Compania de stat Nuclearelectrica a fost acuzată de nereguli la achiziţia unor amortizori de şoc seismic pentru Unitatea 1, ceea ce ar putea periclita siguranţa centralei nuclearelectrice.
Ionel Blănculescu, fostul ministru al controlului din guvernul Năstase, a atras atenţia asupra unei achiziţii con troversate făcute de Nuclearelectrica în 2008 a unor amortizori de şoc seismic la reactoarele de la Cernavodă.
Astfel, potrivit lui Blănculescu, aceşti amortizori pot ceda oricând şi se pot întâmpla accidente. El a acuzat conducerea de la Cernavodă că a favorizat o companie românească (aflată printre sponsorii PDL - n.r.), în detrimentul unei firme nemţeşti renumite în domeniu.
Blănculescu a explicat pentru EVZ că acordarea contractului către firma românească s-a făcut prin încălcarea legislaţiei interne (de pildă, a unor ordine de siguranţă emise de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare - CNCAN). În plus, varianta în engleză a caietului de sarcini cuprinde unele cerinţe diferite faţă de cea românească.
Un câştigător cu pierderi
Blănculescu spune că pentru achiziţia celor peste 300 de amortizori de şoc, echipamente ce asigură conductele unui reactor nuclear la vibraţiile produse de un cutremur, iniţial a fost dat un anunţ de licitaţie, care ar fi permis doar firmelor cu peste 10 milioane de euro cifră de afaceri anuală să participe la licitaţie. Anunţul a fost însă anulat, iar achiziţia s-a făcut prin negociere, eliminându-se prevederea referitoare la cifra de afaceri. Astfel, a putut participa la licitaţie firma Titan Echipamente Nucleare (TEN), care în 2007 a avut afaceri de 5,18 milioane de lei şi pierderi mai mari decât atât, din cauza unor datorii la stat.
Compania, deţinută de o firmă libaneză, a fost declarată câştigătoare, iar oferta celuilalt concurent, firma germană Lisega, eliminată.
Potrivit Nuclearelectrica, oferta Lisega a fost respinsă întrucât nu respecta parametrul tehnic solicitat privind "viteza de blocare" la şoc. Compania românească a avut ca subcontractor firma americană Basic PSA, cea care a produs, de fapt, amortizorii.
Explicaţiile statului
Lisega câştigă contestaţia depusă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, iar procedura de negociere este reluată cu cele două firme. Şi de această dată este declarată câştigătoare firma TEN. Oferta Lisega a fost respinsă întrucât "asigură 107 milimetri/ secundă pentru parametrul privind viteza de blocare, în loc de 2-4 mm/secundă, cum era prevăzut în specificaţia tehnică", susţine Nuclearelectrica.
De asemenea, reprezentanţii TEN spun că tipul de amortizori produşi de Basic PSA a fost livrat la peste 35 de centrale nucleare din lume. La rândul lor, CNCAN ne-a declarat că "nu există niciun pericol, nu s-a făcut niciun rabat de la specificaţiile tehnice".
Titan Echipamente Nucleare a dat 70.000 de euro la PDL, în 2009, primind însă 5,2 milioane de euro prin contracte cu Nuclearelectrica.
"Specificaţiile tehnice solicitate de Nuclearelectrica nu există în practica nucleară.“ IONEL BLĂNCULESCU, consultant financiar
MĂSURI
Comisie de analiză a riscului nuclear
Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa a aprobat constituirea unei Comisii de evaluare şi analiză a riscului nuclear la nivelul judeţului Constanţa, din care fac parte parlamentari, consilieri judeţeni şi primarul ora şului Cernavodă, Mariana Mircea.
"Membrii comisiei vor evalua şi analiza riscul nuclear, propunând măsuri legislative care să ducă la minimizarea efectelor în caz de accident sau incident nuclear şi vor stabili un plan de salvare în situaţii de risc", susţine Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa.
Constantinescu a acuzat conducerea Nuclearelectrica, spunând că nu dispune de niciun plan de evacuare a populaţiei în caz de urgenţă nucleară: "Dacă azi are loc un cutremur de 8,01 pe scara Richter, care este planul de urgenţă?". (Feri Predescu)