Omenirea peste 100 de ani - cele mai realiste scenarii
- Dan Arsenie
- 11 aprilie 2011, 14:59
Energie de la panouri din spaţiu, păduri puţine, maşini fără şofer, comunicare cu hologramă. E lumea pe care le-o pregătim urmaşilor.
Viaţa peste 100 de ani poate fi imaginată în nenumărate moduri, unele realiste, altele fanteziste. EVZ a încercat să anticipeze schimbările care vor veni odată cu secolul al XXII-lea. Pornim în demersul nostru de la două date statistice, aflate în clar dezechilibru: epuizarea unor combustibili fosili şi, totodată, creşterea populaţiei Globului. Altfel spus, încercăm să răspundem la întrebarea: "Cum va arăta o lume cu peste 10 miliarde de oameni fără petrol şi gaze naturale?". Şi la întrebări ce derivă din aceasta, care privesc clima pe Glob şi hrana oamenilor. De asemenea, analizăm tehnologia viitorului. Cum, în 2010, cel mai folosit prenume românesc a fost Maria, o proiectăm pe aceasta în 2111.
Energie din spaţiu
Peste 32 de ani rămânem fără petrol. Gazele naturale se vor epuiza în 72 de ani. În anul 2111, doar patru state vor mai avea resurse de cărbune. Cât despre energia nucleară, tehnologia bazată pe fisiune nucleară prezintă riscuri (vezi Cernobâl) şi există veşnica problemă a reziduurilor radioactive. În aceste condiţii, energia din casa Mariei este produsă de apă (hidrocentrale), soare, vânt, biomasă.
"Dacă pe 1% din suprafaţa ocupată în prezent cu livezi şi păşuni ar fi dispuse colectoare fotovoltacice, ar putea fi acoperit întregul consum actual de energie", arată profesorul Gheorghe Săsărman.
Însă pe factura Mariei ar putea să scrie şi altceva. Este cel mai spectaculos scenariu, la care se lucrează din 1968. Vorbim despre centrale plasate pe orbită, deasupra atmosferei Pământului. Principalul avantaj al acestora este că preiau mult mai multă energie de la soare (în cazul unui panou de pe Terra, energia solară care ajunge la el e mult atenuată de atmosferă). Sateliţii cu panouri fotovoltaice nu depind de vremea de pe Terra, vor capta energie 24 de ore din 24, aproape în fiecare zi a anului şi o vor trimite, în sistem fără fir (wireless), în diferite puncte de pe Glob. Principalele griji sunt legate de această transmisie - trebuie găsite metode care să nu afecteze atmosfera şi, în general, viaţa pe Terra.
Transport: maşina-elicopter
Fără petrol, transportul viitorului va fi cu totul altul. Maria merge la serviciu cu o maşină electrică, cel mult de dimensiunea unui Tico. Ajunsă în parcarea clădirii în care lucrează, va scoate de sub caroserie, ca din aspirator, un fir electric. Scoate cardul şi plăteşte "plinul de curent" electric, crede Adrian Novac, absolvent al Facultăţii de Transporturi.
La doi paşi, aterizează directorul companiei, care coboară dintr-o maşină- elicopter. E prea ocupat pentru a-şi permite să piardă timp în trafic. Glumind puţin, un Bercea Mondial al viitorului nu trebuie să facă pe dracu’-n patru ca să ia permis: conduce un CyberCar, o maşină care merge fără şofer (GPS-ul o direcţionează, tehnologia laser evită ciocnirile).
Tot mai puţine dintre mărfurile ajunse în oraşul Mariei vin cu ajutorul TIR-urilor, calea feroviară fiind cea preferată de cei mai mulţi dintre comercianţi. Avioanele au o capacitate tot mai mare (mai mulţi pasageri) şi funcţionează cu biocombustibil, la fel ca vapoarele.
Societate: populaţie uriaşă, mai puţini creştini
Potrivit ONU, populaţia ar putea ajunge la 14 miliarde. Dacă, în prezent, 1,7 miliarde de oameni trăiesc în sărăcie, viitorul se anunţă mai sumbru. Este greu de făcut un calcul, dar specialiştii vorbesc că unul din trei oameni va trăi în sărăcie peste 100 de ani. Apa dulce este o problemă uriaşă, iar presiunea va fi pe inventarea de instrumente de desalinizare a apei mărilor şi oceanelor. Mai mult ca sigur, afaceriştii vor specula situaţia (vezi, la altă scară, ce se întâmplă azi cu preţul petrolului).
La locul de muncă, Maria are foarte mulţi colegi musulmani sau adepţi ai unor culte neoprotestante (penticostali, de exemplu). Aceste religii au înregistrat o creştere fantastică în secolul al XX-lea, iar tendinţa se va menţine, consideră expertul în istoria religiilor Sarah Marshall, într-o cercetare publicată anul trecut. În schimb, procentul catolicilor va scădea.
Climă - păduri puţine, plus 3 grade
Circa 350.000 de hectare dintre cele 24 de milioane ale României sunt afectate de deşertificare. Peste 20 de ani, această suprafaţă se va tripla, având în vedere că nu facem nimic în acest sens, arată o cercetare a Facultăţii de Agricultură din Bucureşti.
Problema nu e numai a noastră: deşertificarea e ceva global. Maria urmăreşte pe internet un documentar care tratează dispariţia pădurii tropicale amazoniene şi efectele acestui fenomen. Afară, sunt cu trei grade mai mult faţă de temperaturile cu care se confruntau străbunicii ei la începutul secolului al XXI-lea.
Tehnologie: comunicarea prin hologramă
Când directorul companiei este plecat, el discută cu Maria şi colegii acesteia prin hologramă. La un muzeu, ea vede că erau cândva telefoane mobile care aveau încărcător, pe când telefonul cu nanotehnologie pe care îl are se încarcă solar sau wireless. Pe un urmaş al stickului de memorie, ea poate stoca toate filmele româneşti produse vreodată, crede specialita IT Mihaela Luca.