Jumătate dintre români se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei economice
- Teodora Cimpoi
- 1 martie 2011, 19:09
Mai puţin de 15% dintre români se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei economice în următoarele 12 luni, în timp ce aproape jumătate (44%) dintre respondenţi cred că situaţia se va înrăutăţi. Mai mult, aproximativ 50% dintre români consideră că impactul crizei asupra locurilor de muncă încă nu a atins apogeul şi că efectele negative de abia acum urmează să vină.
„Anul 2011, deși ar putea duce la inversarea trendului economic, nu va conduce la redresarea imediată a nivelului de trai. Propagarea creșterii economice la nivelul standardului de viață se va face mai lent”, a declarat Nicolae Idu, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România. Potrivit Eurobarometrului de opinie publică prezentate astăzi de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, doar 4% dintre români apreciază situaţia economică internă ca fiind bună, România plasându-se în categoria ţărilor celor mai pesimiste alături de Irlanda, Grecia şi Spania. Mai optimiști decât în primăvară Doar aproximativ jumătate dintre români (46%) declară că sunt mulţumiţi de viaţa lor, față de un procent de 78% înregistrat în UE. Nivelul e similar cu cel din toamna anului 2009 (47%), dar faţă de primăvara lui 2010, când procentul era de 36%, creşterea este semnificativă. „În primăvară a fost anunțat pachetul de măsuri anticriză, care a generat așteptări negative. În toamnă, românii știau deja despre ce e vorba. În plus, deja apăreau informații despre cum evolua economia europeană, iar unele sectoare din economia românească, cum ar fi exporturile, înregistrau creșteri serioase”, a explicat îmbunătățirea percepției . Satisfacţia faţă de viaţă este mai ridicată în oraşele mari şi în rândul tinerilor. Inflația, cea mai mare problemă
Creşterea preţurilor este considerată cea mai importantă problemă la nivel personal, atât în România, cât şi în UE.
În ceea ce priveşte măsurile de combatere a crizei, doar 14% dintre români cred că guvernul a acţionat eficient, în timp ce media UE este de 39%. De asemenea, investițiile în infrastructură sunt pentru români o prioritate mai mare decât pentru europeni.
Pentru România, datele privind eurobarometrul au fost colectate în noiembrie 2010 pe baza unui eşantion de 1.001 persoane.