Studenţii austrieci, conduşi de o româncă

Studenţii austrieci, conduşi de o româncă

Iulia Mugescu, o româncă de 22 de ani, va conduce din vară filiala din Austria a celei mai mari asociaţii studenţeşti din lume - AIESEC.

De patru ani, Iulia Mugescu, o tânără de 22 de ani, este membră a AIESEC, cea mai mare organizaţie studenţească din lume - numără peste 50.000 de membri în 107 state. Absolventă a Universităţii de Vest, specializarea marketing, tânăra va deveni, din iulie, preşedintele filialei din Austria a organizaţiei.

"Când m-am înscris la facultate în Timişoara m-am înscris şi în AIESEC. M-au atras studenţii care activau acolo, fiindcă erau respectaţi în facultate şi aveau conexiuni pe plan internaţional", povesteşte Iulia Mugescu.

Încă din prima zi de facultate a fost impresionată de lejeritatea cu care membrii organizaţiei vorbeau despre activităţile lor, dar şi despre ideea de a fi "cetăţean global", cu acces în 107 ţări. "Atunci, m-am înscris şi am avut norocul să fiu selectată, mai ales că în AIESEC există un proces complex de selecţie a noilor membri şi doar jumătate sau o treime dintre cei care se înscriu sunt admişi", spune tânăra din Deva, pe care a mai atras-o şi spiritul antreprenorial al membrilor, mulţi dintre ei având deja firmele lor sau derulând proiecte sociale extinse.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la membru, la preşedinte al filialei austriece

La început, Iulia a organizat proiecte prin care a adus, în vacanţă, studenţi din alte state în Timişoara, apoi a planificat conferinţe şi a preluat responsabilităţile de relaţii publice.

Din 2009 a devenit vicepreşedinte al AIESEC Timişoara şi şi-a extins reţeaua de cunoscuţi peste hotare. "Timp de trei ani am jonglat între şcoală, AIESEC şi un internship ca jurnalist la un ziar local, iar asta m-a antrenat foarte bine", spune tânăra. Practic, a învăţat să-şi prioritizeze activităţile. "Îmi dau seama că, la nivel mental, aceşti ani mi-au dat multă siguranţă în forţele proprii şi o capacitate considerabilă de a comunica cu diverse persoane. Am ajuns să nu-mi mai fie teamă, iar dacă eşuez în ceva ce mi-am propus, mă gândesc ce a fost greşit în abordarea mea, cât timp trebuie să treacă şi ce ar trebui să investesc pentru ca următorul pas să fie un succes", adaugă ea.

După ce a absolvit facultatea, Iulia Mugescu a plecat în Austria la master şi a ajuns să coordoneze, tot ca membru al AIESEC, activităţile organizaţiei din Graz, Linz, Innsbruck, Viena şi Salzburg.

"În AIESEC ai posibilitatea, dacă eşti competent şi ambiţios, să ajungi vicepreşedinte sau preşedinte în oricare ţară membră. Nu există limitări, cel mai important lucru este să înţelegi realitatea naţională şi să prezinţi o strategie coerentă şi fezabilă", explică Iulia. Iar, după ce a ridicat cu 250% numărul de studenţi care interacţionează cu organizaţia din Austria, românca a candidat pentru postul de vicepreşedinte.

"La început, a fost o opţiune să alternez munca în AIESEC cu studiile, însă, în vară, am conştientizat că în Austria munca la nivel naţional este un internship în sine, este un job cu normă întreagă şi este plătit în concordanţă", explică ea. Astfel, a decis să-şi amâne masterul şi să se ocupe mai mult de organizaţie.

Următorul pas a fost să vizeze postul de preşedinte. Procesul de vot a constat în mai mulţi paşi, de la interviuri despre situaţia economică, socială şi politică din Austria la discursuri despre viziunea şi strategia din mandatul viitor, urmate de întrebările celor prezenţi în sală. Românca a avut trei contracandidaţi, toţi austrieci, dar a reuşit să obţină două treimi din voturi. Astfel, din iulie, ea va conduce AIESEC Austria, fiind preşedinte pentru următorul an.

Munca în ONG, pregătire

Prin munca în asociaţie, Iulia Mugescu consideră că are parte de cea mai bună pregătire ca om de marketing, acesta fiind domeniul ei de suflet, în care plănuieşte să-şi construiască o carieră.

"Ştiu că pe viitor voi vrea să lucrez în cercetarea trendurilor sociale, pe baza cărora să dezvolt servicii sau produse. Însă, cumva, sufletul îmi e în AIESEC, fiindcă aici am aplicat tot ce am învăţat la şcoală. (...) Pe partea profesională m-a ajutat enorm, fiindcă acum ştiu care sunt condiţiile în care pot să lucrez, şi nu oricum, ci eficient, care sunt capacităţile mele de a-i implica pe alţii şi de a coordona o echipă, toată partea de vânzări şi inclusiv partea financiară din spa tele unei organizaţii", conchide tânăra. 50.000 de membriare AIESEC la nivel mondial, fiind cea mai mare asociaţie de tineret din lume

AVANTAJELE VOLUNTARIATULUI

O portiţă de scăpare din sistem

Tinerii au o nevoie mai mare de a fi integraţi într-un grup social, de a-şi testa limitele şi de a fi recunoscuţi, iar în România, atitudinea faţă de voluntariat s-a schimbat mult, susţine Iulia Mugescu.

"Cred că în viaţa de student voluntariatul e important în termeni sociali, adică de apartenenţă la un grup, însă şi în termeni de carieră şi de a intra în contact cu oameni care pot să ofere ajutor în viitor", spune ea.

Mai mult, voluntariatul este şi "o portiţă de scăpare din sistemul uneori monoton de studiu şi o oportunitate de a realiza o activitate, de a avea reuşite concrete. În plus, tânărul e mai idealist şi are nevoie să se agaţe de fărâma asta de copilărie, să lupte mai mult pentru idei, chiar dacă nu este plătit pentru asta", adaugă Iulia.

Chiar dacă apreciază oportunităţile şi lipsa constrângerilor ideologice din Austria, ea crede că tinerii de aici, fiindcă au trăit dintotdeauna cu o libertate mare de alegere şi cu multe opţiuni, nu apreciază parcă reuşitele mici. "În schimb, aici lipsesc multe constrângeri morale care pe mine mă atrag la România, lipseşte doza de tradiţionalism şi e înlocuită cu un naţionalism puternic al austriecilor faţă de străini", încheie Iulia. "În AIESEC am aplicat tot ce am învăţat la şcoală. (...) Acum ştiu care sunt capacităţile mele de a coordona o echipă." IULIA MUGESCU, membru AIESEC Austria