Ponta, lovit cu o scrisoare de pe Platforma Geoană. Autorul, exclus din PSD

Ponta, lovit cu o scrisoare de pe Platforma Geoană. Autorul, exclus din PSD

"Victore, nu rata şansa de a deveni preşedintele PSD", este titlu unei scrisori deschise adresate lui Victor Ponta. Apelul în termeni duri îi aparţine lui Marius Lazăr, fost preşedinte al PSD Arad, unul dintre participanţii la întâlnirea de la Hotel Ramada.

La scurt timp, Lazăr a fost exclus din PSD.

"Nu credeam că în 2011 nişte lideri tineri ai PSD se pot comporta ca cei mai mari bolșevici. PSD se îndepărtează rapid de fizionomia unui partid european. Voi reclama la PES că în PSD, în 2011, ești dat afară din partid pentru delict de opinie", a comentat Marius Lazăr decizia de excludere a sa din partid. Mazilirea sa a fost decisă după ce Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, a avut o discuţie cu Victor Ponta, au precizat surse social-democrate. Motivaţia excluderii ar fi fost nu scrisoarea transmisă şefului PSD, ci faptul că Marius Lazăr a participat la întâlnirea de la hotel Ramada. Nemulțumiri, reclamate prin depeșă Într-o scrisoare deschisă adresată lui Victor Ponta, Marius Lazăr îi cere să nu mai învrăjbească PSD şi să nu-i mai excludă pe cei care gândesc altfel decât el. El îi reproşează că i-a marginalizat pe toţi cei care la congres l-au susţinut pe Mircea Geoană. Marius Lazăr spune că Ponta, în loc să fie un lider adevărat, s-a angrenat doar în lupte unde a obţinut "victorii de carton" aducând ca exemple suspendarea lui Geoană, excluderea lui Ion Toma şi condamnarea balerinei de la PSD Timiş care a pozat în Playboy. "Renunţă la obsesia de a ne da afară din casa noastră pe cei care gândim altfel decât tine! Respectă-i pe foştii preşedinţi. Mâine inevitabil vei fi şi tu un fost. Partidul nu începe şi nu se termină nici cu tine, nici cu Geoană, nici cu Nastase!", îi scrie Marius Lazăr lui Victor Ponta. Acesta îl acuză că a dat ordin să-i "omoare politic" pe oamenii lui Geoană.

"Nu vei câstiga Respectul partenerilor politici şi al opiniei publice şi nici autoritatea legitimă în partid exersând reflexe staliniste, făcând pe Băsescul PSD-ului şi îndemnându-ţi noii lideri de organizaţii “Ai mână liberă de la mine. Faci ce vrei în judeţ!" sau "Omorâţi-i (politic fireşte) pe oamenii lui Geoană chiar dacă sunt mai buni ca voi!" sau "Vedeţi cum faceţi şi pe oamenii lui Geoană să nu îi chemaţi la şedinţele Consiliului Naţional", îi scrie Marius Lazăr lui Victor Ponta Acesta îi transmite că după alegerea lui ca preşedinte al PSD, deşi nu l-a votat se aştepta să fie un lider adevărat care "să fie în locurile fierbiţi din ţară", de partea celor necăjiţi". "Nimic din toate astea! Nicio bătălie asumata! Nicio victorie de fond. Doar victorii de carton şi ceară. Mazilirea lui Geoană. Suspendarea lui Toma. Condamnarea publică a social-democratei din Timiş, în cea mai comică variantă bolşevică!Campania on-line Victor Ponta – prim ministru!", spune Marius Lazăr în scrisoarea sa. Acesta îi critică pe Ponta pentru "cascadele de declaraţii superficiale, excesiv ironice şi cumulul de arogante" care "pun în umbră preocupările de fond ale partidului". "Şi oamenii, crede-mă, simt asta! Şi în partid! Şi în afara lui! De aici şi prăpastia tot mai mare, în toate sondajele de opinie, în defavoarea ta, între nivelul de încredere pe care oamenii îl au în tine şi nivelul de încredere pe care oamenii îl au în partid. Nu trebuie să te supere asta! Doar trebuie să iei în serios ceea ce spun oamenii! Vrei să fii mulţi ani conducatorul PSD, mai cu seamă că ai renunţat la visul presidenţial pentru 2014! E dreptul tău!Dar dă-ţi o şansă reală! Nu te submina singur! Îţi doresc să ai puterea unui dialog sincer cu tine însuţi!", se încheie scrisoarea către Ponta. Potrivit unor surse din PSD, Marius Lazăr este chiar cel care a i-a propus Geoană constiruirea, după modelul de organizare a Partidului Socialist Francez, a unui Platforme de idei a social-democraţilor care au o viziune diferită de cea a actualei conduceri PSD. Marius Lazăr a fost consilierul lui Mircea Geoană. În guvernul PDL-PSD a fost secretar de stat la ministerul Muncii. După congresul din februarie 2010, ela fost îndepărat din funcţia de preşedinte al PSD Arad.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima lepădare de Geoană

