Nu vă spălaţi părul cu apă fierbinte şi şamponaţi-l de 2 ori
- Cristina Lica
- 28 februarie 2011, 00:22
Apa prea caldă usucă podoaba capilară şi îi fură strălucirea, iar dacă vă şamponaţi o singură dată, nu de două ori, cum ar trebui, riscaţi să vi se îngraşe părul foarte repede.
Multe greşeli pe care le facem atunci când vine vorba de îngrijirea părului sunt "moştenite" din moşi-strămoşi, de la mame şi bunici, care, din exces de zel, frecau straşnic scalpul.
Astăzi, spălatul părului nu mai este un chin, dar multe din greşeli încă se păstrează. Specialişii ne lămuresc cum trebuie să ne îngrijim corect părul şi clarifică mituri care circulă în jurul acestui subiect.
Ritualul corect: două şamponări, apă călduţă
O primă greşeală este şamponarea părului doar o dată, nu de două ori. Nu e de mirare că părul se îngraşă a doua zi. De fapt, "la prima şamponare părul se degresează, iar la a doua se curăţă în totalitate, pe lungime. La prima şamponare nici nu este nevoie de prea multă spumă", spune Ovidiu Cumpăt, hairstilist Londa Professional.
Părul nu trebuie frecat agresiv, pentru că riscaţi să zgâriaţi scalpul cu impurităţile deja existente, ci trebuie masat prin mişcări circulare pentru a activa circulaţia scalpului.
În al doilea rând, experţii atrag atenţia că apa fierbinte nu face casă bună cu podoaba capilară. Foarte multe persoane cred că părul spălat cu apă fierbinte se curăţă mai bine, însă nu fac decât să-l usuce şi să-i fure strălucirea.
"Nu e bine să te speli zilnic pe cap", e un alt mit care circulă. "Dacă bunica se spăla o dată pe lună, nu înseamnă că şi noi trebuie să facem aşa acum. Erau alte timpuri, mai puţină poluare etc. Spălaţi-vă pe cap ori de câte ori aveţi nevoie, dacă aveţi nevoie zilnic, spălaţi-vă zilnic", mai recomandă stilistul.
Părul ud este extrem de fragil. Dacă mai "băgaţi" şi peria în el, îl rupeţi inutil, aşa că cel mai bine e să "descurcaţi" părul când este uscat în proporţie de 80%.
Uscare în sensul lungimii
Următorul pas - uscatul părului. Şi aici greşelile abundă. În primul rând, dacă tot îl uscaţi cu feohn-ul, nu vă grăbiţi şi folosiţi prima treaptă de uscare. Nu-l uscaţi în toate direcţiile, pentru că "nu vă veţi mai înţelege" cu el.
"Uscaţi-vă părul în sensul lungimii, dând volum de la rădăcină, fără să zbiciţi prea tare. O soluţie bună este uscarea cu capul în jos", explică specialistul. V-aţi spălat, v-aţi uscat, dar nu sunteţi mulţumit de rezultat: părul se electrizează sau nu are pic de strălucire. Dacă v-aţi spălat şi uscat "ca la carte", mai mult ca sigur produsele de styling sunt de vină: spumă, gel de păr, ceară, fixativ. Un produs nepotrivit "soarbe" toată hidratrea pe care am făcut-o părului.
"Folosiţi pentru părul creţ spumă de păr, dacă aveţi părul subţire, staţi departe de spuma cu fixare puternică, pentru că îl va usca mai mult şi îl va electriza. Nu folosiţi spumă în exces. Pentru acest tip de păr, puteţi folosi o ceară în strat fin", adaugă specialistul.
Nu torturaţi părul prin coafuri sofisticate: nu-l tapaţi, nu-l prindeţi în coadă, iar dacă îl prindeţi, coada nu trebuie să vă dea dureri de cap. De asemenea, nu aplicaţi vopseaua pe păr murdar ca să se prindă mai bine, nu lăsaţi vopseaua să acţioneze mai mult decât e necesar şi nu aşteptaţi o culoare identică cu cea de pe cutia de vopsea.
MITURI
Tunsoarea frecventă nu îndeseşte părul
Mihaela Leventer, medic dermatolog la Clinica Dermastyle, din Bucureşti, demontează mai jos câteva dintre cele mai cunoscute mituri legate de îngrijirea păru lui.
- Trebuie să schimbăm şamponul frecvent
FALS. Şamponul bine tolerat poate fi păstrat nelimitat. Dacă la un moment dat nu mai face faţă situaţiei (apare mătreaţa, de exemplu), atunci încercaţi altul.
- Copiii trebuie tunşi cât sunt mici, ca să aibă părul des
FALS. Nu e adevărat. Avem un număr de fire determinate genetic. Înmulţirea, îngroşarea şi rezistenţa firelor de păr sunt genetice şi nu pot fi influenţate.
- Şampoanele profesionale sunt o "fiţă"
FALS. Şampoanele profesionale au ingrediente active ţintite pe o anumită problemă a părului sau a scalpului. Totodată, şampoanele profesionale sunt adaptate întregului proces de coafare: unele ajută la încreţirea părului, altele la îndreptarea lui, altele au în compoziţie emolienţi care separă firele de păr.
- Şampoanele organice, naturale sunt mai bune
FALS. Organic sau natural nu înseamnă întotdeauna şi sigur, şi bun pentru orice persoană. Majoritatea alergiilor sunt produse atât de ingredientele sintetice, cât şi de cele naturale. De exemplu, sunt persoane care nu suportă contactul cu extractele de plante.