Republicanii dau startul cursei interne pentru prezidenţialele din 2012

Republicanii dau startul cursei interne pentru prezidenţialele din 2012

Patru nume grele din Partidul Republican vor participa mâine la un eveniment public din capitala statului Iowa, Des Moines, în ceea ce analiştii văd drept începutul curse interne pentru desemnarea celui care îl va înfrunta pe liderul de la Casa Albă, democratul Barack Obama, în scrutinul prezidenţial din toamna anului viitor, scrie ziarul britanic The Guardian.

Fostul preşedintele al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, fostul senator de Pennsylvania, Rick Santorum, fostul guvernator al statului Minnesota, Tim Pawlenty, precum şi omul de afaceri Herman Cain, susţinut de mişcarea conservatoare Tea Party, urmează să participe mâine la evenimentul organizat de Coaliţia Credinţă şi Libertate din Iowa, unul din statele cheie în cursa prezidenţială.

Santorum, preferatul cercurilor religioase de dreapta, graţie vederilor sale ultraconservatoare privind diferite probleme sociale, îşi va petrece apoi tot restul săptămânii vizitând mai multe oraşe din Iowa, New Hampshire şi Carolina de Sud, primele state unde vor avea loc alegeri primare în Partidul Republican.

Analiştii americani se aşteaptă acum ca şi Sarah Palin, al cărei nume a fost intens vehiculat în discuţiile despre posibilul prezidenţiabil republican de anul viitor, să se înscrie în cursă cât mai repede pentru a nu pierde teren în faţa celorlaţi contracandidaţi. Cursa internă din Partidul Republican se anunţă a fi una din cele mai acerbe din perioada recentă şi va fi fără îndoială subiectul care va domina scena politică americană în cursul acestui an, conchid aceiaşi analişti.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cu un sezon al alegerilor primare foarte lung, candidaţii republicani vor fi nevoiţi să îşi atace rivalii. Ei vor face astfel o bună parte din efortul lui Barack Obama", a declarat Shaun Bowler, profesor de ştiinţe politice la Universitatea California Riverside. Huckabee, în fruntea plutonului

Deocamdată, în sondajele de opinie conduce detaşat Mike Huckabee, fost guvernator al statului Arkansas, în prezent moderator al postului Fox News şi cel care a câştigat alegerile primare în statul Iowa, înainte de a fi eliminat din cursa internă republicană de senatorul John McCain. Huckabee pare să fi pornit deja în cursă cu un avans considerabil în faţa celui pe care mulţi îl vedeau ca pe un câştigător sigur al luptei interne, Mitt Romney, fostul guvernator al statului Massachusetts. Romney a avut mult de pierdut ca imagine în urma criticilor privind similitudinea izbitoare între o măsură adoptată de fostul guvernator la nivelul statului Massachusetts şi reforma sistemului de asigurări de sănătate promovată anul trecut de administraţia Obama, aceasta din urmă puternic contestată de republicani

Alţi republicani care ar putea să se alăture competiţiei interne sunt ambasadorul american la Beijing, Jon Hunstman, fostul guvernator al statului Luoisiana, Charles Roemer, guvernatorul statului Indiana, Mitch Daniels, şi guvernatorul statului Mississippi, Haley Barbour. Numele omului de afaceri Donald Trump a fost, la un moment dat, menţionat în acest context.