Între timp, curajul disidenţilor păleşte. Deputatul PSD de Alba Radu Coclici, unul dintre participanţii la şedinţa de la Ramada, neagă prezenţa sa la discuţii. "Am fost sunat şi invitat dar nu m-am dus", spune el, deşi numele i-a fost invocat de liderii PSD.

Întâlnirea de la Ramada nu a fost recunoscută nici măcar de Mircea Geoană. Întrebat despre acest eveniment, preşedintele Senatului a fost evaziv. "Mă văd cu colegi de-ai mei, vorbesc la telefon, îi chem la mine la birou, unii vin acasă, ne întâlnim şi în oraş, dar niciodată cu un scop altul decât acela de a discuta despre politică", a spus Mircea Geoană.

Replica lui Victor Ponta este de aşteptat după discuţia finală cu Mircea Geoană, programată pentru săptămâna viitoare. Mulţi dintre liderii PSD spun însă că discuţia va fi una de adio, iar Geoană riscă excluderea din partid. În jurul preşedintelui PSD există un nucleu dur, pornit să-l "termine" pe fostul candidat la prezidenţiale. Adrian Năstase, secretarul general Liviu Dragnea, vicepreşedintele Titus Corlăţean şi Ion Iliescu sunt adepţii unei "clarificări definitive". Iată alte pasaje din scrisoarea lui Marius Lazăr:

  •  "Victore,  eşti de un an de zile în fruntea celui mai mare partid din România. Ales democratic de jumătate + ceva din delegaţii la Congresul PSD din februarie anul trecut. Eşti pe scaunul de preşedinte dar nu eşti încă preşedintele partidului! Am impresia că tot ceea îmi spuneai în seara congresului în spatele prezidiului şi anume că “nu o să mă lase ăştia să fiu preşedinte" te obsedează şi azi şi te “face" să mergi din greşeală în greşeală".
  • "Ai fost ales de jumătate din partid ca să fii preşedintele tuturor social-democraţilor nu ca să excluzi, suspenzi sau să intimidezi cealaltă jumatate! Sunt colegii tăi, nu duşmanii tăi! Ai fost ales de jumătate din partid ca să pui în valoare întreg potenţialul PSD nu să dinamitezi organizaţii şi să comanzi decapitarea politică a unor oameni care au facut performanţă şi care au credibilitate publică".
  • "Ai fost ales de jumătate din partid ca să salvezi întregul! Ca PSD să se aşeze solid pe ambele picioare nu să şchiopăteze prin toate gropile! Ai fost ales în fruntea partidului să îl păstrezi mare şi puternic nu să îl faci mic şi să îl pui, vrând-nevrând în coşul liberalilor!".
  • "Războiul tău împotriva celor în stare să aducă voturi mai vechi sau mai noi pentru PSD şi USL te pune într-o lumină proastă! Fii preşedintele tuturor social-democraţilor! Încă nu e târziu! Adună toate valorile în jurul tău! Pune-ţi în valoare toţi colegii care au făcut performanţă şi care au cu adevarat ceva de spus! Repune Statutul în funcţie, în litera şi în spiritul său şi mai cu seamă în spiritul social-democraţiei europene! Recrează spaţii de dezbatere autentică în partid, încurajează critica constructivă şi vei avea de câştigat! USL are nevoie pentru a obţine majoritatea absolută în 2012 de un PSD 100% nu de un PSD 50%!!! Tu ai nevoie ca să câştigi bătăliile ce se apropie de tot partidul nu doar de jumătatea care îţi convine!"
  • "Cei aproape 20 de ani pe care i-am “răstignit" cu pasiune pe crucea stângii româneşti, şi ca membru simplu şi ca deţinător de funcţii sau demnităţi, îmi dau dreptul să-ţi scriu rândurile de faţă. O fac cu credinţa că vei înţelege un apel de conştiinţă pe care mulţi membri ai PSD îl simt necesar dar încă ezită să îl asume public!".