Ordonanţa privind recalcularea pensiilor militarilor a fost adoptată

Ordonanţa privind recalcularea pensiilor militarilor a fost adoptată

Guvernul a adoptat aseară, într-o şedinţă specială, ordonanţa de urgenţă prin care a prelungit recalcularea pensiilor militare până pe 31 decembrie 2011.

Potrivit premierului Emil Boc, există în acest moment trei situaţii cu privire la pensiile militare:

  • cei cărora le-au fost recalculate pensiile în baza veniturilor individuale,
  • cei cărora le-au fost recalculae pensiile în baza salariului mediu brut pe economie, dar primesc sume mai mari decât în decembrie 2010
  • cei cărora le-au fost recalculate pensiile în baza salariului mediu brut pe economie, dar primesc sume mai mici decât în decembrie.

Pensionarii cărora le-au fost recalculate pensiile militare pe baza salariului mediu pe economie şi au primit mai puţin bani în ianuarie vor primi luna viitoare un cupon cu o valoare egală cu cea stipulată pe ultimul cupon din anul 2010.

“De luna  viitoare, pensionarii cărora li s-au calculat pensiile pe baza salariului mediu brut pe economie şi au primit mai puţini bani vor lua pensia veche, adică mai mare. Totodată vor primi şi diferenţa care le-a fost reţinută în luna ianuarie. Aceştia vor primi pensia veche până ce li se va recalcula pensia pe baza veniturilor reale”, a explicat premierul Emil Boc. Pe de altă parte, şi cei care au primit mai mulţi bani, în urma recalculării pensiei pe baza salariului mediu brut, vor primi în continuare pensia mărită. Asta, până ce specialiştii Guvernului vor recalcula pensiile pe baza veniturilor reale. Totuşi, aceştia vor trebui să dea banii înapoi statului începând cu anul 2012. “Se va stabili un cuantum lunar care trebuie rambursat în aşa fel încât să nu afecteze dreptul la pensie”, a mai explicat Boc.

În plus, pensiile recalculate în baza veniturilor individuale, indiferent că sunt mai mari sau mai mici faţă de luna decembrie, se menţin la nivelul stabilit în urma recalculării.

Instituţiile vor trebui să caute veniturile reale Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, instituţile vor trebui să caute în arhive toate actele privind veniturile foştilor angajaţi şi să le trimită Caselor de Pensii, pentru ca acestea să poată recalcula pensia fiecărui fost militar.

În cazul pensiilor pentru care, până la 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade va fi utilizat cuantumul soldei de grad şi de funcţie minimă corespunzătoare gradului militar deţinut.

Sumele de plată se vor achita începând cu 2012 şi anii următori.

Premierul Emil Boc a susţinut în continuare că pensiile militare sub 3.000 lei, pentru vechime completă, nu scad.

Traian Băsescu a anunţat că pensiile recalculate rămân neschimbate Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, duminică, 23 ianuarie, că pensiile militare recalculate şi comunicate rămân bătute în cuie. De asemenea, recalcularea va continua şi în cazul celor care nu şi-au primit încă deciziile privind drepturile băneşti ce li se cuvin, însă în baza unei noi hotărâri de guvern, care să ţină cont de elementele invalidate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pentru asta, a precizat Băsescu, executivul va prelungi termenul pentru recalculare până la finalul acestui an. "Guvernul va emite o nouă Hotărâre de aplicare a Legii 119, care să ţină cont de elementele invalidate de instanţele judecătoreşti. Va trebui creat un alt mecanism de strângere a datelor necesare recalculării pensiilor". ICCJ a publicat pe 21 ianuarie motivarea deciziei din 7 ianuarie prin care a respins recursul Guvernului la o decizie a Curţii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executării H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor. ICCJ a specificat că suspendarea HG 735/2010 privind recalcularea pensiei a rămas definitivă şi că această decizie produce efecte "erga omnes", adică este opozabilă tuturor pensionarilor militari.