Belodedici: "De felul nostru, noi, românii, suntem mai emotivi"

Belodedici: "De felul nostru, noi, românii, suntem mai emotivi"

Miodrag Belodedici, fundaşul care a ratat în 1994 penalty-ul decisiv în "sfertul" cu Suedia, crede că tricolorii clachează la loviturile de departajare din pricina faptului că nu au nervii tari.

Loviturile de departajare par să constituie un adevărat blestem pentru echipa naţională de fotbal a României. De-a lungul timpului, tricolorii au clacat mereu în momentele în care soarta unui joc s-a decis la penalty-uri. Ultimul exemplu de acest gen este meciul de marţi seară cu Ucraina, primul din cadrul turneului de pregătire din Cipru. După 90 de minute, scorul a fost egal, 2-2, iar la punctul cu var ucrainenii au avut "sânge rece", aşa cum s-a exprimat selecţionerul Răzvan Lucescu, impunându-se cu 4-2.

Zicu şi debutantul Papp au fost jucătorii care au ratat execuţiile de la punctul cu var. Culmea, mijlocaşul de la FC Timişoara i-a cerut chiar el selecţionerului Răzvan Lucescu să-l nominalizeze printre executanţi! În toamna anului 2009, pe când era la Dinamo, Zicu a fost singurul care ratat un penalty la celebrul meci cu Slovan Liberec.

"Există o parte de adevăr în afirmaţiile selecţionerului"

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă în Cipru a fost, totuşi, vorba doar de un meci amical, România a avut experienţe nefericite la "loteria" penalty-urilor la ediţiile din 1990 şi 1994 ale Cupei Mondiale. La turneul final din ’90, din Italia, România a reuşit să treacă de faza grupelor, după 2-0 cu URSS, 1-2 împotriva Camerunului şi 1-1 cu Argentina. În "optimi" însă, naţionala antrenată atunci de Emeric Ienei a fost trimisă acasă de Irlanda, care s-a impus la penalty-uri cu 5-4, Daniel Timofte ratând lovitura decisivă.

Patru ani mai târziu, reprezentativa condusă de pe bancă de Anghel Iordănescu a atins faza sferturilor de finală, după ce a învins în grupe Columbia (3-1) şi SUA (1-0), a cedat în faţa Elveţiei (1-4), iar în "optimi" a trecut de Argentina, scor 3-2. La loviturile de departajare, tricolorii au clacat din nou, ratările lui Dan Petrescu şi Belodedici privând naţionala de mult-visata semifinală cu Brazilia.

Miodrag Belodedici, care ocupă în prezent funcţia de şef al Centrului de Copii şi Juniori din cadrul FRF, crede că românii sunt firi emotive şi, din această cauză, clachează, de regulă, atunci când presiunea atinge apogeul.

"De felul nostru, noi, românii, suntem mai emotivi. Şi asta în toate domeniile, nu numai la fotbal. Am ratat şi eu un penalty decisiv, în 1994, la meciul cu Suedia, şi am şi acum o strângere de inimă când îmi aduc aminte de acel moment. Aveam mare încredere în mine, mai ales că transformasem o lovitură de departajare în finala Cupei Campionilor din 1991, pe care am câştigat-o cu Steaua Roşie Belgrad. Cu Suedia însă, m-au copleşit emoţiile. Nu ştiu, parcă ne caracterizează pe noi să greşim mai mult ca alţii. Dacă ne uităm pe istoria noastră, putem spune că există o parte de adevăr în afirmaţiile selecţionerului Răzvan Lucescu, cum că suntem labili psihic", a declarat Belodedici ieri, pentru EVZ.

Spre deosebire de naţională, Steaua s-a impus mereu în confruntările internaţionale la loviturile de departajare. "Roş-albaştrii" au câştigat la penalty-uri Cupa Campionilor Europeni.

<embed id=VideoPlayback src=http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=6105586270206661419&hl=en&fs=true style=width:400px;height:326px allowFullScreen=true allowScriptAccess=always type=application/x-shockwave-flash> </embed>

STATISTICĂ

Istoria recentă a românilor la penalty-uri

Echipa naţională

  • România - Irlanda 0-0, 4-5 (CM 1990, optimile de finală);
  • România - Suedia 2-2, 4-5 (CM 1994, sferturile de finală);
  • România - Ucraina 2-2, 2-4 (Turneul amical din Cipru, ediţia 2011).

<iframe title="YouTube video player" width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/Gaj2vONg67I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Echipe de club 

  • FC Barcelona - Steaua 0-0, 0-2 (finala din 1986 a Cupei Campionilor Europeni);
  • Steaua - Valencia 0-2, 2-0, 6-3 (Cupa UEFA, ediţia 2004-2005, şaisprezecimile de finală);
  • Slovan Liberec - Dinamo 3-0, 0-3, 8-9 (Play-offul Ligii Europa, ediţia 2009-2010);
  • Grasshopper Zürich - Steaua 1-0, 3-4 (Play-offul Ligii Europa, ediţia 2010-2011).

<iframe title="YouTube video player" width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/DXaW75kvW70" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>