SUA, îngrijorate de situaţia din Yemen. Preşedintele Saleh refuză demisia
- Flavius Toader
- 22 martie 2011, 22:18
SUA se declară îngrijorate de instabilitatea din Yemen şi de impactul acestei instabilităţi asupra luptei împotriva terorismului, dar nu doreşte să spună dacă preşedintele Ali Abdullah Saleh ar trebui să răspundă protestelor antiguvernamentale şi să părăsească puterea. Parisul a apreciat deja că liderul yemenit, aflat la putere de 32 de ani, ar trebui să renunţe la funcţie. Saleh refuză însă să se încline şi avertizează că ţara s-ar putea confrunta cu un război civil.
Îngrijorarea SUA cu privire la situaţia din Yemen, una dintre puţinele reacţii ale SUA pe această temă, a fost exprimată de secretarul american al apărării, Robert Gates, aflat într-o vizită la Moscova. „Suntem evident îngrijoraţi de instabilitatea din Yemen”, a declarat Gates. „Principala mea preocupare este reprezentantă de instabilitatea şi distragerea atenţiei de la acţiunile organizaţiei al-Qaida din Peninsula Arabică”, a spus el, cu referire la filiala yemenită a organizaţiei teroriste.
Întrebat dacă preşedintele Ali Abdullah Saleh, aliatul SUA în lupta împotriva terorismului, ar trebui să părăsească funcţia, aşa cum îi cer protestatarii, Gates a preferat să evite un răspuns tranşant. „Nu cred că este treaba mea să vorbesc despre afacerile interne din Yemen”, a spus el.
O poziţie mai clară a fost exprimată ieri de Franţa, are doreşte să arate consecvenţă în atitudinea faţă de revoltele din lumea arabă. Plecarea preşedintelui yemenit Ali Abdullah Saleh pare „inevitabilă”, a apreciat ieri şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppé. „Trebuie să-i ajutăm astăzi pe cei care doresc să facă să avanseze drepturile omului, să construiască democraţia. Acest lucru este valabil pentru toate ţările”, a declarat ministrul francez.
Preşedintele, tot mai izolat, refuză demisia
Puternic contestat de revoltele care au izbucnit pe 3 februarie, liderul yemenit, aflat la putere de 32 de ani, şi-a semnalat azi intenţia de a renunţa la funcţie doar după ce va organiza alegerile parlamentare din ianuarie 2012. „Ali Abdullah Saleh nu ţine de putere. Dar el nu va pleca fără să ştie cui va ceda puterea”, a precizat un consilier al preşedintelui, notează Agerpres, care citează Reuters.
Preşedintele însuşi a avertizat că „cei care vor să ajungă la putere printr-o lovitură de stat ar trebui să ştie că acest lucru nu este posibil”. „Ţara nu va rămâne stabilă, va izbucni un război civil”, a spus el. Zeci de ofiţeri ai armatei yemenite au anunţat luni că se alătură mişcării de protest, după declaraţii similare formulate în acest sens de trei generali yemeniţi. Ofiţeri de diverse ranguri, dar şi soldaţi, s-au succedat la tribună pentru a-şi anunţa decizia mulţimii de protestatari din centrul Sanaa.
Tot luni, mai mulţi ambasadori ai Yemenului în Europa i-au scris preşedintelui pentru a-i cere să demisioneze. Demisiile în rândul unor responsabili ai regimului s-au accelerat după moartea, vineri, a 52 de manifestanţi la Sanaa, în urma unor tiruri atribuite partizanilor lui Saleh. Următoarele ore, decisive
Opoziţia a refuzat ferm oferta lui Saleh şi a subliniat că aşteaptă demisia imediată a preşedintelui. „Următoarele ore vor fi decisive”, a spus Mohammed al-Sabry, un purtător de cuvânt al opoziţiei. Valul de proteste, inspirate parţial de revoltele populare din Egipt şi Tunisia, a slăbit puterea preşedintelui Saleh asupra ţării afectate de sărăcie, vecină a gigantului petrolier Arabia Saudită şi bază a unei aripi regionale a Al-Qaida, împotriva căreia regimul de la Sanaa luptă cu ajutorul SUA. Peste 60 de persoane au murit în urma revoltelor în ultimele săptămâni.
Protestatarii sunt nemulţumiţi de corupţie şi creşterea galopantă a şomajului în statul din Peninsula Arabică, în care 40% din populaţie trăieşte cu 2 dolari pe zi sau mai puţin, iar o treime se confruntă cu o foamete cronică.