi energia clasică
Pe de altă parte, Frank Hajdinjak, preşedintele grupului de lucru pentru energie al CIS, a declarat astăzi că rata de rentabilitate oferită în România ţine cont şi de riscurile pieţei locale, care sunt mai mari faţă de alte ţări.
Ambii reprezentanţi ai CIS au atras atenţia că, în scurt timp, vor trebui plătite emisiile de CO2, ceea ce va creşte semnificativ costul energiei din surse convenţionale.
La rândul său, Tanguy Moulin-Fournier a susţinut că proiectele din România concurează cu cele din alte ţări, iar neaplicarea legislaţiei de atât timp nu constituie deloc un argument care să susţină în faţa board-urilor proiectele locale.
Conform estimărilor CIS, cu reglementările şi legislaţia potrivite, România ar putea atrage investiţii în valoare de peste 5 miliarde de euro în următorii trei ani, doar în energie eoliană.