Consiliere pentru cei care se împiedică în birocraţie
- Simona Diaconu
- 17 februarie 2011, 17:42
Producătorii agricoli care nu se descurcă în hăţişul birocratic pot apela la specialiştii din centrele de consiliere înfiinţate de Agrostar.
În prezent, funcţionează doar două asemenea centre, la Slatina şi Târgovişte. În perioada următoare, vor mai fi inaugurate altele la Galaţi, Piteşti. În cursul lunii martie va fi deschis centrul de consultanţă de la Timişoara, urmând ca, la finele acestui an, să fie funcţionale opt asemenea unităţi, a declarat pentru EVZ vicepreşedintele Agrostar, Florin Istrate.
''De regulă, fermierii care se duc să depună cereri pentru subvenţii, de exemplu, se duc cu toate actele într-o sacoşă, inclusiv cupoane de pensie, şi când ajung în faţa funcţionarului răstoarnă maldărul cu acte pe biroul acestuia. În aceste centre, îi ajutăm pe oameni să îşi organizeze hârtiile, astfel încât să ajungă pregătiţi în faţa funcţionarului'', explică Florin Istrate.
Mai precis, din documentele pe care le are un fermier, indiferent de suprafaţa deţinută sau de numărul de animale aflat în proprietate, consultantul îl ajută să le aleagă doar pe acelea de care are nevoie pentru a depune cererea de subvenţie. Astfel, agricultorul se asigură că are toate documentele necesare pentru a primi banii, iar timpul petrecut de acesta la ghişeu se scurtează.
''Ar fi bine ca funcţionarii să meargă din sat în sat, cu un calculator conectat la internet, şi să înregistreze acolo cererile de subvenţie şi nu să li se ceară agricultorilor să se deplaseze la centrele zonale'', este de părere liderul sindical, mai ales că mulţi dintre beneficiarii subvenţiilor sunt persoane în vârstă sau care nu se descurcă cu multă hârţogăraie.
Sprijin pentru accesarea fondurilor europene
Pot beneficia de consultanţă în centrele Agrostar şi agricultorii care doresc să acceseze fonduri europene. Însă, consultanţii au întâmpinat o problemă: timpul. Mai precis, autorităţile au programat simultan mai multe sesiuni de depunere a proiectelor. În această situaţie, consultanţii nu pot ajuta prea mulţi potenţiali beneficiari să alcătuiască proiectul, astfel că nici numărul proiectelor aprobate spre finanţare şi nici suma accesată nu înregistrează creşteri semnificative.
''Dacă ai două sesiuni de proiecte deschise simultan sau una imediat după cealaltă, nu vei putea să depui proiecte bune pentru ambele şi se pierd bani'', concluzionează liderul sindical.